MEDICINSKI FAKULTET: Petnaest godina Katedre za zdravstvenu negu

MEDICINSKI FAKULTET: Petnaest godina Katedre za zdravstvenu negu

U odnosu na 2003. kada je imala samo jednog asistenta, danas sa budućim visoko obrazovanim medicinskim sestrama radi deset nastavnika, osam asistenata i dva vanredna profesora.

Katedra za zdravstvenu negu na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu proslavila je 15 godina postojanja, a prigodna svečanost organizovana je u Rektoratu Univerziteta.

Osnovno akademsko obrazovanje u proteklih 15 godina na njoj je steklo 389 studentkinja i studenata, na strukovnim 99,  88  zaradilo je zvanje mastera, a osmoro su doktori nauka.

- Još uvek medicinske sestre sa visokim obrazovanjem nisu našle pravo mesto u sistemu zdravstva, neke su prolazile težak put, neke ga još prolaze, a neke su zaista vrlo poštovane u zdravstvenim ustanovama u Srbiji i, naravno, u inostranstvu – rekla je prof. dr Dragana Milutinović, šefica Katedra za zdravstvenu negu.

Sestrama je potrebno visoko obrazovanje, smatra profesorka Milutinović i napominje da to nalažu i direktive Evropske unije, a Zakon o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija, trebalo bi da poboljša njihov položaj u sistemu. Za sada im je diploma više vrednovana u prosveti, nego u zdravstvu, prenosi Radio televizija Vojvodine.

- Kada završim 4 godine studija mogu da budem i profesor, kako u medicinskoj školi, tako i na medicinskom fakultetu, a mogu da radim i u zdravstvu. Tako da sam spojila dva u jednom i smatram da sam dobru odluku donela, da će biti uspešno – kazala je Jovana Trkulja, studentkinja zdravstvene nege.

Studentkinje i studenti zdravstvene nege koji se obrazuju od 2014. godine po redefinisanom i akreditovanom programu Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, stiču zvanje "Diplomirana medicinska sestra".

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milan Cuturilo

  pre 1666 dana i 11 sati

  Ja sam preziveo komu, Mislim da bi bio interesantan za posmatranje, proucavanje ili motiviranje, Zovem se Milan Cuturilo, iz Novog Sada sam i imam 45 godina. Hvala

  Oceni komentar:
  0
  1