Mladima novčana nadoknada za radnu praksu

Mladima novčana nadoknada za radnu praksu

Ministarstvo za rad objavilo je nacrt Zakona o radnoj praksi koji, između ostalog, propisuje pravo na naknadu za obavljanje prakse u iznosu od najmanje dve trećine minimalne zarade, uvećane za pripadajuće doprinose i porez.

 U dokumentu koji je upućen na javnu raspravu piše da praktikant koji obavlja radnu praksu sa nepunim radnim vremenom ima pravo na naknadu srazmerno vremenu provedenom na praksi, piše Biznir.rs

Javna rasprava biće održana u Novom Sadu 13. decembra, u Nišu 14. decembra i u Beogradu 17. decembra, te je Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) pozvala sve mlade sugrađane da se uključe i daju svoj doprinos.

Izrada ovog zakona je izuzetno važna zbog olakšica koje će obezbediti mladima tokom tranzicije iz sistema obrazovanja ka prvom poslu, navodi se u pozivu KOMS-a.

Radne prakse povećavaju šanse da mlada osoba bude pozvana na intervju za posao, kao i da dobije zaposlenje u kraćem vremenskog periodu nego što bi to bio slučaj da nije pohađala praksu, naglašavaju iz ministarstva.

Kako za Biznis.rs kažu iz Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), s obzirom na to da su pre kreiranja Nacrta radne prakse na otvorenom tržištu rada bile potpuno neregulisane, ta kategorija je bila podložna širokom spektru zloupotreba. Ono što Nacrt predviđa jeste uspostavljanje ugovora o radnoj praksi, koji će morati da sadrži jasne podatke o poslodavcu, praktikantu, jasno će određivati proces i cilj učenja, trajanje, novčani iznos nadoknade, broj radnih sati, mentora, itd.

Jedna od najvažnijih stvari koje praktikanti dobijaju jeste obaveza da njihov rad bude plaćen i da postoje standardi procesa učenja koji će morati da se postave na početku prakse, što je do sada najviše bilo podložno zloupotrebi – korišćenje mlade osobe kao supstitut za određeno radno mesto u strukturi poslodavca, vrlo često bez novčane nadoknade. Zakon predviđa i kazne za poslodavce u slučaju zloupotrebe, kao još jedan mehanizam zaštite praktikanata, naglašavaju iz KOMS.

Inače, pored veoma spore tranzicije, mlade u Srbiji karakterišu i relativno nepovoljni osnovni pokazatelji tržišta rada. Lica starosti od 15 do 24 godine u Srbiji konstantno beleže višu stopu nezaposlenosti od stope zaposlenosti.

Biznis.rs (Stefan Petrović)

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan