Mešoviti tim sa FTN-a i Univerziteta u Šenženu osvojio srebrnu medalju na prestižnom kineskom takmičenju

Mešoviti tim sa FTN-a i Univerziteta u Šenženu osvojio srebrnu medalju na prestižnom kineskom takmičenju

Na šestom kineskom internacionalnom studentskom takmičenju "Internet+ za inovacije i preduzetništvo" u konkurenciji od 6,31 miliona učesnika iz 117 zemalja, mešoviti tim Fakulteta tehničkih nauka i Univerziteta u Šenženu, odneo je srebrnu medalju.

Ovaj međunarodni tim, koji je predvodio Mijat Kustudić, master inženjer menadžmenta FTN-a (modul Projektni menadžment) takmičio se u kategoriji "Inovacije" sa svojim projektom CDNBye koji predstavlja algoritam za rešavanje problema nedovoljnog propusnog opsega servera i problem direktnog (živog) prenosa u video industriji. Pored Mijata, tim su činili i Nikola Kustudić, doktorand na Arhitekturi na FTN-u, Maja Gulan, master inženjer menadžmenta (modul Projektni menadžment), Hafiz Mustansar Javaid iz Pakistana i Ting Xie iz Kine. Mijat, Maja i Hafiz su trenutno doktorandi na Univerzitetu Šenžen, a Ting Xie master student istog univerziteta.

Prema rečima Mijata, ideja je nastala zajedničkim radom tima. – Kolega Xie Ting je već imao iskustva u video striming tehnologiji zbog svog rada u Tencentu, koji je jedan od vodećih tehnoloških konglomerata, dok je naš zajednički mentor profesor Ben Niu vrhunski stručnjak za optimizaciju pomoću vestačke inteligencije – navodi Mijat.


Mijat
radi i kao asistent Audencia francuske škole za biznis na Šenžen Univerzitetu na kome je tokom školovanja dobio Nagradu za izuzetne doprinose i do sada je učestvovao u velikom broju međunarodnih projekata u Srbiji, Nemačkoj i Liberiji i što mu je pomoglo u ulozi vođe tima i u koordinisanju da se ideja na pravi način oblikuje i prezentuje. – Dosadašnja znanja i iskustva su mi omogućila da sagledam celokupan proces razvoja ovakvog proizvoda. Upotrebio sam svoje znanje o veštačkoj inteligenciji da bih nadgledao i pratio kreiranje programa, a svoje menadžerske sposobnosti u analiziranju potreba tržišta, koordinisanju svog tima i osmišljavanju prezentacije – objašnjava Mijat i dodaje da zahvaljujući master studijama, konkretno modulu Projektni menadžment, razume koji je proces razvoja jednog projekta (proizvoda) i koliko je važno imati znanja iz različitih oblasti. 

Maja je na projektu bila sistem inženjer i njen je zadatak bio analiza i istraživanje tržišta, kao i deo softverskog razvoja. Koleginica je prethodno uspešno završila master studije na studijskom programu Inženjerski menadžment koje su joj veoma pomogle da primeni teorijska znanja u rešavanju praktičnih problema.– Kada imate tako čvrstu bazu znanja, posle ju je lako nadograđivati kroz dalje obrazovanje i radno iskustvo. Osnovne studije sam završila na studijskom programu Računarstvo i automatika, a iskustvo sam takođe stekla kroz praksu na Prince of Songkla University-u na Tajlandu i kroz studentsku razmenu na Univerzitetu La Sapienza u Rimu - navodi Maja.

Nikolina uloga u timu je bila kompjuter inženjer projekta pa je radio front end dizajn i razvijao strukturu prezentacije projekta koji je Mijat održao pred stručnim žirijem. Prethodno je na našem fakultetu, na studijama Arhitekture naučio inženjerski pristup rešavanju problema, upoznao se sa alatima koje u tu svrhu koristi i stekao potrebnu podlogu za savladavanje novih. – Na master studijama iz oblasti savremenih teorija i tehnologija u arhitekturi sam uvideo mogućnost interdisciplinarnosti, koja je osnova mog daljeg istraživanja. Takođe, zahvaljujući Fakultetu sam imao priliku da odem na studentsku razmenu u Bari u okviru doktorskih studija - ističe Nikola.

Na takmičenju je u konkurenciji bilo više od 1,47 miliona projekata koje su prijavili studenti sa 4.186 univerziteta (3028 iz Kine i 1158 iz inostranstva, uključujući i univerzitete Oksford, Kembridž, Harvard, Stenford i mnoge druge), a finale je održano online od 17. do 20. novembra, u organizaciji Univerziteta tehnologije Južne Kine.

Zahvaljujući dugogodišnjoj i plodonosnoj saradnji FTN-a i Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment sa renomiranim kineskim instuticijama, studentima našeg fakulteta pružena je prilika da studiraju na prestižnim kineskim univerzitima gde su odlično prihvaćeni i uključeni u različite vannastavne aktivnosti koje donose značajno međunarodno iskustvo.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan