Najbolje obrazovanje dostupno za sve: Novosadska privatna škola koja stipendira učenike

Najbolje obrazovanje dostupno za sve: Novosadska privatna škola koja stipendira učenike

Privatne srednje škole u Srbiji san su mnogih učenika i roditelja, jer raspolažu vrhunskim tehnologijama u nastavi, najsavremenijom opremom, predavačima sa puno entuzijazma i mnogim drugim kvalitetima. Uvreženo mišljenje da su ove obrazovne ustanove dostupne isključivo deci iz dobrostojećih porodica je pogrešno. Stipendiranje, kroz koje privatne škole u svetu otvaraju svoja vrata i đacima iz niže i srednje klase, sada je omogućeno i u našem gradu.

Kad su u pitanju privatne škole, Novi Sad ima šta da ponudi. Ipak, mnogi učenici i roditelji se ne usuđuju ni da razmišljaju o njima, u startu smatrajući da su za ovako kvalitetno obrazovanje potrebna ogromna novčana sredstva. Novosadska privatna IT gimnazija "Tvrđava" uvela je stipendije za darovite učenike, prateći trendove mnogih zapadnih zemalja koje mladim talentima na ovaj način pružaju odskočnu dasku za bolju budućnost i doprinose stvaranju uspešnijeg društva. Privatna škola poznata po ulaganju u nastavni kadar, način rada, opremu i praksu koju učenici dobijaju u najboljim firmama, postaje raspoloživa svima, bez obzira na finansijski status.


Dragan Kovačević
, direktor ove gimnazije, za portal Moj Novi Sad kaže da je nebitno iz koje sredine neko dete dolazi, važan je trud i zalaganje.

– Mi ne možemo da biramo u kojoj sredini ćemo da se rodimo i zbog toga moramo da radimo manje ili više. To je realnost, ali jako je bitno poslati poruku da onaj ko radi i trudi se uvek može da bude nagrađen i postigne uspeh u životu - ističe Kovačević.

Zato je, objašnjava, njegova škola uvela stipendiranje za nadarene učenike i tako se pridružila brojnim privatnim školama u svetu koje na taj način unapređuju svoj rad i društvo.

– Naša ideja je bila da bi određena deca koja su izvanredni učenici, po mnogo kriterijuma, trebalo da imaju priliku bez obzira na to da li su njihovi roditelji u mogućnosti da finansiraju školovanje u našoj školi ili ne. Cilj naše škole je, pre svega, da donese na tržište neku opciju koja će doneti kvalitet - objašnjava direktor ove gimnazije.


Kako kaže, uz svo ulaganje u nastavnike, način rada, opremu i praksu koju učenici dobijaju u najboljim firmama, kao i predavače sa Fakulteta tehničkih nauka, ne bi bilo u redu da neko dete koje je odličan učenik i talentovan za IT ostane bez mogućnosti da dobije najbolje moguće obrazovanje i tako bude onemogućeno da postigne sve što može.

– Zato je naša ideja bila da deca koja su sa svojim radom i zalaganjem u osnovnoj školi pokazala da su izvanredna treba da imaju priliku da se školuju u našoj školi, bez obzira na to da li su njihovi roditelji u mogućnosti da to priušte - naglašava Kovačević.

Cilj je da se sa stipendiranjem nastavi i u narednim godinama.

– Naš cilj je da nastavimo sa stipendiranjem i u narednim godinama. Ne želimo da deca koja idu u našu školu budu neka povlašćena deca na osnovu finansijske situacije roditelja. Rezultati će morati da se zarade zalaganjem, ne plaćanjem. Verujem da će deca koja dobiju stipendiju to znati da cene - tvrdi sagovornik portala Moj Novi Sad.


Kako ovakav model može da bude održiv?

Ove godine, firme Vega IT i Stiga d.o.o. iz Novog Sada obezbedile su po jednu stipendiju u punom iznosu za dva najbolja učenika na konkursu. Ideja je da se vremenom uključi još firmi koje su reprezentativne.

Te firme, kaže Kovačević, tako finansiraju školovanje deteta koje ima izuzetne sposobnosti.

– To bi, zauzvrat, pomoglo i imidžu tih kompanija koje bi bile viđene kao firme koje ne gledaju samo na svoj profit, već žele da pomognu školovanju nekog deteta koje može da ostvari vrhunske rezultate kada odraste - navodi Kovačević i dodaje da bi to moglo da motiviše i druge firme, ali i druge škole da se uključe i tako doprinese razvoju i unapređenju obrazovanja u Srbiji.

Doprinos obrazovanju koji ova privatna škola u Novom Sadu pruža ogleda se i u kreiranju onlajn sadržaja koji pomažu edukatorima i učenicima da na zanimljiv, interaktivan i savremen način pristupe obrazovnom materijalu.

– Želimo da utičemo i na druge škole, tako što ćemo im omogućiti da koriste te sadržaje u svojim predavanjima i da služimo kao primer savremenog pristupa obrazovanju - objašnjava Kovačević.


Kako do stipendije?

Dva kriterijuma za dobijanje stipendije su bitna: primanja u porodici i uspeh deteta u osnovnoj školi.

Dete mora da bude odličan učenik, a pozitivnom utisku prilikom odabira stipendiste doprineće i vannastavne aktivnosti i učestvovanje na takmičenjima.

Visina primanja kao kriterijum neće funkcionisati po formuli: što manja primanja, veća šansa za upis, već će postojati gornji limit. Primanja oba roditelja ne smeju da budu viša od dve prosečne plate u Srbiji.

Takođe, učenici koji žele da se prijave za privatnu IT gimnaziju "Tvrđava", moraće da napišu esej nalik na motivaciono pismo, u kom bi trebalo da objasne zašto smatraju da treba da dobiju priliku da se školuju u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Šta dobijaju stipendisti?

Gimnazija "Tvrđava" je na misiji da pripremi decu za poslove budućnosti, koja neminovno dolazi. Sredstva koja se u nastavi koriste su, prema tome, inovativna i skrojena prema potebama i mogućnostima svakog učenika.

Za to će se, između ostalih, pobrinuti i naš sagovornik Dragan Kovačević, nastavnik engleskog jezika i autor poznatog YouTube kanala "Virtuelna učionica" i vlasnik IT firme "Zequester", specijalizovane za izradu internet platformi za učenje na daljinu i interaktivnih edukativnih sadržaja koja će omogućiti implementaciju najsavremenije tehnologije u nastavi.

Osim teorijskog znanja, učenici ove gimnazije imaće priliku da u firmi "Vega IT Sourcing" steknu i neprocenjive praktične veštine koje će im biti neophodne na tržištu rada.

Opširnije o prijavama za stipendije pročitajte na ovom linku. Za više informacija o školi, posetite njihov sajt, a možete ih kontaktirati i na broj telefona 064 08 50 500.

Promotivni tekst

Oceni vest:
7
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan