Milica Mandić zaštitno lice kampanje "Bori se ženski"

Milica Mandić zaštitno lice kampanje "Bori se ženski"

Udruženje Ženski centar "Milica" najavio je početak kampanje "Bori se ženski", koja za cilj ima podizanje svesti o karcinomu dojke, a čije je zaštitno lice naša dvostruka olimpijska pobednica Milica Mandić.

Predsednica udruženja Ženski centar "Milica" Vesna Bondžić je rekla da su ovom kampanjom želeli da pokažu koliko je važan timski rad kako bi se postigao cilj, kako u sportu tako i u životu.

Do sada, mi o čijim se životima radi nismo uključene u tim. Zato su naše ruke pružene ka onima koji prave strategiju u borbi sa rakom dojke, onima koji odlučuju o prioritetima, onima koji su nas edukovali kroz Akademiju za pacijente kako bismo uz iskustvo stekli i znanje − izjavila je Vesna Bondžić.

Poslednjih godina, kako kaže dr Marijana Milović Kovačević, medikalni onkolog na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, učinjen je značajan pomak u organizaciji onkološke zdravstvene zaštite u Srbiji, ali se i dalje prepoznaju mesta za dalje razvijanje sistema i celokupnog kliničkog puta pacijentkinja, te što se tiče sistemskog lečenja karcinoma dojke, postoji potreba za većom dostupnošću inovativnih terapija.

Rano otkrivanje karcinoma je ključ izlečenja većine pacijenata. Pre 40 godina u SAD, kada još nije započet sistemski skrining karcinoma dojke, prosečno preživljavanje od ove bolesti bilo je 70 odsto, danas je 99 odsto − izjavio je prof. dr Lazar Popović, medikalni onkolog na Institutu za onkologiju Vojvodine.

 Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji se godišnje rak dojke otkrije kod 4.300 žena, a preko 1.600 žena umre od ove bolesti.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan