Na jesen rekonstrukcija Dunavskog parka

Na jesen rekonstrukcija Dunavskog parka

JKP "Gradsko zelenilo" raspisuje tender za restauraciju Dunavskog parka u Novom Sadu; Uradiće se atmosferska kanalizacija, sistem za navodnjavanje, obnoviti jezero...

Revitalizacija Dunavskog parka u Novom Sadu, trebalo bi da usledi uskoro, jer će JKP "Gradsko zelenilo", koje upravlja najpoznatijim spomenikom prirode u gradu, ove jeseni raspisati tender. Radovima, koji bi trebalo da se završe do kraja godine, biće obuhvaćena atmosferska kanalizacija, uradiće se sistem za navodnjavanje, a planirana je i rekonstrukcija jezera koje neće menjati sadašnji izgled, pišu Novosti.rs.

Za radove u parku, kako ističu u "Zelenilu", odabrana je jesen, upravo zato što je u to vreme manje posetilaca i kako radovi ne bi ometali građane u boravku i šetnji u ovoj gradskoj zelenoj oazi. Životinje iz jezera, patke i kornjače biće privremeno izmeštene, i nijedno stablo neće biti posečeno. Dobijene su sve dozvole, kao i saglasnost Zavoda za zaštitu prirode.

Rekonstrukcijom je planirano postavljanje zalivnog sistema i time se prilagođavamo klimatskim promenama – kažu u "Zelenilu". – Novi zalivni sistemi će doprineti tome da se cisterne sa vodom rasterete i da mogu da se upute u druge delove grada.Izgradnja atmosferske kanalizacije u Dunavskom parku trebalo bi da reši i problem sa travnjacima. Iako su, kako kažu u "Zelenilu", pojedini krivili "Ledenu šumu", odnosno klizalište, koje se zimi postavlja u parku, za uništavanje travnjaka, to nije tačno. Problem sa travnjacima, objašnjavaju u ovom preduzeću je upravo zbog atmosferske kanalizacije.

– Deo parka je niži od nivoa Dunava i prilikom većih padavina, voda se zadržava, i to je dugogodišnji problem – objašnjavaju u "Zelenilu. – Izgradnja atmosferske kanalizacije će to regulisati. Kada je reč o jezeru, u njemu će biti postavljena nova podloga, jer sadašnja propušta vodu. Jezero neće menjati oblik, ostaće isto kao do sada.

Oceni vest:
1
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sava

  pre 1669 dana i 12 sati

  Ali obavezno posle rekonstrukcije uvedite naplatu prolaska kroz park,neka bude bar 50 eura.Jer to nema nigde na svetu takav park,a Novosadjani su najbogatiji ljudi,pa samo deri.Pratim desavanja mog rodnog grad,I sve mi je jasnije da se ipak necu vise vracati.

  Oceni komentar:
  10
  9
 • Miki

  pre 1669 dana i 12 sati

  Pre svega, Ledena suma uopste ne bi smela da se instalira u zasticenom parku prirode. Plato na Štrandu zvrji prazan zimi, parkinga u okolini koliko volis. Sta je onda razlog insistiranja ruzenja i unistavanja parka Ledenom sumom. To jedna cista improvizacija i smatram je veom stetnom za parkba i za gradjane Novog Sada. Neka smo voleli zimi prosetati po mirnom i snegom prekrivenim parkom. Sada je to jedan luna park i seljana.
  Druga stvar, travnjaci nisu unisteni Ledenom sumom vec podzemnim vodama!!?? I onda sledeca recenica, podloga jezerceta propusta vodu pa se mora nesto menjati!!?? Ako je na travnjacima problem sa viskom podzemnih voda kako onda voda moze da istice iz jezerceta!!?? Pa valjda su i oko jezerceta iste te podzemne vode...
  Trece, zabranite montiranje te Ledene sume i ostavite nam nase lepo prirodno jezero. Sredite travnjake, klupe, popravite rasvetu koja godinama ne radi, to radite...

  Oceni komentar:
  5
  36
 • Nenad danilović

  pre 1669 dana i 6 sati

  Treba bar da nadaju nekog ko će lepše da slaže narod, a ne da demantuje samog sebe. Podzemna voda!!!???? A iz jezera voda otiče. Pa to samo retard moze da objavi. Svaka čast našim vlastima. Gradonačelniče nespavaj!!!

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Njamčmr

  pre 1668 dana i 18 sati

  Napredni nisu u školi stigli do sistema spojenih sudova. To se izgleda ne uči na smeru zidar-keramičar. Čast zidarima i keramičarima koji odgovorno i savesno rade ono što su izučili a mi smo nagrabusili od ovih priučenih što su napredovali.

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Mihajlo

  pre 1668 dana i 13 sati

  Zaboravili ste restoran u pored jezera...To obavezno da napravi neki lokalni mafijas...

  Oceni komentar:
  0
  6