MINISTARSTVO: Više časova fizičkog od septembra, ali ne u svim školama

MINISTARSTVO: Više časova fizičkog od septembra, ali ne u svim školama

Od naredne školske godine, od 1. septembra, učenici osnovnih škola imaće svaki dan fizičko vaspitanje, dok će đaci srednjih škola imati četiri puta nedeljno. To neće važiti za sve škole, već samo za one koje budu uključene u pilot projekat "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo".

Ministarstvo prosvete će do 20. avgusta obaviti selekciju škola.

Već je poznato da će u projekat biti uključene škole koje rade jednosmenski. Više časova fizičkog imaće đaci u 70 odeljenja prvog ciklusa osnovne škole (do četvrtog razreda), 30 odeljenja drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja (od petog do osmog razreda), kao i u 20 odeljenja u srednjem obrazovanju i vaspitanju. 

U Srbiji 398 škola radi jednosmenski – 346 osnovnih i 52 srednje škole.

U zavisnosti od broja odeljenja u školi, zavisiće broj škola koje će biti uključene u projekat. Možda će se projekat u nekim školama realizovati u više odeljenja. Ministarstvo prosvete će u narednom periodu, do 20. avgusta, izvršiti selekciju škola koje će biti uključene u Pilot projekat – kažu u Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija.

Planirano je da u narednoj školskoj godini ovo bude pilot projekat, ali da se od školske 2024/25 uvede u sve škole. Loše držanje tela, kriva kičma, gojaznost, najčešći su zdravstveni problemi osnovaca, ali i srednjoškolaca u Srbiji. Istraživanja Instituta Batut pokazuju da je danas svako osmo dete gojazno, dok je svako peto predgojazno. Godinama se ukazuje da su deca slabo fizički aktivna, jedu nezdravu hranu, najviše vremena u toku dana provode ispred ekrana. Značaj fizičkog i zdravstvenog vaspitanja učenika istaknut je i u Strategiji razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030. godine, Akcionim planom za period od 2023 do 2026. godine.

Fizičke aktivnosti i bavljenje sportom u školskom uzrastu jesu jedan od najvažnijih faktora uticaja na pravilan razvoj i rast, kao i sveukupni razvoj ličnosti učenika i zbog toga posebnu pažnju posvećujemo unapređivanju fizičkih sposobnosti i motoričkih veština učenika – kažu u Ministarstvu prosvete.

Pilot projekat "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo" realizuju Ministarstvo prosvete, Ministarstvo sporta i Ministarstvo zdravlja, koji su nedavno potpisali memorandum o saradnji

Od naredne školske godine planirano je uvođenje softvera, odnosno informacionog sistema za praćenja fizičkog razvoja i razvoja motoričkih sposobnosti učenika u svim školama. Nastavnici će testirati učenike, podatke će ubacivati u softver i na osnovu dobijenih rezultata preporučiće koje vežbe đaci treba da rade u školi i kod kuće. 

Inicijativa za više časova fizičkog

Početkom godine Savez profesora fizičkog vaspitanja uputio je inicijativu Ministarstvu prosvete i Nacionalnom prosvetnom savetu da se u osnovnim i srednim školama poveća nedeljni fond časova fizičkog, a da nastavnici fizičkog budu angažovani i u nižim razredima zajedno sa učiteljima, kao i da fizičko dobije natpredmetni status.

Novosadski nastavnici pokrenuli inicijativu za povećanje broja časova fizičkog u školama

Na njihovu inicijativu je reagovao Savez učitelja Srbije koji kažu da bi povećanje fonda časova fizičkog dodatno opšteretilo učenike na dnevnom i nedeljnom nivou, kao i da bi preuzimanje časova fizičkog od strane nastavnika smanjilo učiteljima fond časova.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan