Medicinska sestra koja roditeljima teško bolesne dece vraća veru u ljude i život

Medicinska sestra koja roditeljima teško bolesne dece vraća veru u ljude i život

Iako je medicinska struka često na meti oštrih kritika i žalbi postoje svetli primeri o kojima se govori u superlativu i koji čuvaju ugled ovog časnog zanimanja.

Nedavno smo pisali o doktoru Dankucu sa Klinike za ORL, a ovaj put želimo da istaknemo i pohvalimo rad medicinske sestre Andrijane Barjaktarević, koja radi na hemato-onkologiji Dečije bolnice, o kojoj smo čuli sve najlepše, na prvom mestu da je divno biće, pre svega čovek i izuzetan zdravstveni radnik.

Naime, mame sa društvenih mreža, zamolile su nas da napišemo članak o ovoj divnoj sestri koja pomaže deci oboleloj od najtežih bolesti, ali i njihovim roditeljima.

Stručna, odgovorna, brza, zna "posao u prste’", mila, nasmejana, topla, osoba od poverenja na koju se možete osloniti  u bilo koje doba dana i noći, samo su neki od epiteta i osobina koje su mame navele.

Rekle su da niko ne ume da ohrabri roditelja kada je skrhan, niti da smiri uznemireno dete kao ona. Sestra Andrijana osvaja svako dete, a majke ostavlja bez daha.

Jelena nam je ispričala da joj se srušio ceo svet kada joj je saopšteno da joj dvogodišnji sin boluje od ALL (Akutna limfoblastična leukemija). U tim teškim trenucima, na odeljenju hemato-onkologije upoznali su Andrijanu, divnu, požrtvovanu, hrabru i pozitivnu medicinsku sestru, Andrijanu, koju je njen sin zvao Dana. Iako ga je stalno bockala, stavljala braunile, vodila na snimanje, ona mu je bila sve, čak joj je jednom tokom bockanja rekao da je ona njegov život.

Kao prava lavice bori se da pomogne kao da su sva deca njena. Nikada joj nije teško da pruži negu, toplu reč, nacrta srce, cvet, a pri tom je jako stručna. I posle pet godina koje su prošle od lečenja, zovemo je kada nam nešto nije jasno – završava mama Jelena od koje je potekla ova inicijativa.

 

 

Moj sin je lečen od ALL na hemato-onkološkom odeljenju tokom 2015. godine sa navršene 3 godine. Teške trenutke tokom lečenja olakšalo nam je osloblje, a posebno sestra Andrijana, koju je svaki pacijent zvao drugačije od milošte. Moj Nikola je zvao Anđa. Njena neverovatna energijama nam je svima bila od velike pomoći.

U vezi sa ovim izjavama, razgovarali smo sa sestrom Andrijanom koja se jako iznenadila kada je dobila poziv i molbu da nam kaže nešto više o svom pozivu i pobudama.

Biti medicinska sestra znači suzdržavati vlastite suze i stalno crtati osmehe na licima ljudi  je citat koji opisuje profil medicinske sestre zaposlene na pedijatrijskoj onkologiji. Ja dvadeset godina krijem vlastite suze i crtam osmehe na licima dece obole od maligniteta, dece koja su hospitalizovana u Službi za hematologiju i onkologiju Instituta za zdravstvenu zažtitu dece i omladine Vojvodine. Rad na pedijatrijskoj onkologiji je vrlo specifičan, često emocionalno vrlo iscrpljujuć, stoga je svaka lepa reč, osmeh ili zagrljaj uvek dobrodošao jer mi daje "vetar u leđa". Pomagati i brinuti o detetu koje je teško bolesno je i više od humane profesije. Ako na bilo koji način usrećim bolesno dete, usrećila sam i sebe. Taj osećaj nema cenu.

 

 

Sestra Andrijana nam je tokom razgovora ispričala da joj se želja da radi na pedijatrijskoj hemato-onkologiji javila još u srednjoj medicinskoj školi i naglasila da jako voli svoj posao. Po njenom mišljenju, da bi dali maksimum sebe i svoj posao obavljali onako kako i treba, morate da volite to što radite, kao i da njene dužnosti nisu samo zdravstvena briga oko pocijenata, već i sticanje poverenja bolesnog deteta kroz komunikaciju, druženje, igru i smeh.

– Po dolasku u bolnicu dete ulazi u jedan potpuno drugačiji i nepoznat svet gde se susreće sa brojnim njemu, zastrašujućim aparatima i instrumentima. Prvo se susrećete sa problemima vezanim za njegovo prilagođavanje, ali i na njegovo zdravstveno stanje koje nije nimalo lako. Tada se od mene očekuje da na bilo koji način olakšam boravak u bolnici, ublažim bol i svaku nelagodu koju nosi određena terapijska ili dijagnostička procedura. Mi pevamo, plešemo dok primaju hemioterapiju, tražimo razlog za dobro raspoloženje. Tako se na primer, Nori slavila Nova godina u julu mesecu i mi smo je taj dan proslavile! Kalini sam svaki citostatik uključila sa izlepljenim nalepnicama po uniformi dok je ona bila obučena u kostim princeze, sa Mionom sam kuvala supu dok smo obe bile obučene u iste kuhinjske kecelje koje nam je mama Mirjana sašila . Oni su moji heroji, moja deca...

 

Na kraju, podvlači da su roditelji dece obolele od kancera grupa ljudi, koja zahtevaja poseban pristup i tretman, jer majka bolesnog deteta za vreme lečenja ne brine o njegovoj lošoj oceni iz matematike, ili o tome da li joj je ručak zagoreo, već samo o tome da li i kada će joj dete ozdraviti. U tim situacijama, kada majka pokazuje svoje strahove i brigu vezanu za bolest ili terapiju, važno je da bude saslušana i da joj se iskreno i otvoreno odgovori na pitanja, pružajući joj podršku i razumevanje, oslobađajući je od straha. Andrijana ističe da je na njenom poslu teško biti strogo profesionalan, jer koliko god se trudili da se granica ne pređe, to je često nemoguće jer lečenje dece obolele od maligniteta traje oko dve godine, a za to vreme deca, majke i svo osoblje postaju jedna velika porodica.

Na kraju, ponavlja još jednom da je recept za sreću i zadovoljstvo ljubav prema poslu koji se obavlja, kao i da je u mnogim situacijama najbolji lek osmeh i iznad svega dobra komunikacija.

Optimizam i pozitivan stav su pola izlečenja. Razumevanje, bliskost, toplina, tolerancija i podrška su put kojim se ide u pobedu u borbi protiv neprijatelja zvani kancer – završava sestra Andrijana.

Autor teksta: Marija Bjelica

Oceni vest:
76
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sandra

  pre 1428 dana i 17 sati

  Sestra Andrijana je najdivnije biće na svetu.Kada smo pre skoro tri godine došli na hematoonkologiju,Andrijana je bila ta koja nas je sačekala,prolazila kroz sva snimanja,iščekivanja,suze i strepnju zajedno sa nama.Jedina koja je pružila potpunu podršku i hrabrila nas.I danas,kada se zbog nečega uplašimo,ili nam nešto nije jasno,znamo da na nju uvek možemo da računa.Neizmerno smo joj zahvalni za sve što je učinila i čini i dalje svojim savetima.

  Oceni komentar:
  8
  63
 • Mirjana

  pre 1428 dana i 12 sati

  Znam i ko lupa negativne lajkove heheheheheh provaljene ste. Tu enegriju što trošite na negativisanje čuvajte za sutra, za decu kojoj treba pomoć. Sestra Andrijana će uvek biti omiljena sestra na odeljenju koliko god vi to nećete da prihvatite. Andijana volimo te

  Oceni komentar:
  0
  50
 • Milena Markov

  pre 1428 dana i 12 sati

  Andrijana je divna medicinska sestra ona je bila i ostala moja prijateljica!Moj sin Miloš je obožavao sestru Andrijana,Bilju,Suzu,Ivanu .svo osoblje od spremačice ,serviirke,sestara i doktora davali su sve od sebe da nas na trenutak usreće.Nazalost izgubili smo najvažniju bitku moj Miloš je preminuo a sestra Andrijana je prva bila uz mene i tesila me.U dobru i zlu Andrijana je uvek tu!!!

  Oceni komentar:
  0
  37
 • Mina

  pre 1428 dana i 12 sati

  Sestra Andrijana je primer kakva treba da bude jedna medicinska sestra,i kako veliki i dobar čovek neko treba da bude,a deca to osete ,i roditelji koji tada doživljavaju najveći mogući bol u životu,saopštenje da im je dete teško bolesno,to može samo sestra sa onkologije da razume,a da je više sestara kakva je sestra Andrijana,IZZDIO bi bio bogatiji dobrim zdravstvenim radnicima,ali na žalost puuuno je onih koje prstom ne mrdaju.Andrijana,podrška od srca.

  Oceni komentar:
  0
  29
 • Olga Stojnić

  pre 1428 dana i 11 sati

  Veliki pozdrav za Andrijanu divna žena i svoj posao radi srcem,a na odeljenju je baš teško svaka čast ljubimo te i Jovana i ja

  Oceni komentar:
  0
  23
 • Dragana

  pre 1428 dana i 10 sati

  Andrijanu sam upoznala još kada su se deca dovodila u Kamenicu na zračenje. Od tada prijateljstvo za ceo život. Malo je epiteta koji bi joj se mogli nabrojati. I kao medicinsku sestru,koleginicu,čoveka....Ponosna sam što je moj prijatelj.

  Oceni komentar:
  1
  20
 • Daca 1807

  pre 1428 dana i 9 sati

  Ponosna sam na tebe i ponosna sto si moj prijatelj, kolega, saradnik i prosto ti si takva tebe čovek ne moze da ne voli. Svoju ljubav i znanje nesebično uvek daješ i pružaš onima kojima je potrebna. Znaš voli te tvoja drugarica(Produzni nes pijemo prvom prilikom ekipa sa faxa je uvek spremna)

  Oceni komentar:
  0
  20
 • Milan

  pre 1427 dana i 21 sat

  Predivna osoba

  Oceni komentar:
  0
  16
 • Neda

  pre 1427 dana i 21 sat

  Ne postoje reci kojima bi opisala hematoloske sestre novosadskog odeljenja....Najdivnije sestre cistog srca

  Oceni komentar:
  0
  13
 • Jelena Ratkov

  pre 1427 dana i 11 sati

  Kome se ovaj clanak ne svidja moze da ga zaobidje u sirokom luku. Onaj ko nr poznaje Andrijanu ne moze nista da kaze lose o njoj. O njoj mozemo da komentarisemo mi koji je poznajemo, cenimo, postujemo. Njeno znaje i strucnost niko ne moze da dovede u pitanje jer hvala Bogu niste bili sa njom na odeljenju, nije ohrabrivala vasu decu, niste je cekali ispred vrata da cujete rezultate, nije vam umirivala decu na lumbalnoj punkciji. I ZATO NE DIRAJTE JE JER ONDA NE POSTUJETE NI NAS KOJI SMO SE TAMO LECILI, KOJI SE SADA LECE, I KOJI CE SE NAZALOST LECITI ONDA CE TE IMATI POSLA SA NAMA. A, Vi sto mislite da nije zasluzila da se o njoj pise verujte da je zasluzila da joj se podigne bista u centru i u decijoj bolnici.

  Oceni komentar:
  0
  13
 • JJ

  pre 1427 dana i 9 sati

  Predivno biće , upoznala sam je kad sam sa ćerkom lezala na tom odeljenju !! Samo veliko BRAVO

  Oceni komentar:
  0
  11
 • RRV

  pre 1424 dana i 22 sata

  Bravo Andrijana! Vi ste ponos sestrinske profesije. Bravo vama koji ste pisali o Andrijani. Ima još Andrijana u našoj zemlji. One zaslužuju pažnju, poštovanje, divljenje, zahvalnost.Zamenite tekstove o starletama tekstovima o medicinsskim sestrama koje to zaslužuju!

  Oceni komentar:
  0
  11
 • Milica

  pre 1423 dana i 11 sati

  Andrijana...uf šta reći.Zna ublažiti bol i paznju...kako savetima tako i stručnošću...Veliko Hvala i Veliko Bravo za Andrijanu....

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Verica

  pre 1415 dana i 17 sati

  Bravo Andrijana!
  Mlada a mudra i posvecena!
  Nisu ni deca, a ni njihove majke,odabrala bolest i bolnicu umesto parkica, skole i bezbriznog detinjstva..
  Treba im pruziti veliku podrsku..
  A sestre koje tako rade svoj posao nagraditi kako dolikuje!

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Неле

  pre 1391 dan i 13 sati

  Овакви људи враћају наду у живот. Хвала и Слава Богу Милостивом на свему. Даће Бог да их је све више и више. "Благо оном ко довијека живи, имао се рашта и родити"

  Oceni komentar:
  0
  4