MIŠLJENJE PSIHOLOGA: Kad je pravo vreme da pustite dete samo u školu, prodavnicu, autobus...

MIŠLJENJE PSIHOLOGA: Kad je pravo vreme da pustite dete samo u školu, prodavnicu, autobus...

Kako tvrde stručnjaci, ne postoji univerzalno vreme koje bi važilo za sve mališane i određivalo njihovu spremnost kad će prvi put ostati sami kod kuće, ići u školu bez pratnje ili se s drugarima prošetati do obližnjeg parkića.

Šta više, mnogi roditelji, želeći da što bolje zaštite svoju decu, taj trenutak stalno odlažu, misleći da ona nisu spremna na takve izazove. Međutim, činjenica je da su deca obično daleko spremnija nego roditelji.

Kako za "Blic" navodi psihološkinja Nikolina Milosavljević, među decom postoje razlike, zbog čega ne postoji granica uzrasta koja bi važila za sve. Ipak, ma koliko dete bilo samostalno, njen savet glasi da dete ne bi smelo da ostaje bez nadzora odraslih pre sedme godine.

 - Po našem Porodičnom zakonu deca mlađa od šest godina ne smeju da ostanu bez nadzora. U nekim državama u Americi, moraju da napune osam, odnosno 10 godina pre nego što ostaju sama kod kuće. Ipak, sve zavisi od zrelosti deteta, ali je važno da roditelji razgovaraju sa njima o tome, kao i o stvarima koje mogu da se dogode – kaže Milosavljević, koja je inače i trener za roditelje.
 
Deca predškolskog uzrasta nisu sposobna da budu sama kod kuće, odnosno nije sigurno da će biti bezbedna bez nadzora. Iako se preporučuje da mlađe od 10 godina ne ostavljate same u stanu, važno je napomenuti da svako dete ima svoj razvojni put i jedino merilo jeste njegova zrelost i kako se ono oseća i ponaša.
 
- Priprema deteta za to treba da počne nekoliko nedelja pre nego što se "osamostaljivanje" zaista i desi. Navikavanje na samostalno provođenje vremena treba da bude postepeno. U početku roditelj može da ostavi dete samo dok ode do pijace, marketa, kasnije to može biti i velika nabavka za koju je potrebno više vremena. Veoma je važno osmisliti dečje vreme dok je samo, zadati mu neki zadatak dok se roditelj ne vrati – kaže Milosavljević.
 

Ako dete mora da koristi javni prevoz do škole, onda je pravo vreme da ga samog pustite oko desete godine, a ukoliko mu škola nije daleko, osamostaljivanje može da krene već od drugog ili trećeg razreda.
 
Kad je u pitanju samostalan odlazak u prodavnicu, sagovornica "Blica" poručuje da mališane već s pet godina polako treba učiti vrednosti novca.
 
- Tek kada savladaju i nauče koliko šta košta, to mogu sami obaviti. U tom uzrastu sa detetom treba zajedno ići u prodavnicu, ali ga pustiti samo da plati račun. Tako uči o vrednosti novca. Kasnije, sa sedam godina, već može ići u kupovinu, ali zahtevi treba da budu prosti. Neka ode da kupi hleb i mleko, ili samo sladoled. Bitno je da dete poznaje ljude koji rade u prodavnici i da roditelji imaju poverenje u njih - ističe Milosavljević.
 
Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde
Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan