MUP Srbije objavio uputstvo za građane kako da postupaju u slučaju zemljotresa

MUP Srbije objavio uputstvo za građane kako da postupaju u slučaju zemljotresa

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije objavilo je nakon današnjeg zemljotresa u Rumuniji, a koji se osetio i u Srbiji, uputstva u kojima savetuju građane kako da postupaju u slučaju zemljotresa.U uputstvu navode da je najvažnije ne paničiti, kao i da je potrebno sklupčati se na podu i zaštititi glavu.

Ostanite mirni i prisebni i ne dozvolite da vas obuzme panika. Budite svesni da su neki zemljotresi samo početni i da ubrzo može uslediti sledeći, jači potres – navodi se u uputstvu.

Ukoliko se nađete unutar kuće, potrebno je pronaći zaklon na bezbednim mestima poput dovratnica, nosećih zidova ili ispod stolova, poručuje MUP.

– Udaljite se od stakla, prozora, spoljnih zidova i vrata. Ne izlazite na terasu ili balkon. Odmah isključite sve izvore električne energije, gasa ili vode – savetuje MUP.

A ukoliko se nađete na otvorenom, MUP savetuje da se sklonite od rasvete i električnih kablova.

– Vodite računa o objektima koji mogu pasti na vas, kao što su dimnjaci, crepovi sa krova, slomljeno prozorsko staklo i slično – stoji u uputstvu.

Ako se nađete pod ruševinama, pokrijte usta maramicom ili tkaninom, navodi MUP i dodaje:  –Udarajte o cev ili zid, kako bi spasilački timovi mogli da vas pronađu.

Ako se nađete u vozilu u pokretu, zaustavite se ako vam bezbednost saobraćaja dozvoljava. Izbegavajte zaustavljanje u blizini grada, drveća, nadvožnjaka ili električnih kablova – navodi se u uputstvima objavljenim na stranici MUP-a na Fejsbuku.

Oceni vest:
8
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan