Mlekare pod lupom zbog povišene koncentracije bakterija

Mlekare pod lupom zbog povišene koncentracije bakterija

Nacionalna organizacija potrošača Srbije javlja da Veterinarska inspekcija sprovodi vanrednu kontrolu u mlekarama za koje se sumnja da imaju povišenu koncentraciju bakterija u sirovom mleku.

U NOPS kažu da postoje i načini da se spreče ovakve situacije.

- To se može sprečiti češćom kontrolom i potpunom primenom HACCP sistema koji imam, na žalost, samo na papiru. Pozivamo Veterinarsku inspekciju da odlučnije reaguje jer mleko koriste sve kategorije stanovništva, posebno deca. Ovakve stvari ne smeju da se događaju – kaže za RTV Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacija potrošača Srbije.

On je pozdravio činjenicu da je nedavno napokon formiran Savet za bezbednost hrane čije osnivanje je bilo predviđeno Zakonom o bezbednosti hrane još iz 2009. godine.

- Naša organizacija ima privremenog člana u tom savetu i očekujemo da će ovaj potez doprineti boljem kvalitetu i bezbednosti hrane u Srbiji – dodao je Alfirović.

Da podsetimo, analizom 22 uzorka pasterizovanog mleka različitih proizvođača, nedavno je utvrđeno da neke mlekare imaju povišen nivo bakterija u sirovom mleku, u odnosu na dozvoljeni nivo, što to mleko čini nebezbednim za upotrebu.

Načelnica veterinarske inspekcije Ljiljana Ivanjac kaže za RTV da je u toku obrada uzoraka koji su uzeti iz mlekara koje se nalaze na spisku za proveru.

- Rezultate analiza očekujemo do kraja nedelje. O svemu ćemo blagovremeno informisati javnost. Naše dosadašnje kontrole i analize pokazuju da je moguće da se u toku proizvodnog procesa dogode pojedina, da tako kažem, mikrobiološka iskakanja, ali sami proizvođači čim to utvrde preduzimaju mere kako se takvi ne bezbedni proizvodi ne bi pojavili na tržištu. Mi smo prošle i ove godine sprovodili redovne kontrole, uzimali uzorke i nismo imali ovakve nalaze – kaže Ivanjac.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Petar

  pre 2618 dana i 20 sati

  Običnog čoveka koji čita ovo bi trebalo da uhvati panika posle čitanja ovog texta.Oni razumniji znaju da u svakom SIROVOM mleku ima bakterija zato se i vrši pasterizacija,sterilizacija i homogenizacija SIROVOG mleka koje se odvija na visokoj temperaturi i pritisku pri čemu se uništava više od 90% poznatih bakterija u preostalih 10% spadaju one koje su termootporne isl.Takođe se i vrše kontrole na licu mesta zatim dnevne,nedeljne i mesečne analize u nezavisnim i drugim za to akreditovanim laboratorijama.
  Tako da POPLAVA lošeg mleka prosto iznenađuje.Takođe je i interesantan momenat kada su se "bakterije" pojavile,a to je pred praznike kada osetno opada promet mlečnim proizvodim.Interesantno je i to da nema ni jednog imena nekog većeg proizvođača.Da li to znači da su kod njih uslovi potpuno sterilni? Ili je ovo samo udarac na male proizvođače da bi veliki prezimili bezbolno zimu u vreme kad i Evropska Unija kuburi sa znatnim viškovima mleka zbog sankcija Rusiji i predstojećih Novogodišnjih Praznika...

  Oceni komentar:
  0
  0