NAJBOLJA RAKIJA: Restoran i market gde će vam pomoći oko odabira

NAJBOLJA RAKIJA: Restoran i market gde će vam pomoći oko odabira

Tradicija pravljenja rakije u Srbiji je veoma duga, a dokaz koliko je ovo piće omiljeno u našem narodu najbolje dokazuje činjenica da nijedan bitan događaj, bio on veseo ili tužan, ne može proći bez rakije. Danas je na raspolaganju toliko vrsta – blagih za žensko istančano nepce ili jakih za muške konzumere, da čovek nekada ne zna šta bi pre odabrao, bilo da je kupuje ili naručuje u restoranu. Zato je pomoć poznavaoca dragocena.

Ukoliko se odlučite da rakiju kupite ili pijete na licu mesta pre, uz ili posle jela u prodavnici ili restoranu "Korpa deli market i bistro", možete biti bez brige, jer je osoblje stručno i znaće da vam preporuči pravu vrstu u moru ponuda. Time će vaš užitak biti mnogo intenzivniji, a ukoliko flašu nosite nekom na poklon, znaćete da ste odabrali najbolju moguću varijantu.


No, hajde da prvo vidimo kako se to rakija "uselila" u naše domove, restorane, kafane, dvorišta...


RAKIJA KROZ SRPSKU ISTORIJU

Ne može se ući u siguran trag počecima spravljanja rakije kod Srba, ali znamo da sve datira još od medovine i vremena kada su Stari Sloveni stigli na ove prostore iza Karpata. Budući da su ovde zatekli vinograde i šljivike, bili su praktični i prilagodili se mogućnostima, te počeli da peku rakiju u kazanima od pečene gline. Taj sistem nije bio savršen, jer je mnogo tečnosti isparavalo, a sam čin pečenja uvek je budno pratilo više ljudi, pa je degustacija dugo trajala. Jasno je da onda baš i nije ostajalo mnogo rakije za čuvanje, jer bi sve ispečeno bilo odmah popijeno.


Kada je naš narod preuzeo tehničke i tehnološke inovacije iz Austrougarske i Francuske, nastali su jednostavni aparati koji su omogućavali brži i lagodniji proces. Bilo je to veoma zanimljivo: u selu bi uglavnom postojao jedan kazan koji se kolicima prenosio (da kažemo, iznajmljivao) iz dvorišta u dvorište, po potrebi. Međutim, uz njega su išli i svi posmatrači i ljubitelji ove kapljice, pa bi se oko kazana skupljao svet koji bi se tu družio, razgovarao, smejao i pio. Taj ritual ostao je do dan danas i eto nama tradicije!

U to vreme nije bilo puno izbora kao sada, pa se rakija pekla od šljive ranke, madžarke i trnovače, belošljive i dženarike, a čuvala se u hrastovoj, dudovoj ili bagremovoj buradi. Za lozovaču se biralo grožđe jakog mirisa, dok je dudovača važila za nešto specijalno.


KAD SE PIJE SRPSKA DOMAĆA RAKIJA

Bez tendencije da preteramo, može se reći da se rakija kod Srba pije od rođenja do smrti. Njome se nazdravlja za rođenje deteta, krštenje, punoletstvo, veridbe i venčanja, krsne slave... Ona se pije ili dodatno kuva i pije slatka za novogodišnje i božićne praznike, njome se zaliva svaki lep ili manje lep događaj, a proliva se i za pokoj duše.

Savršeno paše kao aperitiv pre obroka, ali i uz meze. Kada se konzumira tokom ručka ili večere, važno je da se vrsta rakije uklopi sa hranom koja se jede. Ne propuštamo je ni nakon jela, jer je onda dobra kao dižestiv, ali je tu takođe bitno od čega je.

Ne treba zaboraviti ni to da je naš narod smatra i svojevrsnim lekom, pa se ona upotrebljava za poboljšanje cirkulacije, dezinfekciju posekotina, protiv gripa i, neretko, umesto lekova za smirenje.OGROMAN IZBOR NAJKVALITETNIJIH RAKIJA U "KORPI"

Šljiva, dunja, kruška, kajsija, grožđe, višnja, jabuka, malina, medovača... dovoljno je samo da poželite i pred vas će biti izneta najkvalitetnija moguća rakija proverenih, renomiranih proizvođača, bilo da je u pitanju market ili restoran.

Već je poznato da u "Korpinom" restoranu pića služe konobari somelijeri, koji su, pored vina, odlično obučeni i za služenje rakije, pa ćete dobiti zaista stručnu preporuku koja vrsta rakije ide uz koje jelo, a da se pritom u obzir uzme i vaš lični ukus – da li volite jače, slabije, gde dominira voćni ili egzotičniji ukus...


U prelepom restoranskom ambijentu najčešće se poručuje specijalitet kuće – stara i sveža mesa iz Josper peći sa ćumura pečena na 350 do 400 stepeni, ali i stekovi, paste, salata, morska riba i plodovi mora...

Što se kupovine u marketu tiče, ponuda je zaista bogata, a naći će se ponešto u svakom cenovnom rangu. Pošto ćete se verovatno zbuniti u tolikom izboru, prodavci su tu da vam sve olakšaju, jer su vrhunski edukovani u poznavanju svih vrsta, a u vidu će imati priliku, namenu i vrstu hrane uz koju će se rakija služiti.

Veliki broj rakija na "Korpinim" rafovima ima zanimljivo, elegantno pakovanje, od flaša i fraklića do kutija, a ovde vam je mogu dodatno zapakovati, ukoliko planirate da je nekom poklonite.


Ukoliko uz rakiju planirate i čuveno meze, možete odabrati nešto od delikatesa kojima market obiluje, kao što su vrhunski pršuti ili sirevi.

Uživajte u kupovini i konzumaciji, uz želju da rakijom zalivate što više srećnih trenutaka!

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan