Minimalna cena rada u Srbiji, u odnosu na zemlje EU, nije ni socijalna

Minimalna cena rada u Srbiji, u odnosu na zemlje EU, nije ni socijalna

U Srbiji je odavno vreme za veće plate, više radnih mesta i veće penzije. Građani Srbije decenijama ispaštaju za sve pogrešne politike naših vlasti, piše u autorskom tekstu za "Dnevnik" Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Imamo najniže plate u regionu i najnižu minimalnu zaradu, ali je i pored toga došlo do smanjenja i plata i penzija zarad finansijske konsolidacije. Naše vlasti, kao prednost, ističu jeftinu radnu snagu u Srbiji, te pozivaju strane investitore da ne idu u druge zemlje gde je mnogo skuplja radna snaga. Kada vlast šalje takvu poruku, logično je da će strani investitor isplaćivati minimalne zarade ili neznatno veće. Niko u Srbiju ne dolazi iz ljubavi – dolazi zbog profita.

U Srbiji i nema socijalnog dijaloga. Postojanje SES-a je paravan za evropski put Srbije. Što je još gore, niko od učesnika socijalnog dijaloga ne pokazuje ni malo želje da se nešto menja na bolje. Svi su zadovoljni postojećim stanjem. Vlast što ima mir, sindikati i poslodavci što imaju privilegije koje proizilaze iz članstva u SES-u. Koga briga za poruke koje dolaze iz Evropske konfederacije sindikata da zemlje u kojima je dobar socijalni dijalog i gde se uvažavaju socijalni partneri, mnogo brže izlaze iz krize. Bitne su pozicije, privilegije, forma – suština će da sačeka bolja vremena. Minimalna cena rada u Srbiji je oko 180 evra, a samo je u Makedoniji lošija od nas. U odnosu na zemlje EU, ona nije ni socijalna. Ona je odraz želje za što većim privlačenjem stranih investitora. Uz davanje subvencija, bagatelna radna snaga je uvek motiv više za investitora, piše u autorskom tekstu za "Dnevnik" Ranka Savić.

Mi treba da budemo "presrećni" što radimo za dvadeset hiljada dinara, jer je bolje i to nego ništa. Uostalom, imamo toliko računa da platimo državi. Onima koji nemaju ni to, doći će izvršitelji, pleniti stanove i stvari ili iseći struju. I dok se to dešava, država će dobro razmisliti da li ima prostora za smanjenje stopa za poreze i doprinose, ukidanjem dela parafiskalnih nameta ili uvođenjem drugih mera za olakšanje funkcionisanja privrede, a sve zarad traženja prostora za povećanje plata zaposlenima.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan