Ministar Sertić: Usaglašavanje detalja sa Learom

Ministar Sertić: Usaglašavanje detalja sa Learom

Memorandum sa kompanijom Lear koja je najavila otvaranje pogona u Novom Sadu još nije potpisan i još uvek traje usaglašavanje oko detalja, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić. Kako kažu u ministarstvu, Memorandum o saradnji je pripremljen i poslat na potpisivanje toj kompaniji.

Potpisivanje nije javno zbog zahteva američke kompanije, pa je upućeno svakoj strani pojedinačno i u toku je usaglašavanje oko ugovora, navode u ministarstvu.

- Još nije potpisan konačan dokument i još smo u fazi usaglašavanja, sama kompanija ima svoje interese, mi imamo svoje - kazao je Sertić odgovarajući na pitanja novinara nakon posete Galenici.

On je kazao da svaki od razgovora i pregovora sa kompanijama ima svoju dinamiku i proceduru. Sertić kaže da su neka dokumenta potpisana, ali ne klasičnom vidu memoranduma.

- Memorandum po svojoj pravnoj suštini nije obavezujući dokument dokle god ne potpišemo zvanično ugovor. Tako da je sve ovo sada faza dogovora sa kompanijom - rekao je ministar.

On je kazao da se ne može posao u privredi organizovati ako se ne planiraju određena sredstva, za izgradnju rekonstrukciju, formiranje slobodne zone i slično.

- Da biste doveli nove investitore morate uložiti u opremu, infrastrukturu koja bi vam omogućila dovođenje investitora, i ja se ne čudim zašto je to Novi Sad uradio, to rade i drugi gradovi, Beograd, Leskovac i drugi koji imaju sredstva izdvojena za takve namene - kazao je Sertić.

Kompanija Lear, globalni lider u industriji automobilskih komponenti najavila je da će otvoriti pogon u radnoj zoni Sever 4 u Novom Sadu najverovatnije u februaru i zaposliti više od 2.000 ljudi.

To su za novosadski Dnevnik nedavno potvrdili u ManpowerGroup,što je Learov partner u oblasti ljudskih resursa.

Kompanija Lear osnovana je u Detroitu, u SAD, 1917. godine i bavi se proizvodnjom sedišta i električnih sistema u automobilskoj industriji.

U pogonu u Novom Sadu, gde će se proizvoditi električni sistemi za automobile, planira se zapošljavanje više od 2.000 ljudi u naredne dve godine, a prva zapošljavanja očekuju se dogodine u februaru.

Kako kažu u ManpowerGroup, najveći broj zaposlenih biće operateri u proizvodnji, za koje nije potrebno prethodno iskustvo.

Kompanija ima nameru da zaposli radnike iz Novog Sada i okolnih naselja, koja su udaljena od grada najviše 40 kilometara.

Kako navode u ManpowerGroup, kompanija Lear je najveći svetski dobavljač za velike automobilske brendove.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan