MINISTAR PROSVETE: Država ne treba da utiče na cenu udžbenika

MINISTAR PROSVETE: Država ne treba da utiče na cenu udžbenika

Ministar prosvete izjavio je danas, 21. avgusta, da država ne bi trebalo da utiče na cenu udžbenika jer, kako kaže, konkurencija i jeste uvedena baš zato da bi došlo do tržišnih uslova.

Ministar Mladen Šarčević je za B92 televiziju rekao da ni on nije zadovoljan postojećim zakonom i najavio njegove promene za 2018. godinu, kada je na redu i reforma nastavnog programa.

- Zakon u delu o pravilniku o najvećoj maloprodajnoj ceni nije dobro konstruisan. Uvođenje konkurencije uvodi i tržišnu utakmicu i to sad imamo – rekao je Šarcević.

Kako je naveo, on se zalaže za donošenje potpuno novog rešenja.

- Mislim da u tržišnim uslovima ne možete da određujete cenu, pa ako Evropskoj uniji smeta cena hleba 'Sava', kako da mi onda ovo da određujemo – istakao je resorni ministar.

On smatra da je narednom periodu potrebno izbeći sve greške koje su pravljene godinama unazad, ocenjuje da postoji i uticaj lobi grupa, a da je lek za to jači inspekcijski narod.

Govoreći o najavljenom uvođenju uniformi u škole, Šarčević kaže da je to pitanje rešeno u skoro celom svetu od Japana i SAD do brojnih zemalja u Evropi te da je to pedagoški izuzetno bitna kategorija, koja dete "od početka uči da u školi postoji nekakav red."

On kaže i da štrajk upozorenja jednog sindikata na pocetku školske godine nije ništa novo, te da je to nasleđeno stanje, koje je decenijama zapušteno.

Kako najavljuje, u sredu će biti održan razgovor "na kome će se videti sta će se desiti", rekao je ministar i dodao da on ne može da utiče na zakone koji nisu u nadležnosti Ministarstva prosvete.

Kako je rekao, potrebno je da se plate prosvetnih radnika podižu, ali je neophodno da se za to dogodi "nekoliko koraka".

- Potrebno je da ljudi imaju izvesnost kada će to da se desi. Kolege znaju da mi ovo možemo zajedno da uradimo – rekao je Šarčević dodajući da se sa zahtevima da se zaustave sve procedure otišlo predaleko.

- Ako se zakon godinama kršio sada je vreme da se sve dovede u red – rekao je Šarcević.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan