"Na stolu" više mogućih modela za obavezno služenje vojnog roka

"Na stolu" više mogućih modela za obavezno služenje vojnog roka

Ministar odbrane Nebojša Stefanović predstaviće u toku vikenda nekoliko modela služenja vojnog roka predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Jedna od radnih verzija modela za obavezno služenje vojnog roka predviđa šestomesečno služenje u okviru koga bi u kasarne išlo najmanje 3.000 regruta, objavile su danas "Večernje novosti".

Ovaj list navodi da će ti planovi biti aktivirani ukoliko država ukine postojeću odluku iz 2010. godine o zamrzavanju služenja vojnog roka.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović trebalo bi tokom vikenda da šefa države upozna sa svim modelima eventualnog služenja vojnog roka, koji su svi izrađeni po ugledu na evropske države čije armije imaju ovaj koncept – saznaju "Novosti" i dodaju da bi, ukoliko se obavezni vojni rok "odmrzne", sledeća generacija regruta mogla da krene u kasarne u junu ili septembru sledeće godine.

Kako pišu "Novosti", predsedniku Vučiću će biti predstavljeno više različitih varijanti. Ključne razlike su u trajanju vojnog roka, broju uputnih rokova tokom kalendarske godine, ali i ukupnog broja kontingenta buduće stajaće vojske. Na definitivnu odluku čeka i pitanje prigovora savesti, kao i dileme da li će regruti ići prvo u centre za obuku ili pravo u jedinice.

Oceni vest:
4
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Lili

  pre 892 dana i 10 sati

  Kad pop nema šta da radi on i jariče krsti. Tako i naš ministar kakva vojska da opet naša deca stradaju ne hvala.

  Oceni komentar:
  3
  3
 • Deda Vangla

  pre 892 dana i 7 sati

  Izgleda su naši političari mnogo plašljivi. Prvo oduzeše svo moguće oružje narodu, uvođenjem papira iz Beograda do kojih se teško stiže. Vidi narod sa kakvim budalama ima posla, pa vrati svo oružje. Sad, kad neko nabavi nešto, više neće prijavljivati ni po cenu 10-godišnje robije. Narod se sad obračunava noževima, laserima, toljagama, sekirama, vilama,
  čime stigne. Ljudi se samoubijaju na druge načine, ne više pištoljem. Mašinovođe kunu političare, jer svaki čas gaze nekog.
  A da će biti rata biće. Nažalost, sanjao sam sve detalje još kao klinac. A sad znam i zašto.
  Inače narode, sanjam originale. Dese se ti snovi. Mator sam kao Biblija, jedva čekam da se odlogujem, ali mi s ečini da ću ne samo dočekati nego i proći rat.
  Uvođenje vojnog roka im ništa neće pomoći. Jer, kad dođe vreme za opštu mobilizaciju, toliko će muški narod bežati od obaveze, da će slati po 4 čoveka na svaku adresu, pa koga uhvate - uhvate. Vojsku će okupljati u centru, kod MIletića, koga nafataju.
  Čitav događaj će biti izazvan provokacijom koju će naručiti NATO komanda od Hrvatske.
  A sve zato da bi nas napali na jugu, dok mi šaljemo vojsku ka Bačkoj Palanci.
  Tako će očeti za nas.
  A ostalo vas sigurno ne interesuje a nije ni dozvoljeno za objavljivanje, svekolikim srpskim slobodama.
  p.s.
  Dajem opštu dozvolu cenzoru da ukloni reči, znakove ili redove mog originalnog teksta,
  za koje smatra da bi mogao da ima problema.
  Mislim da ću ovaj dodatak uvesti od sada u svaki svoj komentar, dok se ne ukine cenzura javnog govora u Srbiji. Hvala unapred i veliki pozdrav!

  Oceni komentar:
  1
  4