Na koji način građani izbegavaju plaćanje saobraćajnih prekršaja

Na koji način građani izbegavaju plaćanje saobraćajnih prekršaja

U poslednje vreme sve je više slučajeva u kojima građani namerno čekaju da neki saobraćajni prekršaj zastari i tako izbegnu plaćanje kazne.

Statistika pokazuje da čak dve trećine prekršaja ne bude kažnjeno zato što zastare, a glavni razlog za to je prenatrpanost prekršajnih sudova predmetima, prenosi portal B92.

Okrivljeni se na razne načine dovijaju da izbegnu plaćanje kazne.

- Zakon je takav da kada predmet uđe u sudsku proceduru, osumnjičeni ima sva prava kao u krivičnm postupku. Da uzme branioca, da angažuje veštake... Tako da ti postupci, kao i krivični, traju dugo i zbog toga mnogi predmeti zastarevaju – rekao je advokat Nebojša Milosavljević.

U prekršajnom postupku postoji institucija priznavanja krivice, u zamenu za blažu kaznu. Pošto se uglavnom radi o saobraćajnim prekršajima, to smanjenje kazne nije zanemarljivo.

Na primer, za držanje u krilu deteta mlađeg od 12 godina možete da platite kaznu u rasponu od 15.000 do 30.000 dinaraa. Preticanje zaustavnom trakom može da vas košta od 6.000 do čak 40.000 dinara, dok ćete kaznu za prekoračenje brzine platiti u zavisnosti od toga koliko ste brže vozili od dozvoljenog, ali i tu se raspon kazne kreće od 3.000 do 30.000 dinara.

Jedan od problema je i to što nadležni ne mogu da pronađu okrivljene.

Dostavna služba vrlo neefikasno radi, tako da prođe godinu dana i ne može da se ustanovi na kojoj je adresi lice. Ali postoje i drugi razlozi: bolest, lekarska uverenja i razne mahinacije koje su poznate advokatima – dodaje Milosavljević.

Kompletan prilog o ovoj temi može se pogledati na sajtu B92.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan