Ministar uputio dopis školama o organizovanju nastave za narednu nedelju

Ministar uputio dopis školama o organizovanju nastave za narednu nedelju

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić uputio je dopis svim školskim upravama, školama i jedinicama lokalne samouprave o planu obrazovno-vaspitnog rada za sledeću nedelju.

Plan je, kako se ističe, donet na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, formiranog od strane Kriznog štaba.

Za prvu nedelju školske 2021/2022. godine, Tim je doneo odluku da se u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama, osim u srednjim školama u 15 jedinica i to: Kladovu, Petrovcu na Mlavi, Novoj Varoši, Priboju, Užicu, Valjevu, Despotovcu, Jagodini, Paraćinu, Svilajncu, Rekovcu, Ćupriji, Preševu, Novom Pazaru i Bojniku, saopštilo je Ministarstvo.

Nastava u srednjim školama u ovim lokalnim samoupravama odvijaće se po drugom modelu – kombinovanom, po kome se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Tutin je jedina lokalna samouprava u Srbiji gde će se primenjivati treći model, odnosno onlajn nastava u svim srednjim školama.

Učenici koji boluju od Kovida-19 ili kod kojih se postavi sumnja na ovu bolest u periodu koji odredi ordinirajući lekar, kao i učenici koji su bliski kontakti pozitivnih osoba koji se nalaze u karantinu u kućnim uslovima, do isteka perioda karantina u skladu sa stručno-metodološkim upustvom ne počinju sa nastavom 1. septembra 2021. godine.

Odluka o načinu organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama doneta je u skladu sa odlukama i zaključcima Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 i stručnim uputstvima za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj i srednjoj školi za školsku 2021/2022. godinu, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Kako javlja "Dnevnik", sve škole koje imaju sedište na teritoriji AP Vojvodine započinju nastavni rad u novoj školskoj godini s prvim modelom organizacije obrazovno-vaspitnog rada, koji podrazumeva neposrednu nastavu u školi za sve učenike

U okviru prvog modela, nastava se organizuje regularno, časovi traju 45 minuta i odeljenja se ne dele na grupe. Učenici treba da nose zaštitnu masku dok razgovaraju, ili odgovaraju, a nastavnici koji su vakcinisani neće nositi maske osim kada su na udaljenosti od đaka manjoj od 1, 5 metara. Preporuka je da svako odeljenje ima svoju učionicu, bez promena učionica. 

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan