Ministarstvo traži pokretanje prekršajnog postupka protiv Pravnog fakulteta u NS i njegovog dekana

Ministarstvo traži pokretanje prekršajnog postupka protiv Pravnog fakulteta u NS i njegovog dekana

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podnelo je Prekršajnom sudu u Novom Sadu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu i dekana Branislava Ristivojevića jer nisu omogućili prosvetnim inspektorima da izvrše vanredni inspekcijski nadzor.

Inspekcijski nadzor se odnosi na kontrolu postupka izdavanja uverenja o položenim ispitima studentu Stefanu Karanoviću, navodi se u dokumentaciji iz ministarstva u koju je agencija Beta imala uvid.

U dokumentaciji je navedeno da su prosvetni inspektori 27. avgusta došli u vanredni inspekcijski nadzor na Pravni fakultet, gde su obavešteni da Ristivojević nije prisutan, da neće doći i da je sve što je imao da kaže inspekciji rekao imejlom, te nadzor nije mogao biti izvršen.

Iste inspektorke iz istih razloga došle su na Pravni fakultet 2. septembra, ali se ponovio isti "scenario".

Ministarstvo prosvete je Prekršajnom sudu u Novom Sadu 3. septembra dostavilo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Pravnog fakulteta i dekana Ristivojevića.

Student Stefan Karanović je suspendovan i izbačen sa fakulteta na 36 meseci, fakultet je u više navrata odbio da mu izda potvrdu o položenim ispitima, a suspenzija mu je kasnije još produžena. Zbog toga je upisao Pravni fakultet u Bosni i Hercegovini, gde je morao da započne studije od početka. 

On je ranije naveo da ga je Pravni fakultet suspendovao zbog sumnje da je pisao tekstove koji su doveli taj fakultet u vezi sa kriminalom, a da su potom doneli i odluku da mu ne izdaju uverenje i ispisnicu. Karanović je demantovao da je pisao te tekstove.

Upravni sud je oborio dva rešenja Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kojima je Karanović disciplinski kažnjen.

Karanović je pre tri godine tražio zaštitu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a 14. aprila ove godine mu je uputio pismo u kojem je optužio upravu Pravnog fakulteta da uporno želi da mu nanese što veću štetu  i ponovo zatražio njegovu pomoć.

On je tada naveo da je kopija pisma poslata i na adrese ambasada SAD, Nemačke i Delegacije Evropske unije u Srbiji, da bi, krajem prošle godine izjavio da su mu pretili smrću nakon što je Upravni sud presudio u njegovu korist.

Disciplinsku prijavu protiv Karanovića podnela su 44 nastavnika i asistenta sa Pravnog fakulteta.

Pravni fakultet je na sajtu naveo da Karanović sebe na društvenim mrežama i u nekim medijima "lažno predstavlja kao žrtvu, iako je sve potpuno obrnuto", zbog čega su ceo Pravni fakultet, nastavnici, saradnici i studenti, "žrtve Karanovićevih kleveta i uvreda", i zbog čega je već dva puta disciplinski kažnjen.

U materijalu dostavljenom dopisniku agencije Beta iz Novog Sada koji je potpisao Ristivojević ocenjuje se da je Karanoviću "odavno" ponuđeno mirno rešenje spora, što on odbija jer mu je pre svega stalo do "publiciteta".

On je Karanovića kritikovao i zbog toga što je pisao predsedniku Vučiću, Vladi Srbije, ministarstvima, kao i što se obraćao medijima.

Podsetio da je Karanović osuđen na sedam meseci zatvora, uslovno na tri godine, zbog pretnji smrću predsedniku Saveta Pravnog fakulteta u Novom Sadu Draganu Milkovu.

Ristivojević je naveo da je tačno da je Upravni sud u dva navrata poništavao rešenje dekana o suspenziji studenta Karanovića, ali ne iz suštinskih već "isključivo iz procesnih razloga". Naveo je i da su ti procesni razlozi ispravljeni i da je postupak pred Upravnim sudom u toku, a ne da je završen, kao što tvrdi Karanović.

Uz pismo, Ristivojević je dopisniku agencije Beta dostavio skrinšotove Karanovićevih uvredljivih i vulgarnih Fejsbuk statusa i poruka i drugi materijal.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Miroslav

  pre 616 dana i 12 sati

  Zašto ne pišete da profesori imaju plate 4000 evra, a ne dolaze na posao?

  Oceni komentar:
  1
  0