Monodrama "Ovo nije državni posao" 27. maja na Kamernoj sceni SNP-a

Monodrama "Ovo nije državni posao" 27. maja na Kamernoj sceni SNP-a

Kako izgleda život glumca van scene? Koje borbe vodi i čemu se nada? Kako funkcioniše pozorišni svet? Upravo na ova pitanja odgovor daje glumica Danica Grubački, čija će monodrama "Ovo nije državni posao" biti ponovo izvedena u četvrtak, 27. maja, na Kamernoj sceni Srpskog narodnog poozorišta i to u dva termina – od 18.30 i 20.30 sati.

Ova predstava nastala je kao master rad Danice Grubački, koja je istovremeno i autorka monodrame. Na komičan način govori o pozorištu, ali i o pripadanju, o veri, kao i o smislu bavljenja kako glumačkim, tako i bilo kojim drugim poslom.

Grubački kaže da ova predstava može biti zanimljiva svakome, a naročito ljubiteljima pozorišta.

– Ova monodrama govori o svemu onome što naš posao (u javnoj ustanovi i van nje) nudi i iziskuje, šta su sve pojave i nuspojave našeg posla, kako izgleda život iza kulisa, koji je zadatak glumca, zašto se reditelj hvata za glavu, šta je predmet spora između rekvizitera i dekoratera. Koje su muke glumaca koji rade, a koje su tek glumaca koji ne rade, kako izgledaju naše audicije i kakve ponude dobijamo? Na sceni igram više od 25 različitih likova, i, naravno, sebe, u ispovesti sa istinitim ili fiktivnim delovima biografije – istakla je glumica.


Osim autorskog dela, tekst se oslanja i na motive iz teksta "Kako nastaje kazališni komad" Karela Čapeka, drame "Karolina Nojber" Nebojše Romčevića, Šekspirovog "Soneta 66", kao i pesme "Deca epohe" Vislave Šimborske.

– Uz pomoć fiktivnh karaktera, kao i situacija, glumica Danica Grubački na autoirončan način kroz svoja pozorišna iskustva opisuje pozorišni svet "iza kulisa", naglašavajući da biti glumac ne znači biti izvođač glumačkih radova već da, osim zanata, pozorišni život iziskuje mnoga odricanja i večita samoispitivanja – kaže se u saopštenju SNP-a. 

Predstava je premijeru imala 14. oktobra 2019, a novosadska publika će 27. maja ponovo moći da je pogleda na Kamernoj sceni od 18.30, kao i 20.30 sati.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan