"METLA": I dalje u borbi protiv smrada na Beogradskom keju

"METLA": I dalje u borbi protiv smrada na Beogradskom keju

U celosti vam prenosimo najnovije saopštenje Pokreta "Metla 2020".

– Ovih dana, na Beogradskom keju, se završava izgradnja Nove glavne crpne stanice NGC. Smisao ovog objekta je da se u ogromnom bazenu koji se nalazi unutar njega, prikupi sva fekalna voda iz čitavog kanalizacionog sistema Novog Sada. Plan vlasti je da se tu preusmeri sva voda iz postojećeg kanalizacionog kolektora koji se nalazi pored novoizgrađene crpne stanice a zatim da se izgradi veza sa crpnom stanicom na uglu Radničke i Keja žrtava racije. Povezivanjem ova dva glavna kolektora sva fekalna kanalizacija bi čitavog Novog Sada bi se skupljala u bazen novoizgrađene crpne stanice. Ovim bi stanovnica kula na Beogradskom keju postali prve komšije najveće septičke jame i to svega 50 metara od svojih prozora. Kao da ni ta činjenica nije bila dovoljno strašna za žitelje Beogradskog keja, nego je izgrađen još jedan izliv za fekalnu vodu direktno u Dunav, nekih 70 metara uzvodno, bliže od postojećeg.

Sav smrad od postojećeg izliva kanalizacije direktno u Dunav, će biti dodat i smrad koji se širi Kejom oko Radničke ulice. Ovim delom Beogradskog keja će se širiti nesnosan smrad a sva fekalna kanalizacija će se izlivati direktno u Dunav uzvodno od dva najveća izvorišta pitke vode u Novom Sadu.

Postojeća gradska vlast je pripremu za izgradnju nove glavne crpne stanice je uradila u tišini i netransparentno. Nije našla za shodno da pita stanovnike MZ "Dunav" na Beogradskom keju šta misle o svemu tome. Šteta je učinjena građanima ovog dela grada. Narušava se kvalitet života i zdravlje kako stanovnicima MZ "Dunav" tako i deci koja u neposrednoj blizini dolaze u jaslice, vrtić, osnovnu i srednju školu i srednjoškolski dom.

Čitava ova operacija postojećih gradskih vlasti je osmišljena i sprovodi se da bi se oslobodila jedna od najluksuznijih lokacija u gradu na uglu Radničke i Beogradskog keja na kojem bi se gradio luksuzni stambeni kompleks a čemu smeta crpna stanica u Radničkoj ulici.

Pokret "Metla 2020" je uočilo ovaj veliki ekološki problem i skrenuo je pažnju građanima u "Protestu protiv smrada" koji je pre godina dana održan na uglu Beogradskog keja i ulice Marka Miljanova. Tom prilikom smo skrenuli pažnju na problematiku izgradnje nove glavne crpne stanice. Jedini način da se ublaži već učinjena šteta stanovnicima MZ "Dunav" da se najpre izgradi planirani odvodnik kojim bi sve fekalne vode bile transportovane preko železničkog mosta ka mestu gde će se nalaziti budući prečistač. Nikako se ne sme dozvoliti koncentracija sve kanalizacione vode na jednom mestu a da se pre toga ne izgradi odvodnik.

Pokret "Metla 2020" će se boriti u novoformiranoj gradskoj Skupštini da se odmah izgradi odvodnik a tek nakon toga može se pristupiti radovima na izgradnji prečistača i povezivanju kolektora. Vrlo je važno da i stanovnici MZ "Dunav" imaju zastupnike svojih interesa u Skupštini Grada Novog Sada jer, očigledno, postojeća garnitura odbornika te interese zanemaruje – kaže se na kraju saopštenja koje je poslao Gradski odbor Demokratske stranke Srbije u Novom Sadu.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan