Ministarstvo finansija razmišlja o uvođenju napojnice kao obaveznog dela računa

Ministarstvo finansija razmišlja o uvođenju napojnice kao obaveznog dela računa

Ugostitelji godinama unazad pokušavaju da sa poreznicima nađu prihvatljivo rešenje za tretman bakšiša. Po važećim zakonima, inspektori strogo kažnjavaju svaki višak gotovine koji zateknu u kasi ili novčaniku konobara. Sudeći prema nedavnoj izjavi ministra finansija Siniše Malog i Srbija bi se mogla ugledati na zemlje koje su ovu velikodušnost - uvrstile na račun.

Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede "Hores" predlaže da se bakšiš limitira do 10 odsto računa i registruje u kasi.

Problem poreskog tretmana i oporezivanja napojnice već duže opterećuje poslovanje hotelijera i restoratera u Srbiji. Ako poreska inspekcija kod zaposlenih nađe višak novca u odnosu na stanje u blagajni, protiv poslodavaca podnosi prijave za prekršaje za koje su zaprećene drakonske kazne koje se kreću do dva miliona dinara za pravna lica i do 500.000 dinara za preduzetnike. Izriče im se mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od najmanje 15 dana – tvrdi Georgi Genov, predsednik "Horesa".

Rešenje još nije na pomolu, ali je jasno da nadležni razmišljaju o ovom predlogu, pišu Novosti. Pominje se da bi napojnica mogla da se kreće od 10 do 12 odsto računa. Goste, izgleda, niko ne pita, a vlasnici ugostiteljskih objekata kažu da oni cene svoje usluge, na račun bakšiša, neće umanjivati.

Sada je napojnica stvar dobre volje, a u slučaju da je deo računa, bila bi obavezna. Ja imam cenu svog proizvoda i ona će ostati ista. Do sada je bakšiš bio neoporezovan deo, a kad uđe kao prihod, firma će verovatno plaćati porez na dodatu vrednost. Pitanje je i da li ćemo, prilikom prenosa uplate na lični račun konobara, plaćati poreze i doprinose. U svakom slučaju, šta god da budemo plaćali, za toliko će se umanjiti prihod radnika. Neki će možda sumnjati da ih gazda potkrada. Definitivno bi mi takvo rešenje povećalo administraciju i posao, a konobari ne bi novac dobijali odmah, već jednom mesečno. Da bi rešenje bilo dobro, treba 80 odsto konobara i vlasnika objekata da bude zadovoljno njime – kaže vlasnik jednog ugostiteljskog objekta u Beogradu.

Propis bi morao da predvidi različite situacije. U ugostitelje spadaju i šalteri brze hrane kojima se napojnice najčešće ne daju. Taksisti, s druge strane, nisu ugostitelji, ali putnici često zaokružuju iznos prilikom plaćanja. A tu su i gosti, koji možda neće istom dinamikom posećivati kafiće i restorane ukoliko račun "oteža" za desetinu. Na kraju, pitanje je i kako motivisati konobare da se trude oko svake mušterije, kada im nagrada svakako sledi.

Oceni vest:
2
13

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sramota

  pre 27 dana i 15 sati

  Kako uzeti novce i naplatiti crno ispod nokta, ako je ikako moguće.
  Oni bi da uzmu PDV na bakšiš.

  Oceni komentar:
  3
  25
 • Rad

  pre 27 dana i 13 sati

  Lopovi

  Oceni komentar:
  1
  18
 • Miloje vam ga nabuta djuture

  pre 27 dana i 5 sati

  Glavno da advokati i taksisti ne moraju da imaju kase i izdaju fiskalne racune....stoko bezrepa

  Oceni komentar:
  1
  16
 • Maks

  pre 27 dana i 6 minuta

  Pa i to im otmite, ako se to uvede nikad više neču ostaviti bakšiš.

  Oceni komentar:
  0
  9
 • RUŠENJE SVETSKE EKONOMIJE

  pre 26 dana i 13 sati

  Rešili smo sve ekonomske probleme u Srbiji. Neslućeno napredujemo. Kosmički i enormno.
  Pošto nemamo zloupotrebu ovlaštenja, kreiranje lažnih aneksa ugovora i korištenje havarija za potpisivanje enormnih faktura, pošto imamo savršeno kontrolisanu hranu, koja ne ugrožava stanovništvo i više od korone, pošto imamo ispravnu vodu, pošto nemamo dokazno kreirane programe na ovim prostorima za manipulaciju rezultatima izbora u glasačkoj bazi, pošto smo rešili sve probleme kilometra auto-puta (Nemac ga radi za 1,1 milion evra, a mi za 10.5 miliona evra).
  Pošto smo oduzeli svo oružje građanima, pa eto više nemamo svakodnevna ubistva a političari nam se osećaju ( a osećaju se veoma i zaista) veoma bezbedno sa 5 policija...
  Naravno, i pošto smo rešili problem istorije, odnosno udžbenika istorije koji su se pripremali i štampali kod susjeda koji su zainteresovani za izmenu takvijeh udžbenika...
  Takođe, rešili smo problem državnog zlata, pa smo ga dopremili nazad, na dohvat ruke svima...

  Ostao je samo još jedan neprevaziđen problem.
  Problem koji nas koči u munjevitom putu ka EU zajednici, koja će nam obustaviti pečenje rakije i prasića.
  Problem nenaplaćenog PDV-a, konobarskih bakšiša, koji prete da sruše svetsku ekonomiju.
  Bar tako misli naša neobična premijerka.

  Oceni komentar:
  0
  9
 • ns ja

  pre 26 dana i 9 sati

  Ej realno ni fiskalne račune ne izdaju nego samo zaduženja stola, pa čak ni kad im pripretiš, a vi ovde pišete gluposti...tipa kako smo mi ozbiljna država i višak novca u pazaru! Ha, ha, ha....

  Oceni komentar:
  0
  4