MUZIČKA ANKETA: Izabrali smo "najnovosadskiju" pesmu svih vremena

MUZIČKA ANKETA: Izabrali smo "najnovosadskiju" pesmu svih vremena

Pitali smo naše poznate sugrađane koja muzička numera ih uvek i nepogrešivo asocira na voljeni grad.

Iznedrio je Novi Sad sijaset bendova, a neki od njih su večno ostali urezani na zvezdanoj listi najboljih sastava Srbije, SFRJ, Balkana i šire. Zbog tog bogatstva muzike u našem šoru, ne čudi što smo pre godinu dana sproveli anketu Ko je najuticajniji gradski bend svih vremena? Sad je došao red da probamo da izaberemo najtipičniju novosadsku pesmu, da ne kažemo šeretski – "najnovosadskiju”.

Priupitali smo za mišljenje vrsne muzičare, znalce, ljude kojima je muzika život, novinare, naše "Gradske face", majstore vinila, publiciste, hroničare Novog Sada, urbane likove, jednostavno njuške koje su manje ili više uticale na identitet Novog Sada, baš ovakvog kakvog ga volimo. Trudili smo da budu zastupljene sve generacije. Neki su nas ignorisali na onaj čuveni novosadski način kad okreneš glavu na drugu stranu ulice, neki su zaboravili da odgovore, drugi su se rado odazvali, a bilo je i onih koji nisu hteli da učestvuju u izboru. U svakom slučaju, doprli smo do 30 ljudi, što smatramo relevantnom cifrom za ovaj lokalni izbor. Rezime kaže da  je predloženo skoro 30 pesama i više od 20 izvođača. Evo i pitanja koje smo stavili pred novosadski žiri.

Koja pesma iz našeg šora vas najviše asocira na Novi Sad, odnosno da je baš novosadska? Takođe, objasnite zašto tu mamara stvar poistovećujete s Novim Sadom.

 


Novinar i publicita Miladin Miško Lazović smatra da su uglavnom "zavičajne" pesme bile mrtvorođenčad i prilozi za antologiju udvoričke poezije, nastale i primerene samo prigodničarskim prilikama, pa ne veruje kako su Beograđani previše srećni da ih svako malo podsećaju na geografsko čudo – ispod Kalemegdana je ušće Save i Dunava.

– Nezaobilazni Balašević je neke toponime Novog Sada pominjao (kao Bajaga ili Bora Čorba za Beograd), tek da označe bitnim za svoj mikrokosmos. Međutim, bar meni, mnogo je važniji duh grada, koji je, odavno, po socijalnoj antropologiji, određen metafizikom panonske ravnice i gotovo genetskom melanholijom. Dakle, nema boljeg primera od stihova Slobodana Tišme, pride pojačanih psihodeličnim klavijaturama Jasne Mitrušić, kao u poznatim "Okeanu" ili "Luna je ogledalo lune". Osim te kontemplativne, imaju novosadski rokeri i svoju žestoku, nadrndanu crtu. Recimo, gledajući lane (u sokacima ovdašnjim nedovoljno shvaćen) film mladog novosadskog reditelja Vanje Hovana "Grande Punto", između ostalog "ukrašen" legendarnim Atheist Rapom, opet sam se prisetio koliko je himničan njihov "Pritilend". Baš svevremena satira dostojna gospodina Sterije Popovića – elaborirao je svoj izbor rođeni Beograđanin, a naš sugrađanin već više od tri decenije.

Novinar Aleksandar Reljić za koga je novinarstvo uvek bilo pank, složio se s kolegom Lazovićem. "Najnovosadskija" stvar je "Okean" od La Strade.

– Ona na najbolji način nosi duh grada i tog novosadskog urbanog umetničkog izraza. U svakom slučaju je legendarna i svevremenska – poručio je Relja.


Tvorac pesme "Okean", konceptualni umetnik, pisac, muzičar, novosadsko gradsko dete Slobodan Tišma samo je kratko odgovorio "Skakavac joj zašo u rukavac" od Laboratorije zvuka. Neraskidivo vezan za Novi Sad, frontmen Obojenog programa Branislav Babić Kebra nije bio ništa opširiniji. To je to, kaže za pesmu "Kafe na dnu okeana" grupe Boye. Dirigentu dečijeg hora "Čarobna frula", lideru izuzetno popularnog Gradskog pop hora "Radio", svojevremeno članici Generacije bez budućnosti i Drum'n'zeza, ali i didžeju Dušici Shi Cu Stojković odmah na pamet pada Vojvođanski bluz bend i pesma "Vreme je za Novi Sad". Kako objašnjava, samo na VBB i misli jer je ceo bend mamara, svi članovi su posebne persone, a i pesma lepo kaže – vreme je za Novi Sad. Srđan Šveljo alijas DJ Fanatik sledećeg je stava.

– To su "Plava jutra" od Sube i Marine Perazić. S obzirom da sam ranoranilac i da jako volim novosadsko jutro ovo je pesma koja me, gde god da se nalazim, podseti na Novi Sad, a ovde čini da svako jutro doživim kao očekivanje divnog dana pred sobom. Pesma je nastala i snimljena u Novom Sadu i za mene je himna grada, vremena, epohe i delo jednog velikog umetnika koji je svoju inspiraciju našao baš u našem gradu i jednom novosadskom jutru – rekao je Fanatik.


 


Autentični Voja Killo Killo Malešev u dahu je rekao "Osam tamburaša s Petrovaradina" jer se kako tvrdi u njoj spominje puno stvari koje su ujedno simboli ovog grada, a i lično se pronalazi u njoj kao obožavalac vina i tamburice. Goran Polovina prvo je pomislio na Kontraritam i pesmu "Zdravo kako si" jer je ona svakodnevna novosadska komunikacija. Milana Mumina dve pesme podsećaju na Novi Sad. "Rastao sam pored Dunava" jer je dunavsko dete i jako je slab na ovu moćnu reku. Druga je "Posvađana pesma" od Balaševića, pošto osim divne muzike, ona je protkana mnogim delovima grada, a u nekoliko je i sam Milan živeo. Za novinara britkog pera, a i muzičara Igora Mihaljevića "najnovosadskija" pesma je "Take five" Pola Dezmonda u izvedbi Dejv Brabek kvarteta jer je, između ostalog, istovremeno vesela, tužna, euforična i melahnolična i zato što Novi Sad više liči na Njujork nego Istanbul ili Beč.

– Kad je reč o ovdašnjim autorima, to je "Došla su tako neka vremena" grupe La Strada. Zato što upijanjem žanrova odbija kalupljenje u jedan. Zato što se ne peva glasnim žicama i jednako voli recitovanje i pantomimu. Zato što se tiho veseli i još tiše pati. Zato što su njeni stihovi ispisani na svakom uspehu i neuspehu. Zato što u centru svemira vidi čoveka. Zato što počinje bubnjevima i bas se svira trzalicom, a nije gruba. Zato što pevač i gitarista ne osećaju potrebu da forsiraju, a moćni su. Zato što se od nje prave jestive cigle, čerpić, beton i čelik. Zato što me tera da budem. Zato što ti kaže "izvoli" i ne očekuje "hvala". Zato što "…stolica čeka, sedi na nju…" – čuli smo od Igora.


Goran Biševac Biške
ima dve pesme. "Vreme je za Novi Sad" i "Novi Sad" od Đoleta Balaševića. Prema njegovim rečima, u ove dve pesme je sve. Ko je živeo bar dva meseca u Novom Sadu znaće i dodaje da može i elaborirati izbor, ali misli da je suvišno. Za tamburaškog panekra Slavka Vijetnamca Matića je, recimo, to pesma "Novosadska" od hardkor sastava Proleće. Igor Burić, novinar i pozorišni kritičar, po pozivu roker,  dao je glas za "Štipaljku" Obojenog programa i samo dodao. "Dunav, a nisu tamburaši. Mladost, a nije Bački Jarak. Snaga, bol, strast i sreća. Sve u jednom, a dva života, novi i sad". Prva gitara Atheist Rapa Vladimir Radusinović Radule se našao u pesmi "Novosadska" jer ona govori o gradu koji sve više postoji samo u sećanjima. Za Peđu Vraneševića odgovor je jednostavan.

Laboratorija zvuka, "Zaboravljena draga". Drage se zaboravljaju u svakom gradu. ali najbolje u ušorenom selu Novom Sadu. Pesma je originalno pisana za beogradski film "Piknik u Topoli" Zorana Amara, ali sam pozvao Slobodana Tišmu da mi pomogne oko "lirike". Gde Slobodan Tišma uplete prste tu sve odiše, miriše (smrdi) na Novi Sad – rekao je ovaj vrsni umetnik.


Najpoznatiji novosadski bubnjar Ivan Fece Firči smatra da je "Vreme je za Novi Sad" upavo ta pesma jer ga uvek podseti da je krajnje vreme da Novi Sad postane grad. Hroničar novosadske pank scene i novinar Sava Savić se odlučio se za stvar "Novosadska" jer njen sjajan tekst objedinjuje mnoge asocijacije na Novi Sad. Savin parnjak iz "Novosadske pank verzije" Igor Todorović Zgro je izabrao UMT i "Hvala gari" jer je sve rečeno naslovom ovog hita. "Sviđa mi se tvoja kapa gari, daćeš mi je da je šetam malo..." Za Zgroa, to je to, klasična scena sa novosadskih ulica devedesetih godina, uz onaj majstorski iskrivljen, "ziljavi" akcenat. Mlade ženske snage Tri kapljice su se složile da je najtipičnija novosadska pesma "Radikal" od Mitesersa uz obrazloženje – "novosadska želja za autonomijom, kako ekonomskom tako i moždanom. "Peglanje" po onome što je razvoj zaobišao..." Autor dve rok enciklopedije Bogomir Bogica Mijatović kazao je sledeće.

– S obzirom da je Đole najpoznatiji vojvođanski pesnik koji se bavi muzikom, logično je da, što se mene tiče, to bude njegova pesma. Ima ih nekoliko, ali mi se čini da je ova poslednja ‘’Čuvaj mi bože, Novi Sad’’ i najbolja i najaktuelnija. Mene je posebno dirnula, jer sam to što se četvrt veka dešava s mojim gradom predvideo pre dvadeset godina, kada smo se nakadašnja Srpska Atina i ja rastali. Ja pobegao u šumu, a Novi Sad postao sve sličniji Beogradu. Nažalost, pokazalo se da sam bio u pravu – rekao je dugogodišnji urednik i voditelj muzičkih emisija u Radio Novom Sadu.


Zvezda radijskog etra, a i sam učesnik novosadske scene Mladen Mlađa Urdarević izabrao je ipak ostrvski bend Blitz i pesmu "New age" jer ga to nekako najviše podseća na Novi Sad. Kad čuje taj uvodni rif, to mu je Novi Sad. S druge strane njegov brat po mikrofonu Daško Milinović je odabrao "Zaboravljenu dragu" i dodao da je to zbog pominjanja tramvaja. Mada sumnja da su uopšte i smestili pesmu u Novi Sad, ali njemu ta pesma zvuči onako kako bi mu Novi Sad izgledao da je ranih osamdesetih godina imao dvadesetak godina. Voli pesme koje mu bude uspomene koje zapravo i nema. Legendarni voditelj jutarnjeg programa Radija 021, Jovan Stojanović Cope se teško odlučio, ali jedna od onih njemu "naj" je "Novosadska". Tekst pesme mu je toliko dobar i misli da nema onoga ko je živeo u ovom gradu, a da ne kapira. Posebno mu se sviđa zbog dela "ovde na dnu mora živeti se mora". Pitali smo i tvorca pesme "Novosadska" Nebojšu Reljina.

- Pošto sam napisao "Novosadsku" za Proleće, teško mi je da budem objektivan. Ako dovučem sećanja do mladosti, onda su to "Gril 13" od Atheist Rapa i "Nova plantaža" od Mitesersa koje ne govore tipično o Novom Sadu, ali svakako oslikavaju ugođaj, neka dešavanja ili samo vreme u kom su stvorene. U poslednje vreme, najveći utisak mi je ostavila pesma „Wellington" od Killo Killo Bande. Takođe atipična, ali svakako sjajna pesma u kojoj se dotiče naš grad – rekao je popularni Feki.


Jovan Matić
, frontmen Gifta,  poznat svojim sugrađanima i kao Joca Ajkula, odlučio se za "Okean" jer ga podseća na naše betonsko odrastanje, usamljenost i slobodu pitome sredine kakav je Novi Sad. Druga stvar je "Skakavac joj zaš'o u rukavac" pošto ga asocira na povremenu ekscentričnost Novosađana. Dejana Ćirjaković, većini poznat kao Boškić, ali znan kao Ćira, kaže da bi to svakako bila pesma "Dosta! Dosta! Dosta!" od kultnog benda Boye. On se seća koliko je obožavao ovu stvar kao mlađi, kao i sam bend. a uz nekolicinu drugih to je svakako najautetičniji sastav iz Novog Sada. Cveta Majtanović je morala malo da promisli, pa su je sećanja odvela do detinjstva i drugarice gde se s njom igrala u sobi dok je njen stariji brat u prostoriji pored svirao s njegovom ekipom. To je bio Atheist Rap, a njena prva asocijacija je "Varburg limuzina". Naš sugrađanin Vladimir Bajić, krivac za muzičko-poetski projekat Hirurgija odgovara da mu je prva pomisao na Novi Sad Atheist Rap i, recimo, pesma "Gril 13", a po njegovom ukusu to je Obojeni program i "Kosmos u tvom srcu", ali konačni odgovor je otišao u pravcu Vojvođanskog bluz benda i njihovog vanvremenskog hita "Vreme je za Novi Sad".

- Ne mogu kao fan Love Huntersa da ne skrenem pažnju na njihovu pesmu "There", ali samo zato što je na engleskom jeziku poprima oblik neke drugačije kategorije. Znači, VBB su neko ko je kao retko ko, često i svuda nastupao tokom svoje karijere, uglavnom u Novom Sadu. Da su znali gde će stići odnosno da će ostati u večnosti, verovatno bi se zvali NBB. Pesmu "Vreme je za Novi Sad" poistovećujem sa svojim gradom zbog naravno refrena, atmosfere aranžmana, hrapave pitkosti strofa, oprostive šarmantne nepovezanosti stihova upravo u tim strofama, i, što nekako kad je slušam, kao da se istovremeno nalazim u svim "svetim" mestima novosadskog kulturnog panteona – poručio je Bajić.


Milan Korać,
vođa Šinobusa, odabrao je pesmu "Dunav" od grupe Drum'n'Zez. Za njega je to autentični novosadski bend, a njihovi nastupi jasno govore da se i oni tako osećaju. Prema njegovim rečima pesma "Dunav" je vedra i vesela, i oslikava opušteni duh grada. U zimskim mesecima rado ga podseti na ono najlepše u Novom Sadu - leto kraj reke.

Nije jednostavno odabrati pesmu koja na prvo slušanje podseća na Novi Sad, smatra primaš ansambla Zorule i rukovodilac Gradskog tamburaškog orkestra "Vasa Jovanović", Zoran Bugarski Brica.

- Nimalo nije slučajno da je po mom ukusu prva i jedinstvena pesma "Novi Sad" Đorđa Balaševića. Jedna od najboljih koja slikovito opisuje lepote i čari grada, onako baš istinski u stilu pera jedinstvenog Balaševića. Neko, ko nije bio u Novom Sadu, slušajući ovu pastoralu, već je kročio u najlepši grad. Stvaraju se razglednice našeg Novog Sada, čak i onih malo zabačenih delova koji kriju posebne budžake, čuvajući one čari i jedinstvenosti lokalnih izraza, običaja, prepričavanja i komšijskih ogovaranja, a pre toga iskrenog sa osmehom pozdravljanja serbus, vozdra, bardan kasti, ljubim ruke. Svakako su tu i pesme tamburaša, koje opet nose patinu i duh nekadašnjeg, a sada već zaboravljenog Novog Sada. Pesme koje se i danas sviraju i slušaju, "Osam tamburaša s Petrovaradina", "Rastao sam pored Dunava"... Novi Sad je grad upisan u mnogim pesmama, ali i grad koji piše pesme – zaključio je Brica u svom stilu.


 


Na kraju, lista pokazuje da su na prvom mestu izjednačeni Vojvođanski bluz bend i Proleće. Izdvojeno ih prati La strada, a zatim su se na korak od medalje ujednačeno nagurali Laboratorija zvuka, Balašević, Atheist Rap…Ovaj prikaz nije konačan, ali vredi da ostane zabeležen i bude večan kao i Novi Sad. Poželjno je da i vi u komentarima istaknete svoje favorite. Vreme je za Novi Sad. Mamara.

 


Tekst:
Dejan Ignjić

Oceni vest:
41
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Be

  pre 1934 dana i 13 sati

  Sarajevo - EKV

  Oceni komentar:
  15
  6
 • postman

  pre 1934 dana i 13 sati

  Nekoliko pesama sa ovog spiska su mi prave novosadske, ali moj glas ide Fekiju i Proleću, verovatno malo i subjektivno jer sam dobar sa njim :). Znači, PROLEĆE - "Novosadska". Ako može pola glasa i za " Grill 13" od Ateista :) ! Dvoumio sam se između ove dve pesme, ali sam naslov je odlučio...

  Oceni komentar:
  3
  10
 • marko

  pre 1934 dana i 12 sati

  sve ste usrali ovim bojama ljigaške zastave u tabeli

  Oceni komentar:
  23
  24
 • debeli

  pre 1934 dana i 12 sati

  možda sam ćorav i slabo vidim i nigde na spisku nema pekinške patke.

  Oceni komentar:
  4
  27
 • NS_Hardcore

  pre 1934 dana i 12 sati

  nedostaje i Kataklizma Zvuka ... Pčelica ... himna NS hardcore scene

  Oceni komentar:
  4
  5
 • HipGrassHopper

  pre 1934 dana i 11 sati

  Au, brate, pa gde bez ovog???

  https://www.youtube.com/watch?v=ksr4UPT4E4w

  Ili barem ovog:

  https://www.youtube.com/watch?v=Pxjz3TC_-t8

  Oceni komentar:
  7
  4
 • nm

  pre 1934 dana i 8 sati

  Dva Galeba i Verige - BMK

  Oceni komentar:
  7
  2
 • LIMAN FCV

  pre 1934 dana i 8 sati

  Mitesers - Radikal
  Proleće - Novosadska
  Ritam Nereda - Heroj

  Oceni komentar:
  3
  5
 • Vesna

  pre 1934 dana i 8 sati

  Eh, nas Novi Sad..... Nema ga odavno..... Tu oazu mira, spokoja,kulturnih,tihih ljudi koji gledaju svoja posla a tu su ako vam zatrebaju... Žeželjev most.. Varadinski stari most koji sam prelazila stotinu puta iz čista mira.... Nema toga odavno... Sem u Djoletovim pesmama..... Vratite mi moj Novi Sad....

  Oceni komentar:
  5
  22
 • Mari

  pre 1933 dana i 17 sati

  Laboratorija zvuka,Balasevic,ali neka druga pesma.....Osam tamburasa,moze i DUNAV od Drum and Zez

  Oceni komentar:
  2
  0
 • Tamara

  pre 1933 dana i 8 sati

  https://www.youtube.com/watch?v=w-FaDHElW6c&feature=youtu.be

  Oceni komentar:
  2
  1
 • Кврга

  pre 1932 dana i 6 sati

  "Океан" од ЛаСтраде, без секунде размишљања. Уосталом, тај коментар сам и оставио испод њиховог спота на YT. Песма најбоље илуструје Нови Сад с краја осамдесетих, за којим многи чезнемо.

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Svića

  pre 1930 dana i 12 sati

  BOYE-Dosta Dosta Dosta!

  Oceni komentar:
  3
  4
 • BranislavNS

  pre 1841 dan i 9 sati

  Vreme je za Novi Sad ...

  Oceni komentar:
  0
  3