Na Jevrejskom groblju obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta (FOTO)

Na Jevrejskom groblju obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta (FOTO)

Na današnji dan oslobođen zloglasni nacistički logor Aušvic-Birkenau.

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Adam položili su vence na spomenik žrtvama Holokausta na Jevrejskom groblju u Novom Sadu.

– Danas smo se okupili strašnim povodom. I siguran sam da i hiljadu godina obeležavanja dana sećanja na žrtve Holokausta neće umanjiti strahote čina pokušaja uništenja jednog naroda. I to naroda koji je civilizaciji dao najveće naučnike, muzičare, umetnike i koji je i danas, uz sve rane koje nosi kroz istoriju, narod vredan poštovanja i divljenja – istakao je Jelušić.


On je dodao da Holokaust, ako se istorija ne pamti, može da se desi svakom narodu, te je zato stradanje, pre svega jevrejskog naroda, velika cena koja je plaćena da bi drugi narodi bili svesni opasnosti od ljudskog ludila.

– Narodi na ovim prostorima, a pre svega srpski, i te kako razumeju stradanje jevrejskog naroda jer su prošli logore i druga stratišta krvareći za Evropu današnjice. Zato smo danas ovde zajedno da opomenemo one kojima nije jasno da je Holokaust bio najstrašniji od svih zlodela Drugog svetskog rata – zaključio je predsednik gradskog parlamenta.

Predsednik novosadske Jevrejske opštine Mirko Adam podsetio je da je na današnji dan oslobođen Aušvic.

– Mi svi imamo nekog ko je stradao ili u Aušvicu ili u nekom drugom logoru. Mi se sećamo njih. Neki od nas nemaju nikog ko je sahranjen u našoj okolini, u našem gradu. Onda odemo u Aušvic jer su nam tamo svi stradali i tamo se setimo njih – poručio je Adam.


Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 21. novembra 2005. godine jednoglasno je usvojena rezolucija kojom se 27. januar proglašava za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Tog dana je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u Drugom svetskom ratu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan