Na maloj maturi ubuduće tri predmeta

Na maloj maturi ubuduće tri predmeta

Osmaci će ubuduće, umesto kombinovanog testa, na maloj maturi raditi test iz jednog od pet ponuđenih predmeta – istorije, geografije, fizike, hemije i biologije.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić kaže da će se izmenom koncepta trećeg testa postići veća motivisanost učenika, jer će sami birati predmet koji će polagati, ali da će biti i manji stres za đake. 

On je za Euronews Srbija naveo da đaci više neće pripremati sedam predmeta za malu maturu, već tri. Obavezni ostaju srpski (maternji) i matematika, a treći test će biti po izboru od pet ponuđenih. Do kada će đaci morati da se izjasne koji predmet će polagati biće definisano u narednih nekoliko dana.

Kako će izgledati novi koncept kombinovanog testa već su imali priliku da vide osmaci koji će polagati završni ispit u junu. Oni su kao učenici sedmog razreda u junu, na kraju prošle školske godine, radili probni kombinovani test gde su se opredeljivali za jedan od pet ponuđenih predmeta. 

Na testiranju je učestvovao 60.021 učenika u 1.206 škola, što je oko 94 odsto od ukupnog broja učenika sedmog razreda.

Najveći broj đaka, 28 odsto se opredelio da polaže biologiju, zatim 24 odsto učenika hemiju, 18 odsto istoriju, 15 geografiju, 8 odsto fiziku. Kada se pogledaju rezultati najbolje su uradili test iz fizike – rekao je Pašić i dodao da će zbirke zadataka za pripremu osmaka izaći krajem januara, ali da će imati mogućnost da vežbaju i elektronski.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan