Mobilna mreža pete generacije u Srbiji do 2020. godine

Mobilna mreža pete generacije u Srbiji do 2020. godine

5G tehnologija treba da omogući veću primenu robotizacije, veštačke inteligencije, virtuelne i proširene realnosti, samoupravljivih automobila, pametnih gradova...

Kompanija Telekom predstavila je u Beogradu mogućnosti mobilne mreže pete generacije (5G).

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić tom prilikom je rekao da će ova tehnologija omogućiti mnogo novih servisa i usluga koje će olakšati život građanima.

Prema njegovim rečima, plan je da se od 2020. godine uvede 5G mreža u Srbiji, najpre pored autoputeva i u velikim gradovima, ali da je preduslov za njeno uvođenje prodaja oslobođenog dela frekvencijskog spektra nakon završetka digitalizacije.

- Država će se spremati za raspisivanje tog tendera i očekujemo da će i telekomunikacioni operateri biti spremni da tokom 2019. godine taj postupak uspešno okončamo – kazao je Ljajić.

Kako je ocenio, potrebno je razvijati i "širokopojasnu infrastrukturu", što će biti još zahtevniji i teži posao jer prenos signala samo putem mobilnih singnala bio bi jako skup, zbog čega je potrebna izgradnja optičke mreže.

Ljajić je rekao da će tokom sledeće nedelje Vlada usvojiti Strategiju razvoja mreže elektronskih komunikacija, zajedno sa Akcionim planom za njeno sprovođenje.

Ministar je ocenio da je Srbija napravila "izuzetne" pomake u primeni 4G mreže i da se očekuje da pokrivenost do kraja godine bude više od 90 odsto u proseku, kada se govori o stanovništvu, a nešto manje u teritoriji, prenosi N1.

- 5G tehnologija nije zamišljena kao zamena za 4G mrežu, već bi trebalo da je razvija, dopunjuje novim servisima i novim uslugama – istakao je on.

Generalni direktor Telekoma u Srbiji Predrag Ćulibrk rekao je da je uveren da će 5G mreža biti jedan od vodećih činilaca opšteg tehnološkog napretka koji je pred civilizacijom.

- Tehnološki fenomeni kao što su robotizacija, veštačka inteligencija, virtuelna i proširena realnost, samoupravljivi automobili, pametni gradovi o kojima sve više čitamo i koji će uskoro sve više početi da nas okružuju, narednih godina dobiće novi podsticaj i ubrzanje sa 5G mrežom – naglasio je Ćulibrk.

Kako je dodao, to je pre svega zbog toga što će 5G mreža rešiti neke postojeće tehnološke probleme i ograničenja.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan