Menjaju se nadležnosti školskih policajaca

Menjaju se nadležnosti školskih policajaca

Zbog pucnjave u školi "Vladislav Ribnikar" doći će do promene u radu školskih policajaca.

Jasmina Puhača iz Službe za suzbijanje kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova kazala je za RTS da je rad školskih policajaca danas malo drugačiji nego u prethodnom periodu te da će svaka škola, bez izuzetka, imati jednog do dva policajca koji su zaduženi da budu u zoni škole, ali sada i unutar same škole, koja je nekada bila zabranjena zona za školskog policajca.

Policajci prisutni od danas u svim školama u Srbiji

Posle trodnevne žalosti zbog tragedija u Beogradu i Mladenovcu, u Srbiji su u svih 1.800 osnovnih škola prisutni policajci. Puhača ističe da je bezbednost učenika u školama jedan od strateških prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ona je objasnila da je zadatak školskog policajca nekada bio obilazak školske zone i bezbednost učenika u delu oko škole – u školskom dvorištu i području dolaska do škole, dok će sada biti i unutar samih škola.

Sada će svaka škola, bez izuzetka, imati jednog do dva policajca koji su zaduženi za rad u okviru škole, a njihov zadatak je da budu i ispred ulaza u školu i u zoni škole, ali i u školi, gde mogu da imaju bolji pregled i bolji uvid u dešavanja u školi, koja je nekada bila zabranjena zona za školskog policajca – istakla je Puhača i dodala da je uloga školskog policajca da se nađe učenicima i nastavnicima, ali i roditeljima. 

Prema njenim rečima, školski policajac treba da predstavlja osobu od poverenja i da je dozvoljeno i preporučeno da se učenici koji imaju neki problem obrate policajcu.

U slučaju tuče između učenika, policajac ima obavezu da reaguje. Njegova obaveza je u domenu razdvajanja učenika. Treba blagovremeno da reaguje i o svemu da obavesti pedagošku službu i nadležnu policijsku stanicu koja će dalje preduzeti sve obaveze – kazala je ona.

Policajac je u obavezi da o svemu obavesti i Centar za socijalni rad. 

Puhača smatra da će prisustvo policajaca u školama svakako trajati neko vreme i ističe da taj projekat ima svoju istoriju i nije nov. 

Radiće se samo na tome da se poboljšaju kapaciteti, da se nadležnosti definišu malo drugačije u skladu sa aktuelnom situacijom – zaključila je Jasmina Puhača iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a, a prenosi "Mondo".

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nenaučni nestručnjak nepozvan da kaže

  pre 380 dana i 19 sati

  Policajca u svaku pekaru, SZR, STR, kladionicu, vozila JGSP i tako dalje...
  Neko je fino osmislio taj plan, nigde u svetu se ne ređaju događaji ovako kao u Srbiji od 01 maja. Znači, iza toga postoji neki plan.
  Oko 18.05 imamo gadnu situaciju za vlast. Možda će samo proglasiti nove izbore, a možda će biti nešto drugo, gadno, sa upotrebom policije ili vojske.
  Ako bude izbora, to je 6 meseci paralize oko Kosova. Zapad će pokušati da nam izbori pogodnog predsednika za potpisivanje. Ali, biće drugo..

  Oceni komentar:
  0
  6