N1: Maloletni migranti u zatvoru za odrasle u Novom Sadu

N1: Maloletni migranti u zatvoru za odrasle u Novom Sadu

Trojica maloletnih izbeglica iz Avganistana nalaze su u novosadskom okružnom zatvoru za odrasle, pošto nisu imali novca da plate kazne zbog pokušaja da nelegalno pređu granicu sa Hrvatskom.

Kako javlja televizija N1, grupa od šest Avganistanaca, od kojih su trojica maloletnici, sakrivena u jednom kamionu, kod Bačke Palanke, pokušala je da pređe granicu sa Hrvatskom. Policija ih je otkrila i uhapsila. Umesto na teritoriji Evropske unije, ubrzo su završili u sudnici prekršajnog suda.

Osuđenici nisu imali da plate kazne od po 10 hiljada dinara, te su se svi zajedno našli u jednoj od ćelija zatvora u Novom Sadu. 

Predsednik prekršajnog suda u Bačkoj Palanci Mile Marijanović, koji je osudio grupu Avganistanaca na novčane kazne, za N1 tvrdi da nije znao da je reč o maloletnim licima. 

U Beogradskom centru za ljudska prava pak navode da je ovim slučajem Srbija grubo povredila osnovna ljudska prava i konvenciju o pravima deteta.

- Policija im je uskratila pravo na besplatnu pravnu pomoć, pravo na prevodioca i pravo da se izjasne o prekršajima koji im se stavljaju na teret, a ta ista prava su im uskraćena u samom prekršajnom postupku, nije im omogućen prevodilac, nije im omogućen pravni zastupnik, i nisu sprovedene druge procedure kojima bi se utvrdio njihov uzrast nakon kog taj postupak nije trebalo ni da se vodi – objašnjava za N1 Nikola Kovačević iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan