Masovnom vožnjom bicikala obeležen Dan bez automobila

Masovnom vožnjom bicikala obeležen Dan bez automobila

Kiša nije uspela da pokvari obeležavanje Svetskog dana bez automobila u Novom Sadu nizom aktivnosti. Na Trgu slobode organizovan je ''Poligon spretnosti'' za najmlađe bicikliste, a nakon toga krenula je masovna promotivna vožnja do Štranda.

U zajedničkoj vožnji bicikala učestvovao je i gradonačelnik Miloš Vučević, da bi nakon toga učenicima osnovnih i srednjih škola, koji su se najviše istakli u učenju, vladanju i postignutim rezultatima, uručio bicikle na poklon. Nosioci aktivnosti za nabavku 59 bicikala su udruženja "Novosadska biciklistička inicijativa", centar za omladinski i društveni razvoj "Res Polis", "Novosadski ekološki centar" i biciklistički klub "Dubl", a kompanije šoping centar "Big" Novi Sad, industrija mesa "Neoplanta", "Merkator" i "Tehnomanija" donirale su bicikle za novosadske đake.

Prvi smo grad u Srbiji koji je subvencionisao nabavku 1700 bicikala za građane, a volim što sada drugi prepisuju od nas. Sledeće godine daćemo još više novca za subvencionisanje nabavke bicikala za Novosađane. Kako sam informisan, u Novom Sadu ima oko 45 000 bicikala i želimo da ih bude još više. Ovo je odličan projekat i zahvaljujem se društveno odgovornim kompanijama i organizacijama na podršci. Zahvaljujem se i biciklističkim organizacijama koje su nas kritikovale i podstakle da budemo bolji, a sada ulažemo rekordnih tri miliona evra u biciklističke staze. Pravo je zadovoljstvo videti svoj grad vozeći se biciklom – naglasio je Vučević.

Iz Kabineta gradonačelnika kažu da Novi Sad posebnu pažnju posvećuje razvoju biciklizma i nastoji da iskoristi potencijal ravničarskog terena gradskih ulica i bulevara koji su pogodni za bavljenje biciklizmom, kao i da promoviše principe održive mobilnosti kroz poboljšanje uslova za razvoj biciklističkog saobraćaja, izgradnju novih i popravku i rekonstrukciju postojećih biciklističkih staza, kao i proširenje parking mesta za bicikle.

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan