MATIČARSKA SLUŽBA: Ovo su najpopularnija dečja imena u Novom Sadu

MATIČARSKA SLUŽBA: Ovo su najpopularnija dečja imena u Novom Sadu

Dok pojedini novosadski roditelji žele da budu originalni pa biraju za svoju novorođenčad nesvakidašnja imena, neki naši sugrađani se i dalje drže tradicije.

Kako "Dnevnik" saznaje u Matičarskoj službi, među ženskim "neobičnim" imenima su i Nia, Lira, Adiva, Rija, Daža, Rejna, Ajlin, Nea, Anisija, Kjara...

Kod dečaka to su Dionis, Masimo, Janus, Zalan, Timon, Matvel, Laviel, Vučen, Gordej i Dren.

Takođe, čini se da je u poslednje vreme sve više dece sa nešto kraćim imenima, dok pre nekoliko decenija to nije bio slučaj.

Najčešća ženska imena za koja se roditelji odlučuju su Milica, Sofija, Anđelija, Maša, Hana, Una, Lena, Anastasija i Petra.

Prethodnih nekoliko godina za dečake Novosađani najčešće biraju imena kao što su Aleksa, Dušan, Strahinja, Mihajlo, Aljoša, Relja, Matija, Rastko, Marko, Filip, Ognjen, Igor, Đurađ, Lav, Viktor, Robert i Petar.

Od 1940. godine pa sve do 2000, među Novosađankama je najviše bilo Jelena, Marija, Milica, Ljubica, Vesni, Svetlana, Gordana, Jovana... Od 2000. pa do 2011. ponavljala su se imena kao što su Teodora, Sara i Ana. 

Od 1940. do 2000. godine popularna muška imena su bila Milan, Aleksandar, Zoran, Petar, Slobodan... Od 2000. do 2011. to su Luka, Stefan i Aleksa.

Takozvana imena za sva vremena, koja se dugi niz godina ponavljaju, jesu Milica, Sofija, Dušan, Marko, Petar i Strahinja, saznaje "Dnevnik" u Gradskoj službi za opše poslove.

SFRJANKA I SLOBODANA OTIŠLE U PROŠLOST: Ranijih godina trend je bio da se deci daju imena po uzoru na sportiste i političare. Tako je u jednom momentu bilo mnogo malih Novaka, a pre nekoliko decenija i ženskih imena kao što su Sfrjanka, Jugoslava, pa kasnije Slobodana i tako dalje. Poslednjih godina Novosađani ipak nisu davali imena po uzoru na neke od sportista, političara ili glumaca, barem takvih zahteva u Novom Sadu nije bilo, kažu novosadski matičari. 

Oceni vest:
13
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Darko

  pre 1173 dana i 5 sati

  Šta uopšte komentarisati imena i to lična...!?

  Oceni komentar:
  1
  1