MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Posao i specijalizacija za 600 mladih lekara

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Posao i specijalizacija za 600 mladih lekara

Plan ministarstva zdravlja za premošćavanje generacijskog jaza u bolnicama i ambulantama.

Oko 600 mladih lekara – od ukupno 2.000 koliko ih je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – koje će, prema najavama ministra zdravlja Zlatibora Lončara, u narednih nekoliko meseci zaposliti državno zdravstvo, uz radnu knjižicu dobiće i priliku da se usavršavaju, da upišu specijalizaciju i prođu sve potrebne obuke kako bi adekvatno mogli da zamene starije kolege koje odlaze u penziju.

To je jedini način da se premosti generacijski jaz nastao zbog ranijeg, višedecenijskog odsustva kadrovske politike u zdravstvu, zbog kojeg se ovaj sistem našao u nezavidnoj situaciji da specijaliste koji odlaze u penziju nema ko da zameni. Starosna struktura u državnom zdravstvu je nepovoljna, jer većina specijalista do penzije ima još samo 10 godina rada.

- Specijalista nema na birou nezaposlenih. Zbog toga moramo da edukujemo novu generaciju lekara koji će po završetku specijalizacije odmah biti spremni da samostalno rade – kaže za "Novosti" Lončar.

- Ideja je da zaposlimo mlade lekare i omogućimo im sve što je potrebno da za četiri ili pet godina budu obučeni i spremni da zamene specijaliste koji odlaze u penziju. Stvaranje nove generacije specijalista je jedini model kojim možemo da izbegnemo situaciju u kojoj su se našle mnoge zemlje u našem okruženju, koje su ulagale u opremu i infrastrukturu ali su ostale bez kadrova jer su lekari otišli u EU – dodao je ministar zdravlja.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • dragance

    pre 2479 dana i 6 sati

    Vazno je da ce opet raditi veze. Zapossliti pocetnike i da im drzava plati specijalizacije , a ne one koji su vec dosta toga platili i uradili. Igre bez granica. Zavrse mamini i tatini sinovi pola ispita preko veze, dobiju posao preko veze, pa onda specijalizaciju, aoni vredni, posteni i ciji su roditelji prodali imovinu ne mogu da dobiju posao. PROSTO NE TREBAJU ....

    Oceni komentar:
    1
    1