Najbolje kružne rute za vožnju bicikla u Novom Sadu i okolini

Najbolje kružne rute za vožnju bicikla u Novom Sadu i okolini

Vožnja biciklom postala je više od preke potrebe – ona predstavlja i rekreaciju i način prevoza, a Novi Sad, kao grad sa ravnim tlom i mnoštvom biciklističkih staza, pruža puno mogućnosti da u biciklizmu zaista uživate.

Ipak, staze nisu svuda iste, postoje delovi grada gde ih nema celom dužinom ili nisu još sređene, pa smo za predloge najboljih gradskih i vangradskih kružnih ruta zamolili članove Novosadske biciklističke inicijative. U susret su nam izašli Milan Bosančić i Anđela Stupar, koji imaju bogato iskustvo baš u ovakvim vožnjama.


JEDNOSTAVNA GRADSKA RUTA

Ekipa iz NSBI predlaže da krenete od Dunavskog parka, izađete na kej i vozite sve do Šekspirove ulice. Odatle idete u Narodnog fronta (ovde su staze u jednom smeru, tako da obratite pažnju da vozite desnom stranom u odnosu na smer kretanja, jer staze nisu široke), a zatim na kružni tok na Bulevaru Evrope, pa sve do Futoške ulice.

NOVA CAPRIOLO PRODAVNICA U NS: Najveća ponuda bicikala i opreme za lov, ribolov i fitnes


Tamo možete da skrenete desno i uputite se ka Jevrejskoj ulici, preko Bulevara Mihajla Pupina (ovde obratiti pažnju na pešake, jer biciklisti dele stazu sa njima) i vratite se nazad u Dunavski park.

BRŽE RUTE ZA ONE KOJI ŽELE DA PODIGNU KONDICIJU NA VIŠI NIVO

Naši sagovornici daju ideju da vam start za ovakvu rutu bude od kružnog toka na Bulevaru Evrope i Bulevara patrijarha Pavla. Odatle idete sve do kraja Bulevara Evrope, skroz do Proleterske ulice na Klisi, vratite se nazad sve do kružnog toka kod Bulevara Vojvode Stepe i uputite se istim do kraja, te skrenete na Bulevar kneza Miloša, odakle nastavite na Bulevar patrijarha Pavla, gde dolazite opet na početnu tačku.

Staze na ovoj deonici su stvarno super, ali skrećem pažnju da je na biciklističkim stazama ograničenje od 35 km po času, te ne treba juriti prebrzo, već paziti i na druge učesnike u saobraćaju – naglašava Milan Bosančić.

Takođe preporučuju vožnju kejom, ali sa nastavkom do Šodroša, preko Bulevara despota Stefana, pa dalje ulicom 1300 kaplara. Šodroš je lepa oaza, idealna za napraviti mali odmor, pre nego što se vratite nazad.

NEŠTO OZBILJNIJE STAZE

Kako kažu biciklisti iz NSBI, postoji EuroVelo 6 staza, koja počinje od Šodroša, i ide sve do Čelareva. Skreću pažnju da se staza do Futoga još uvek radi, ali dalje od Futoga je sve završeno, a da se nadaju da će i staza na Kamenjaru biti gotova uskoro. Tu se prolazi pored parka prirode Begečka jama, a cela staza ima cca 65 km (N. Sad – Čelarevo – N. Sad).

Na drugu stranu, paralelno sa EuroVelo6 nalazi se prelepa staza do Kovilja. Ovde preporučuju da se vozi MTB ili Gravel bicikl.


Ruta počinje iz Šangaja, na bentu kod TETO Novi Sad. Jednim delom je asfaltirana, posle toga je tucanik do vikend naselja Subićevo, a odatle je zemljani put do Kovilja. U Kovilju se može uživati na Koviljsko-petrovaradinskom ritu. Ova staza ima cca 75km.

FRUŠKOGORSKE BICI STAZE

Što se tiče Fruške Gore, preporučuju nam vožnju preko EuroVelo6 sve do Futoga, odakle se može preći skelom u Beočin, a odatle se može popeti na Crveni Čot, spustiti se biciklom preko Partizanskog puta sve do Sviloša, pa se uputiti u Banoštor. Tamo se ponovo ukrcavate na skelu (ovog puta za Begeč), vraćate se nazad na EuroVelo6 i idete ka Novom Sadu.


Ova staza zahteva malo bolju fizičku kondiciju i dužine je cca 70 km. Većim delom se vozi po drumu, pa treba obratiti pažnju na saobraćaj.

U PLANU JE...

Kako saznajemo od naših sagovornika, planirane su staze od Bulevara Evrope kod Neoplante, sve do Irmova, pa će, kada se to jednog dana završi, moći da se spoji sa EuroVelo 6 rutom koja prolazi kroz Futog, pa sve nazad u Novi Sad.


A, Novosadskoj biciklističkoj inicijativi je u planu da napravi "rutu" koja će objediniti istorijsko-kulturni značaj vožnjom kroz Vojvođanska mesta, kao što su Novi Sad, Rumenka, Bački Petrovac, Ravno Selo, Sirig, Temerin...

Pre svake vožnje proverite vaš bicikl, upalite svetla ukoliko vozite po mraku, podmažite lanac i doduvajte gume, da bi vožnja bila prijatna. I, ono najbitnije, hidrirajte se u toku vožnje – savetuju novosadski biciklisti.

Oceni vest:
22
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan