MINISTARSTVO TRGOVINE: Potrošači mogu da otkažu saradnju sa toplanom

MINISTARSTVO TRGOVINE: Potrošači mogu da otkažu saradnju sa toplanom

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije donelo rešenje po kom je utvrđeno da toplana u Majdanpeku ima nepoštenu, odnosno nasrtljivu poslovnu praksu, time što uslovljava potrošača da plati uslugu grejanja koju on ne želi, objavilo je danas Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva", uz ocenu da je to istorijska odluka za korisnike sistema daljinskog grejanja u Srbiji.

Kako je precizirano, tim rešenjem Ministarstva trgovine ustanovljeno je da je potrošač iz Majdanpeka dva puta podnosio zahtev za isključenje sa mreže grejanja, ali da je toplana te zahteve ignorisala i nastavila da ispostavlja račune, nakon čega je pokrenula i postupak utuženja, prenosi Beta.

– Ovim rešenjem se prekida monopolistička dominacija toplana po Srbiji, a njime će potrošačima biti omogućeno da se isključe sa grejanja i potraže ekonomičniji način za zagrevanje stambenog prostora – navedeno je u saopštenju.

Iz "Efektive" su ukazali da su do sada potrošači u Srbiji bili uslovljavani raznim preprekama, koje su ih nezakonito sprečavale da ostvare svoje pravo da ne primaju uslugu koju ne žele, odnosno, pružale su mogućnost toplanama da potrošače drže "zaključane" u ugovornom odnosu, koji čak i ne postoji.

– Dakle, klasičan robovlasnički položaj u 21. veku, u kom potrošač nema pravo žalbe niti na kvalitet usluge, niti na cenu, nema pravo da uslugu odbije, već je jedino njegovo pravo, tj. obaveza da ispostavljeni račun plati, u visini koju odredi lokalna samouprava – saopštila je „Efektiva”.

U tom udruženju smatraju da bi ovo rešenje Ministarstva trgovine trebalo da dovede i do promene načina razmišljanja nadležnih koji rukovode cenovnom politikom, tako da cene postanu umerenije, a usluga grejanja poboljšana.

Iz "Efektive" su pozvali nezadovoljne potrošače širom Srbije, da prema ovom rešenju, iskoriste svoje pravo da otkažu saradnju sa toplanama i tako ih nateraju na dogovor oko visine cena grejanja i njegovog kvaliteta.

Oceni vest:
11
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Prikoči, Gazda! Ne alavi.

  pre 170 dana i 23 sata

  Mnogo su zinula javna preduzeća, zahvaljujući naprednjačkim vlastima.
  - Vodovod snabdeva Stepanovićevo, a ako nas bude šišao ovako i dalje, planiraće i Sombor.
  - Lisje šalje jednu ekipu da zakopava od Budisave do Zmajeva. Cenim, begenisaće uskoro
  i Titel, pa polako prema Vršcu i Pančevu?
  - Toplana samo stavlja ventil do ventila, pa bi elektronski jo[ d agleda i d ali ste kod ku'e, kako bi smanjili temperaturu potrošne tople vode. Što već rade popodne, jer računaju da ste ručak obavili i oprali sudove. I kupanje vam predviđaju, pa onda greju malo više.

  Podsetio bih TRENUTNE vlasti Grada, da su ovo javna preduzeća koja finansiraju prvenstveno građani Novog Sada.
  I da ne bi bilo poželjno da sponzorisani GSP Novog Sada uskoro prevozi i Zrenjanince.

  Oceni komentar:
  0
  6