MINISTARSTVO: Nadzor svih javnih preduzeća u Srbiji od 2023. godine putem softvera

MINISTARSTVO: Nadzor svih javnih preduzeća u Srbiji od 2023. godine putem softvera

Nadzor svih javnih preduzeća u Republici Srbiji će se od 1. januara 2023. godine sprovoditi putem softvera razvijenog na inicijativu Ministarstva privrede u okviru  Projekta "Reforma lokalnih javnih finansija II" (RELOF 2) koji podržava Vlada Švajcarske.

Ugovor o donaciji  Informacione platforme potpisali su Anđelka Atanasković, ministarka privrede i Urs Šmid, ambasador Švajcarske Konfederacije  u Srbiji.

Informaciona platforma omogućava nov način nadzora i izveštavanja, najpre lokalnih javnih preduzeća prema svojim osnivačima, a potom i lokalnih samouprava prema Ministarstvu – rekla je Atanasković. 

Prema njenim rečima, ovaj softver omogućava brze i kvalitetne analize poslovanja javnih preduzeća, što će služiti kao dobra osnova za donošenje adekvatnih i pravovremenih odluka.

– Informacionom platformom i prelaskom na elektronski sistem izveštavanja prati se opredeljenje Vlade Republike Srbije u oblasti digitalizacije i informacione transformacije. Cilj Ministarstva privrede je da se kroz modernizaciju i digitalizaciju procesa planiranja i izveštavanja  olakša poslovanje i unapredi proces planiranja i donošenja odluka javnih preduzeća, a samim tim pomogne građanima, jer usluge koje pružaju javna preduzeća direktno utiču na kvalitet života i razvoj privrede. Takođe, informaciona platforma je jedan od koraka na putu unapređenja korporativnog upravljanja koji  će doprineti boljem praćenju, izveštavanju i odgovornosti za rezultate poslovanja javnih preduzeća naglasila je ministarka.

Softver podržava precizno planiranje i izveštavanje o izvršenju aktivnosti javnih preduzeća i njihovih budžeta, kontrolu troškova, poboljšanje vidljivosti i dostupnosti informacija o poslovanju.

Ambasador Švajcarske Konfederacije u Srbiji Urs Šmid izrazio je zadovoljstvo što je njegova zemlja podržala Srbiju u boljem upravljanju javnim finansijama na lokalnom nivou.

– Projekat RELOF2 je samo jedan segment dugogodišnje podrške Švajcarske Srbiji i smatramo da je unapređenje upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou prioritet saradnje Srbije i Švajcarske –  rekao je ambasador i najavio novi program Švajcarske Srbiji za period od 2022. do 2025. godine.

Vlada Švajcarske je putem Projekta RELOF2 za potrebe Ministarstva privrede donirala softver kojim se digitalizuje proces nadzora nad javnim preduzećima. U saradnji sa Ministarstvom, RELOF2 je sproveo i obuke i mentoring podšku za korsnike budućeg softvera u gradskim i opštinskim uprava i lokalnim javnim preduzećima.

Izvor: Vlada Srbije

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan