Moguće uvođenje obaveznog PCR testa ili karantina nakon povratka s letovanja u Srbiju, za sada samo zdravstveno upozorenje

Moguće uvođenje obaveznog PCR testa ili karantina nakon povratka s letovanja u Srbiju, za sada samo zdravstveno upozorenje

Korona virus je buknuo u komšiluku – u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali sada preti da se ponovo prelije i u našu zemlju.

Podsećamo, Grčka do daljeg zatvorena za srpske turiste, dok se u Hrvatsku i Crnu Goru može uz negativan test, a bosanski Neum je sve vreme bio pristupačan za naše građane. Ova situacija je navela mnoge turiste iz Srbije da se u poslednjim nedeljama leta okupaju u Jadranskom moru.

Prema poslednjim podacima Hrvatska ima 50,56 zaraženih na 100.000 stanovnika, sa tendencijom daljeg rasta, Crna Gora 146,9 obolelih na 100.000 građana, a BiH čak 198,2.

Članovi Kriznog štaba ne kriju da nam preti opasnost od uvozne korone putem naših građana koji letuju u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Mi ne znamo kako se vrše testiranja u drugim zemljama. U bilo koju zemlju u regionu trenutno da odete lošija je epidemiološka situacija nego što je to u našoj zemlji. Zabrinjava nas u ovom momentu povratak naših građana iz ovog regiona. Očekivano je da dođe do porasta broja obolelih, plašimo se sekundarnog prenošenja u našoj populaciji od osoba koje su išle u turističke destinacije – istakla je juče dr Darija Kisić Tepavčević.

Odluka o uvođenju obaveznog PCR testa ili stavljanja u karantin ili samoizolaciju po povratku sa letovanja iz inostranstva sve je realnija. 

Na nedeljnom nivou se prave evaluacije koje su zemlje potencijalna žarišta za unos, gde imamo najviše građana, gde treba uvesti eventualni PCR ili karantin nakon dolaska u zemlju. Razmišljamo o tome, mnoge države su uvele ovakve mere za povratak iz ovih zemalja. Takva odluka nije još doneta, ali naravno da o njoj razmišljamo, to je odluka koja se evaluira na dnevnom nivou. Radimo epidemiološka istraživanja osoba koje se vraćaju, još nema alarmantnih signala, ali ta odluka je epidemiološki opravdana – zaključila je dr Kisić Tepavčević.

Obavezan PCR test za četiri susedne zemlje

Srbija je za sada uvela obavezan PCR test (negativan nalaz) za građane koji dolaze iz Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Severne Makedonije.

BiH i Crna Gora se na toj listi nisu našli samo iz političkih razloga – otvoreno je rekao epidemiolog dr Predrag Kon.

On je izjavio i da će svakom ko doputuje iz inostranstva biti uručeno zdravstveno upozorenje sa navedenim merama koje moraju da se poštuju, prenosi "Danas".

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan