Mesec dana do kraja akcije suzbijanja ambrozije: Uklonjena sa 50 odsto površina

Mesec dana do kraja akcije suzbijanja ambrozije: Uklonjena sa 50 odsto površina

Do kraja ispunjenja plana za ovu godinu ostalo je nešto više od mesec dana. Do sada je košenjem i herbicidima tretirano više od 50 odsto površina gde je primećen ovaj alergen.

 

Pojedine površine, preporukama ekipa za monitoring ( PMF – Departman za biologiju i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu) radnici "Gradskog zelenila" mehanički su obradili jednom, a pojedine dva puta.

Kako saopštavaju u "Gradskom zelenilu" veliku pomoć u bržem i efikasnijem ispunjavanju obaveza na terenu, pružio je Grad, obezbedivši nabavku modernih mašina koje zamenjuju veliki broj terenskih radnika. 

- Trenutno su u toku radovi na preko 800.000 kvadratnih metara, a najviše posla ima na prostoru urbanih celina, Šangaju, Pejićevim salašima, Klisi, Adicama, Novom naselju i duž nasipa oko Kanala Dunav-Tisa-Dunav. Kao i svake godine, veliki problem svima nama koji učestvujemo u ovoj obimnoj akciji : PMF-Departman za biologiju i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu koji su zaduženi za monitoring i JKP "Gradsko zelenilo", predstavlja ambrozija koja se nalazi na privatnim parcelama, a vlasnici je uprkos zakonskoj obavezi nisu uklonili - kažu u "Gradskom zelenilu".

U tim slučajevima asistenciju radnicima "Gradskog zelenila" pruža Komunalna inspekcija koja vlasnicima nalaže da u najkraćem roku uklone ovaj alergen. Ukoliko se vlasnici ogluše o naloge, "Gradskom zelenilu" se dopušta ulazak na te parcele, a račun za obavljen posao ispostavlja se vlasnicima. Najveći broj ovakvih slučajeva zabeležen je na sremskoj strani grada, na Klisi i u Velikom ritu.

Ova alergena biljka je široko rasprostranjena na području Panonske nizije i prisutna je na poljoprivrednim površinama, duž atarskih puteva, na neuređenim površinama u urbanim sredinama i van njih.

- Ove godine, usled naglih smena dana sa velikom količinom padavina i dana sa visokom temperaturom, došlo je do ponovnog nicanja ambrozije i na poljoprivrednim površinama na kojima se ova biljka inače efikasno suzbija, što je, pre svega, uslovilo značajno veću količinu polena u vazduhu od uobičajene – saopštavaju u "Gradskom zelenilu". 

Javno komunalno preduzeće "Gradsko zelenilo", zajedno sa Departmanom za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkim i Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu apeluje i na poljoprivrednike da obrate pažnju na ambroziju na svojim parcelama i uklone je.

- Jedino zajedničkom akcijom svih građana prisustvo polena ambrozije u vazduhu može da se drži na koliko-toliko podnošljivom nivou – zaključuju u saopštenju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan