Ministarstvo donelo Pravilnik o obračunu i prikazu električne energije krajnjim kupcima

Ministarstvo donelo Pravilnik o obračunu i prikazu električne energije krajnjim kupcima

Ministarstvo rudarstva i energetike je na osnovu Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije donelo Pravilnik o načinu proračuna i prikazivanja udela svih vrsta izvora energije u prodatoj električnoj energiji.

Ovim pravilnikom bliže se propisuje način na koji se krajnjem kupcu proračunava i prikazuje udeo svih vrsta izvora energije u prodatoj električnoj energiji, kao i način kontrole proračuna.

Utvrđivanje udela svih vrsta izvora energije, u prodatoj električnoj energiji za prethodnu kalendarsku godinu krajnjim kupcima, snabdevač utvrđuje tako što proračunava:

• udeo svih vrsta izvora energije u prodatoj električnoj energiji koju je prodao svim svojim krajnjim kupcima

• udeo svih vrsta izvora energije u prodatoj električnoj energiji koju je prodao svojim krajnjim kupcima koji koriste isti tarifni paket usluga

U tim proračunima električna energija se deli na: solarnu energiju, energiju vetra, hidroenergiju, geotermalnu energiju, energiju iz biomase, energiju iz obnovljivih izvora čiji izvor nije određen, energiju iz kamenog uglja, energiju iz mrkog uglja i lignita, energiju iz prirodnog gasa, energiju iz naftnih derivata, energiju iz fosilnih goriva čiji izvor nije određen, kao i nuklearnu energiju.

Šta sve godišnji izveštaj treba da sadrži?

Po Pravilniku se ističe da godišnji izveštaj treba da sadrži podatke o proizvodnji i potrošnji električne energije u Srbiji, uvozu i izvozu električne energije, uzimajući u obzir strukturu električne energije. Zatim podatke o izdatim, isteklim i iskorišćenim garancijama porekla električne energije u Srbiji. Potom podatke o strukturi nacionalnog rezidualnog miksa i podatke koje je koristio prilikom utvrđivanja strukture nacionalnog rezidualnog miksa i na kraju udele pojedinih izvora energije u nacionalnom rezidualnom miksu.

Navedeno je da snabdevači dostavljaju krajnjim kupcima jednom godišnje, u periodu od 1. do 31. jula tekuće godine, za prethodnu kalendarsku godinu, izveštaj koji sadrži prikaz udela svih vrsta izvora energije u električnoj energiji koju su prodali svojim krajnjim kupcima.

Izveštaj se dostavlja kao sastavni deo računa, ili uz račun za prodatu električnu energiju, koji se izdaje u periodu od 1. do 31. jula tekuće godine.

Snabdevači, pre dostavljanja izveštaja krajnjem kupcu, na svojoj internet stranici objavljuju sledeće informacije za prethodnu kalendarsku godinu:

• udele pojedinih izvora energije u ukupno prodatoj električnoj energiji svim svojim krajnjim kupcima

• strukturu energije iskorišćenih garancija porekla električne energije svim svojim krajnjim kupcima

• link ka izveštaju operatora prenosnog sistema za prethodnu kalendarsku godinu

• link ka internet stranici registra garancija porekla, kao i garantovanog snabdevača, u vezi sa sistemom podsticaja.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestao je da važi Pravilnik o načinu proračuna i prikazivanja udela svih vrsta izvora energije u prodatoj električnoj energiji.

Tekst u celosti možete pročitati OVDE.

Izvor: Biznis.rs (Julijana Vincan)

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan