Maske od danas obavezne u školama, sve više odeljenja prelazi na onlajn nastavu

Maske od danas obavezne u školama, sve više odeljenja prelazi na onlajn nastavu

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji su od danas na snazi nova pravila o nošenju maski – obaveza da se nose važi za sve učenike i nastavnike i to sve vreme.

Od ove obaveze nisu oslobođeni ni zaposleni koji su kompletno vakcinisani, kao ni oni koji su preležali Kovid-19.

Iako pojedini dopise Ministarstva prosvete tumače ne kao obaveznost, već preporuku, što je termin koji upotrebljava i Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", "Danasu" je nezvanično pojašnjeno da bi u prostorijama škola maske trebalo stalno da se nose.

Izuzetak su jedino učenici koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da upotrebljavaju masku zbog kontraindikacija, ali to mora biti potvrđeno mišljenjem lekara odgovarajuće specijalnosti.

Broj zaraženih đaka i nastavnika se svakodnevno povećava, kao i broj odeljenja koja zbog transmisije virusa prelaze na onlajn rad u trajanju od 10 dana, piše "Danas".

U nekim školama čitave smene su prebačene na nastavu na daljinu jer je utvrđena epidemiološka povezanost koja ukazuje da je došlo do prenošenja virusa među đacima. Tačan podatak o broju odeljenja koja su na onlajn nastavi iz ovog razloga Ministarstvo prosvete nema, jer te informacije škole dostavljaju sredom.

Prema podacima Institutа Bаtut, оd 1. dо 7. sеptеmbrа, zаbеlеžеnо је 2.437 dеcе škоlskog uzrаstа sа pоtvrđеnоm zarazom. Nајvеći brој је rеgistrоvаn mеđu mladima od 15 dо 18 gоdinа (1.026). Slеdе dеcа uzrаstа 11 dо 14 gоdinа (783), а nајmаnji brој оbоlеlih је u populaciji od šest dо 10 gоdinа (448). 

U "Batutu" kažu da se na оsnоvu istrаživаnjа slučајеvа оbоlеvаnjа оd Kovida-19, zаključuје dа sе trаnsmisiја virusа nајčеšćе dеšаvа u zајеdnici u окviru sоciјаlnih kоntakata (prеnоs u pоrоdici, prоslаvе, mаsоvnа окupljаnjа, putоvаnjа u pоdručја sа intеzivnоm trаnsmisiјоm virusа).

Premijerka Brnabić je posle sednice Kriznog štaba najavila moguću promenu protokola kojim se definiše postupanje kada je infekcija potvrđena kod učenika. Ona je rekla da su deca najbezbednija u školama, te da je njena molba Kriznom štabu bila da se promeni protokol, po kome se u slučaju zaraze 10 odsto učenika menja model nastave.

Epidemiolog Zoran Radovanović takvu moguću promenu smatra kao neminovnost u uslovima u kojima zdravstvene vlasti nisu učinile ono što su morale – da zdravstveno prosvete građane da se vakcinišu.

Kako je  profesor Radovanović komentarisao činjenicu da čak ni među prosvetnim radnicima nema dovoljno vakcinisanih, pročitajte na sajtu "Danasa". 

Oceni vest:
2
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan