Na današnji dan pre 20 godina uveden je evro

Na današnji dan pre 20 godina uveden je evro

Na današnji dan pre 20 godina, 1. januara 2002, uveden je evro kao zajednička valuta najpre 12 zemalja EU, a danas ga koristi više od 340 miliona ljudi u 19 zemalja.

Evro je kao knjižna valuta uveden tri godine ranije, 1. januara 1999. godine, a 1. januara 2002. u 12 država EU nacionalne valute zamenjene su evrom, što je bila najveća zamena valuta u istoriji, prenosi Nova.rs.

− Evro je postao stub stabilnosti i jednakosti širom sveta, zahvaljujući vama, stotinama miliona Evropljana koji su verovali u njega, dali mu snagu, poverenje i koristili ga svakog dana − poručila je u video poruci povodom 20. godišnjice uvođenja evra direktorka Evropske centralne banke Kristin Lagard.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio je da je evro konkretan simbol evropske uspešnosti, kao jedna „pouzdana, dinamična i solidna valuta“.

− Prošlo je 20 godina otkad evropski građani u svojim džepovima mogu nositi evro, koji nije samo jedna od najmoćnijih valuta na svetu nego i, pre svega, simbol evropskog jedinstva − izjavila je povodom godišnjice predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen.

Evro je najpre uveden u 12 zemalja - Austriju, Belgiju, Finsku, Grčku, Irsku, Italiju, Luksemburg, Nemačke, Holandiju, Portugal i Španiju, a danas evrozonu čini 19 država članica EU. Najpre im se pridružila Slovenija, a onda Kipar, Malta, Slovačka, Estonija, Letonija i na kraju Litvanija, a iduće godine to bi trebalo da učini i Hrvatska.

Bugarska je najavila da se želi pridružiti godinu dana nakon Hrvatske, 1. januara 2024, Rumunija je takođe najavila da će početi pripreme za uvođenje evra, dok Češka, Poljska i Mađarska oklevaju. U Švedskoj su 2003. godine građani na referendumu odbili ulazak u evrozonu.

Evrozona danas ima više od 340 miliona stanovnika i drugo je najveće privredno područje na svetu, na koje otpada 15 posto svetskog BDP.

Evro je na drugom mestu najsigurnijih valuta iza dolara. On sada predstavlja 20 odsto deviznih rezervi u svetu u odnosu na 60 odsto za dolar.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pametnjaković

  pre 787 dana i 6 sati

  Zaboravili ste napomenuti da Crna Gora koja nije članica EU koristi kao valutu taj isti Evro.
  Po kom pravnom osnovu, to je sad neko sasvim drugo pitanje.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Njaković

  pre 786 dana i 17 sati

  Pravo se više nigde ne primenuje. Primenjuje se folirantsko pravo, posebna grana.
  A to znači selektivno. Ko se kome uvukao, ko je u toku uvlačenja kome.
  Da je Srbija prva pljunula na Jugoslaviju, nama bi dozvolili da koristimo evro.
  Na sreću nije, ostala je časna i dosledna poštenju.
  A Montenegro može da zatakne evro tamo gde sunce ne sija.
  U ovim poslednjim danim, drago mi je da je ovaj narod među manje iskvarenim na zemaljskoj kugli.
  Živi bili pa videli šta će uskoro da bude.

  Oceni komentar:
  0
  3