Na TV Pink se emituje spot koji poziva na hapšenje novinara Nove, N1 i Danasa

Na TV Pink se emituje spot koji poziva na hapšenje novinara Nove, N1 i Danasa

Na televiziji Pink objavljen je spot u kom se poziva na hapšenje novinara i urednika portala Nova.rs, dnevnog lista "Danas", televizija Nova S i N1 i to zbog toga što kritikuju aktuelnu vlast i predsednika Aleksandra Vučića. Istovremeno, nepoznati autor spota, pokušao je da poistoveti kritiku vlasti sa činjenicom da je vlasnik Informera Dragan J. Vučićević odbio da platio kaznu po privatnoj tužbi za koju je krivično osuđen.

Pored ove grube zamene teza, ono što je daleko opasnije jeste pozivanje na uvođenje verbalnog delikta, piše Nova.rs.

U pomenutom spotu objavljeni su delovi emisija emitovanih na TV Nova, kao i naslovi objavljeni na portalu Nova.rs, Danas i N1, uz ocenu "da su oni koji stoje iza ovoga i koji su sve ovo objavili i dalje na slobodi".

Na taj način nepoznati autor spota želeo je da napravi paralelu sa slučajem urednika i vlasnika Informera Dragana J. Vučićevića koji je krivično osuđen, po privatnoj tužbi, zbog vređanja novinara Jugoslava Ćosića. Autor je u spotu istakao kako mediji u vlasništvu Junajted grupe "strepe nad sudbinom" Vučićevića koji, prema njihovoj verziji realnosti, osuđen na zatvorsku kaznu zbog istine.

Kako se tvrdi na portalu Nova.rs, istina je, ipak, malo drugačija. Vučićević je krivično osuđen i sud mu je izrekao kaznu od 200.000 dinara, koju je on odbijao da plati kako bi danima mogao da pravi rijaliti i obmanjuje javnost predstavljajući se kao borac za slobodu reči i medija.

– Istina je takođe da niko od naših novinara nije osuđen za delo za koje je osuđen vlasnik Informera, niti je protiv novinara i urednika Danasa, N1, Nova.rs i TV Nova pokretan krivični postupak zbog vređanja. Poziv na hapšenje novinara i urednika medija u vlasništvu Junajted grupe još jedan je pokazatelj da vlast ne trpi postojanje medija koje ne kontroliše i da će u kampanji protiv njih koristiti sva raspoloživa sredstva, pa tako i medijske poslušnike koji su spremni da, pod parolom borbe za slobodu reči, provedu dan u zatvor kako bi sutra bilo opravdano hapšenje onih koji se usude da kritikuju vlast – navodi se na portalu Nova.rs.

U međuvremenu, stigle su i osude ovog ataka na novinare od Novog optimizma i Demokratske stranke.

Malo je reći da osuđujem monstruozni propagandni uradak emitovan na Televiziji Pink u kojem se na bezobziran i divljački način kleveću i vređaju pojedini novinari koji su u javnosti poznati po svom slobodnom i nezavisnom profesionalnom radu – glasi deo saopštenja Srđana Milivojevića, narodnog poslanika Demokratske stranke.

Pokret Novi Optimizam takođe najoštrije osuđuje pozive na hapšenje novinara N1, Nove i Danasa, koje je objavljeno na Pinku, televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

Ovakav odnos prema novinarima i medijima ugrožava njihovu bezbednost i nastavlja da doprinosi još jačem gušenju slobode medija, koji su sada već konstantno suočeni sa različitim pretnjama vlasti – navodi se u njihovom saopštenju.

Oceni vest:
2
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Naprdnjacka Smrdija

  pre 408 dana i 18 sati

  Ljudi, treba da izadjemo na ulicu i razbucamo taj rozi kokošinjac jednom za svagda!

  Oceni komentar:
  2
  8
 • Серафим

  pre 408 dana i 18 sati

  Сценарио "Оливер Ивановић".....Не знам народе, али мрко нам се свима пише.... Не бих ја да мрачим, али ово се већ дешавало и знамо како се завршило са појединцима.... Можда боље да народ небески гледа своја посла, шета кучиће, блеји у башти кафића, грли дрвеће......Можда смо све ово и заслужили због бола у мошницама за ближњега свога....

  Oceni komentar:
  2
  10