Moguć još jedan raspust sredinom februara

Moguć još jedan raspust sredinom februara

Učenici osnovnih i srednjih škola, po svemu sudeći, u februaru će imati još jedan neplanirani raspust.

Zbog Dana državnosti, koji se praznuje na Sretenje, đaci već imaju dva neradna dana 15. i 16. februar. Pošto su to utorak i sreda, školskim kalendarom je ranije predviđeno da im se doda i ponedeljak 14. februar, a sada će, verovatno, odmor biti produžen i na četvrtak i petak, saznaju "Novosti".

Po tom planu, učenici će biti slobodni od subote 12. februara, a u klupe će se vratiti u ponedeljak 21. februara.

Tako će, sa dva vikenda, dobiti devet neradnih dana, što će, smatraju u pojedinim školama, biti od pomoći u saniranju epidemiološke situacije. Inače, odluku o tome kako će deca ići u školu tokom naredne nedelje, doneće danas Tim za škole, a saopštiće je sutra. Kako sada stoje stvari, neće biti bitnijih izmena, odnosno nastavu će đaci pohađati po kombinovanom modelu. Moguće je jedino da u nekim lokalnim sredinama gde zaraza bukti deca pređu na onlajn sistem.

Istovremeno, sindikati upozoravaju da se školskim upravama i lokalnim samoupravama, prijavljuje mnogo manje inficiranih đaka nego što ih zaista ima.

Od škola niko ne traži da dostave podatke koliko dece ne dolazi na nastavu, već samo koliko njih ima dokaz da su zaražena. A taj "papir" ima veoma mali broj učenika, jer decu retko kada testiraju, pošto ona obično imaju blaže simptome ili nemaju uopšte. Ukoliko sve prođe za dan-dva, učenik se vraća u školu bez lekarskog uverenja da je zdrav i da može da pohađa nastavu, jer svaki izostanak do tri dana mogu da opravdaju roditelji. I tako je broj učenika kod kojih je potvrđena korona uvek "nula" – navode u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije,a prenose "Večernje novosti".

S druge strane, prema podacima Ministarstva prosvete koje dostavlja Institut "Batut", u protekloj nedelji broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina bio je 5.480 odnosno 0,71 odsto đaka je zaraženo. Prema tim podacima, učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida u istom periodu je 3,7 odsto.

Jasna Janković, predsednica Unije sidnikata prosvetnih radnika Srbije, tvrdi da je broj zaraženih nastavnika veoma veliki.

Prema našim podacima, u prvoj sedmici drugog polugodišta bilo je 8.500 zaraženih prosvetara, sada ih ima verovatno i duplo više. Nemoguće je naći zamene za većinu predmeta, jer niko neće da dođe da radi nekoliko sedmica i da rizikuje da se zarazi – izjavila je Janković.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan