MEĐUNARNI DAN STARIH: Usamljeni i zaboravljeni, a svaki peti doživljava neki vid zlostavljanja

MEĐUNARNI DAN STARIH: Usamljeni i zaboravljeni, a svaki peti doživljava neki vid zlostavljanja

Više od 450.000 porodica u Srbiji ima stariju osobu kao člana, a više od polovine tog broja su starija samačka domaćinstva.

Oni se često suočavaju sa problemima kao što su usamljenost i zaboravljenost baš od članova porodice. Zabrinjava podatak da je čak 19,8 odsto najstarijih građana doživelo neki vid zlostavljanja.

Na Međunarodni dan starih nadležni poručuju da je starijim osobama potrebna podrška i razumevanje kako bi očuvali dostojanstvo i ostvarili svoja prava.  


Poverenica
za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković naglašava da se najstariji građani najređe obraćaju institucijama, a neravnopravnost je istaknuta u zdravstvenoj zaštiti te oni, zbog svojih godina, često ne dobiju kućno lečenje. 

Ona je rekla da se pali "crveni alarm" kada je reč o nasilju nad starima, zbog toga što ga oni ne prijavljuju kao najdrastičniji oblik kršenja ljudskih prava.

Tome treba da posvetimo posebnu pažnju i da profesionalce naučimo da prepoznaju to nasilje iako se oni neće tako lako odlučiti da ga prijave, kao i da ih obučimo, a svi mi da prijavljujemo kada primetimo jasne znake – rekla je Janković za RTS.

"SUNČANA JESEN ŽIVOTA": Gerontološki centar "Novi Sad" uz podršku Grada Novog Sada,  tradicionalno održava ovu manifestaciju povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starih osoba. Po rečima pomoćnice gradonačelnika Novog Sada, Ljiljane Кoković, Grad kontinuirano radi na unapređivanju sistema usluga za starije osobe i sprovodi razne mere kako bi im ulepšao i olakšao penzionerske dane. Plaćen odlazak u banje i letovališta, povlastice u javnom prevozu, finansiranje Кlubova za penzinere samo su neke od akcija... Ona je izjavila da će ceo oktobar i ove godine proteći u znaku dodatne brige i pažnje za naše najstarije sugrađane – u domovima i klubovima za  penzionere biće organizovani raznovrsni kulturni, sportski, zabavni i rekreativni sadržaji prilagođeni potrebama starijih lica, navodi se u saopštenju iz Kabineta gradonačelnika. 

Izvori: RTS i Moj Novi Sad

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan