NAJBOLJI BUREK U GRADU: Između kojih buregdžinica se trenutno vodi "mrtva trka" kad je o kvalitetu reč

NAJBOLJI BUREK U GRADU: Između kojih buregdžinica se trenutno vodi "mrtva trka" kad je o kvalitetu reč

U Novom Sadu veliki je izbor restorana, pekara i kioska brze hrane, stoga naši sugrađani mogu da biraju omiljeno mesto za obedovanje. Pored raznovrsne ponude kifli, pereca, sendviča, pogačica, pica, tortilja, đevreka i drugog peciva, Novosađani će za doručak ili užinu ipak najradije pojesti burek.

Praktično da nema pekare u kojoj se u jutarnjim satima na desetine puta ne začuje: "Dajte mi burek i jogurt".

Ranijih godina on se isključivo prodavao u buregdžinicama, a čini se da su u poslednje vreme primat preuzele pekare. I premda ih ima na svakom ćošku, većina ne može da se pohvali kvalitetnim burekom.

Poštovaoci ovog specijaliteta navode da pravi burek ne sme da bude previše mastan, ali ni previše "suvonjav". Osim toga ne bi trebalo da bude ni gnjecav, ali ne valja ni kada se previše lista.

Naš portal je u nekoliko navrata pisao o tome gde se u Novom Sadu može pojesti najukusniji burek, a sada nas je zanimalo da li se u međuvremenu nešto izmenilo.


Rezultati mini ankete kazuju kako se vodi "mrtva trka" između buregdžinica "Burek Plus", koja se nalazi u Rumenačkoj 106, i buregdžinice "Đorđević", koja je smeštena u ulici Vojvode Bojovića, preko puta Socijalnog. Ovaj komentar najbolje će opisati situaciju.

– Ubedljivo najbolji burek imaju u buregdžinici "Burek plus" u Rumenačkoj i kod "Đorđevića" kod Socijalnog. Ne znam koji bih istakla kao bolji, jer u oba slučaja uvek je svež i lep, vruć, a sir curi na sve strane. Dovoljno mastan, ali ne i premastan. Testo na oba mesta je strava – opisala je slikovito Novosađanka Maja Radaković.

Buregdžinica "Burek plus" kod naših sugrađana već decenijama slovi za najbolju, što ne treba da čudi, jer porodica Pejovski od davne 1969. godine proizvodi ovaj ukusni delikates.


Kod njih se od prvog dana neguje tradicionalno pripremanje bureka i mese ga ručno, isključivo s brašnom, solju i vodom. Prilikom pripreme koriste isključivo svinjsku mast.

U ponudi imaju burek sa sirom i mesom. koji su i najpopularniji među Novosađanima, ali ništa manje ukusni nisu ni oni s krompirom, šampinjonima, jabukama, a vredan je pažnje čak i tzv. prazan. Kod njih se burek prodaje na merenje.

Po mišljenju Mile Nađ, najbolji burek se i dalje pravi u Rumenačkoj ulici, jer kako kaže, kvalitet se nije menjao decenijama.

– Jela sam ga kod njih kao dete, jedem ga i sad i zaista nema nikakve razlike. Zato stojim iza svojih reči da se ovde mesi najbolji burek u gradu – kaže ova Novosađanka.

Istog je mišljenja i Biljana Hassler Kiss koja ističe da ubedljivo najukusniji burek imaju preko puta Doma zdravlja u Rumenačkoj.

– Postoje duže od 50 godina i od kad su otvorili buregdžinicu nisu menjali kvalitet. Hrana je uvek ukusna i kvalitetna navodi Biljana.

Još jedna Novosađanka glasala je za burek u Rumenačkoj.

– Preko puta ambulante u Rumenačkoj je najbolji jer je uvek isti, i vredi čekati u redu, pošto znamo šta ćemo pojesti – veli Branislava Sredenović.

Mnogi nisu želeli da obrazlažu zašto je u ovoj buregdžijskoj radnji ovaj proizvod najbolji, a Jovana Aleksić kratko i jasno je rekla: "Najukusniji burek je u Rumenačkoj kod Makedonca".

Istog je mišljenja i Lela Milošević koja navodi da "Makedonac kod ambulante u Rumenačkoj bez premca i konkurencije pravi najbolji burek u gradu".


Pojedini Novosađani se dvoume i teško im je da donesu odluku gde se jede "najburek", te jedan od mnogobrojih komenata glasi:

– Po mom mišljenju samo na dva mesta imaju pravi burek onaj u Rumenačkoj kod Makedonca i preko puta Socijalnog kod Đorđevića. Ubedljivo i podjednako najukusniji već desetinama godina. Kvalitet ne menjaju i zaista ih vredi pojesti – kaže Aleksandra Ilić.

I Mladen Sretić ne može da odluči koji mu je bolji burek, da li onaj kod Socijalnog ili onaj kod ambulante u Rumenačkoj.

– Jeo sam i na jednom i na drugom mestu i zaista ne mogu da odlučim koji majstor ga bolje priprema – kaže on.

Ipak, mnogi smatraju da je Ljubiša Đorđević najbolji majstor svog zanata.

Da ne bude zabune, ne radi se o "Đorđeviću" iz Dunavske, ali i njegov prezimenjak ima dugu tradiciju, te se tako, po mišljenju naših sugrađana, prepoznaje i kvalitet.

Pojedini idu čak tako daleko da navode kako bi mogli da ga jednu svaki dan, ali samo ako je napravljen u ovoj buregdžinici. Osim sa mesom i sirom, imaju i burek s krompirom i jabukama.

– Ubedljivo najbolji burek u gradu ima Ljubiša Đorđević, jer ga još uvek prave na starinski način. Jedan je od retkih koji ga prodaje na merenje. Inače, reč je o jednoj od najstarijih porodica koja se bavi proizvodnjom i prodajom bureka. Od njih radnice iz proizvodnje odlaze u zasluženu penziju što je još jedan pokazatelj da su pošteni – naglašava Dejan Tomić.

Istog je mišljenja i naša sugrađanka Jovana, koja ističe da kod Đorđevića imaju sjajan, ukusan i mastan, ali ne i premastan burek.

– Kvalitet bureka se nije menjao 40 godina, ništa ja tu ne bih ni sada dodavala. Jednom rečju, burek zlata vredan – ističe Jovana.

Novosađanka Estera Luluđi takođe ceni ovo mesto, a za njega je vežu i drage uspomene.

– Ovo je jedna od prvih buregdžinica u Novom Sadu, gde je moj deda je svakog jutra za doručak jeo taj njihov čuveni burek. Generacijama postoje, a znanje se prenosi sa dede na unuka. Oni rade samo do 12 sati i zato im je proizvod uvek vruć. Specifični su i po tome što ga ispred mušterija razvlače i peku. Pogačice su im posebna priča – predočava Estera.

A pošto je veoma teško doneti odluku koji je bolji, svoj sud su iznele dve naše sugrađanke.

Milica Zvijer Kopanja kaže: "Đorđević, jer je on prosto sinonim za burek, ali odličan je i u Rumenačkoj jer je hrskava i lepa korica". Anastasija Čavić je kratko i jasno zaključila: "Đorđević i Rumenačka".

Da li je burek samo onaj s mesom?

U balkanskim državama burek se tradicionalno priprema sa sirom, krompirom, pečurkama, jabukama.

Međutim, u Bosni i Hercegovini za burek priznaju samo onaj koji se priprema sa mesom, sve ostalo nazivaju pitama. Ukoliko želite da iznervirate Bosance, samo recite – burek sa sirom.

Ova namirnica je, međutim, poreklom iz Turske, a definicija njihove reči kaže da je reč o testu koje može da se napuni mesom, sirom i povrćem.

Oceni vest:
47
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Gari

  pre 1183 dana i 18 sati

  Ovo je veoma vredna informacija, zahvaljujem na članku. S obzirom da u Srbiji trenutno radi veoma mali broj profesionalaca, a da svi misle da mogu izgraditi biznis carstvo na prevari i sniženom kvalitetu, svaki onaj koji radi dobro vredan je izuzetne hvale i reklame.
  Daleko mi je, ali sam siguran da ćemo i ja i mnogi ljudi otići da probamo burek na oba mesta.
  Naravno, prvo idem u Rumenačku.

  Oceni komentar:
  3
  70
 • Toza

  pre 1183 dana i 6 sati

  Najbolji na svetu je u Rumenackoj. Pamtim ga jos od kraja sedamdesetih i nije se promenio, medjutim treba i dodati da su u to vreme skoro svi bili takvi gde god da ste ga jeli, takav je bio nacin pravljenja. Onda su dosle 90-te i donele sa sobom nekakve pite, potkovice..i uvek sam se gadno prevario ako bih tako nesto pojeo, zato sad nema sanse, ili cu potegnuti do Rumenacke i cekati 20 min u redu ili necu ni jesti burek.

  Oceni komentar:
  5
  39
 • Činjenično stanje

  pre 1183 dana i 4 sata

  Verovatno pamtite koji su redovi bili za MUP dokumenta u sali kod Mosta Slobode?
  E, takvi su sada za burek u Rumenačkoj. A unutra još u krug.
  Tako da, ostaje nam samo da konstatujemo da je tu dobar burek, ali ja u red zbog toga ne stajem.
  Premala je proizvodnja, spram potražnje.
  A tako je kad se pošteno radi. Neka se zapitaju sve ostale pekare, zašto tako nije kod njih.

  Oceni komentar:
  3
  37
 • V

  pre 1182 dana i 23 sata

  Burek plus!

  Oceni komentar:
  2
  12
 • Steva

  pre 1182 dana i 21 sat

  Kod Djordjevica burek jedem id 1983 godine i najlepsi je u gradu, nikad se nije promenio... Jeo sam u Rumenackoj vise puta i uvek je bio mastan...

  Oceni komentar:
  8
  15
 • intermezo

  pre 1182 dana i 21 sat

  meni je najbolji bio jedan burek koji je prodavao Danilo ali kratko
  ovaj u Rumenackoj ništa naročito ali to je samo subjektivno mišljenje čim je tamo ali baš uvek reeeeeeeeeeed verovatno je stanje stvari drugačije. O ukusima se ne raspravlja- reče dj i sede u koprive.Ja znam da pravi burek ni moj nije loš što jednostavniji to boli samo da je sir kvalitetan. Sir i kore i amin svatovi.

  Oceni komentar:
  6
  8
 • Žal za Hlebom

  pre 1182 dana i 21 sat

  Meni je Hlebovo sve bilo najbolje

  Oceni komentar:
  5
  7
 • dok ne osavremen policiju sve LAŽU

  pre 1182 dana i 21 sat

  što se redova u MUP u tiče kad se to vidi ode se daleko iz Srbije ili se izgubi svaka nada. Oni pokazuju svo naše beznadje u nesposobnosti da organizujemo RED.Zašto je problem da se uvedu brojevi i tabla kao do skora ?Zašto se sve to ne osavremeni jedno po jedno? Da li su još polomljene stolice u koje propadnes kad sednes pa polomiš kuk?Zašto se lome noge policiji (štedi čak i na SIJALICAMA ) pre no što se pušta u trku sa tehničkom podrskom liopovski umrezenom i sa najsavremenijom tehnologijom. Najveće laži u Srbiji su o nameri u borbi sa kriminalom jer se ona ne može vršiti pomoću štapa i kanapa.Dok kriminalci sede kao insajderi i čitaju sve e podatke o gradjana i čekaju u zasedi a i nameštaju iste oni koji treba da odbrane raju od fuki u mraku batrgaju.

  Oceni komentar:
  5
  5
 • Fekalisanje... pa tako do grla

  pre 1182 dana i 18 sati

  Meni je sve bilo jasno kada sam video spremačicu u šalter sali MUP-a na Bulevaru Kralja Petra.
  1950-te godine se u Jugoslaviji prao pod sa krpom, drvenom motkom i kantom.
  Danas u MUP-u jednako. Koja crna kolica, drške sa cediljkom i slično?
  Analagona krpa i prljava voda u kanti za ceo pod šalter sale i šlus - što bi rekli Nemci.
  A table sa brojevima su namerno pokvarili da ne bi radili. Jer, table BROJE koliko su radili.
  Ovako su dogovorili kvar koji se ne popravlja - i to što je najčudnije - table s epokvare u OBE šalter sale istovremeno.
  Pa se onda čude vicebima o policajcima. Pa ne radi se to tako braćo... narod SVE VIDI.
  Tako da gdine ministru Unutrašnjih poslova... mnogo neprijatnih mirisa dolazi iz te vaše Policije.

  No prijatelju, to nije razlog za napuštanje Srbije. To o čemu ti govoriš je predviđeno planom
  napravljenim u jednoj pustinjskoj oazi daleke 1976-te godine, a potpisnik tog plana je i Golda Meir, izuzetno nepopularna premijerka Izraela, koja je izdahnula godinu dana kasnije. Radi se o rezervnoj lokaciji za naseljavanje Jevreja, u slučaju rata.
  A to o čemu ti pričaš u praksi sprovodi vlada Srbije i zove se - DEPOPULACIJA SRBIJE.
  I bolje da im ne ideš na ruku. Ionako im ide odlično, što se tiče tog domaćeg zadatka.

  Oceni komentar:
  4
  9
 • Filip

  pre 1182 dana i 16 sati

  Naravno, Rumenačka, Đorđević kod Socijalnog, ali niko nije spomenuo da on ima još jednu radnju preko puta vojnog odseka, i tu je ekstra...

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Vujica

  pre 1182 dana i 3 sata

  Najbolji burek plus

  Oceni komentar:
  3
  1
 • Stevan

  pre 1182 dana i 2 sata

  Poštovanje za"makedonca", ali Đorđević je zakon. Posebno bih izdvojio burek sa mesom( ja ga obožavam), ma da je i sa sirom fantastičan. Jedem ih već godinama (taksista sam). Jeo sam naravno i u Rumenačkoj, ali bi prednost uvek dao Đorđević.

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Stevan

  pre 1182 dana i 2 sata

  Đorđević, bez premca.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Pera

  pre 1181 dan i 15 sati

  Ovo deluje kao promocija buregdzinice u Rumenackoj. Licno bio vise puta i dosta tezak mastan burek za moj ukus. Bolji mi je u Raveni prekoputa detelinarske pijace.

  Oceni komentar:
  5
  6
 • zoran

  pre 1180 dana i 15 sati

  Filija Boze Kuzmanovica

  Oceni komentar:
  3
  1
 • Mile

  pre 1152 dana i 22 sata

  Necu da sudim, ali ljudi se pale na redove i cim vide guzvu idu i oni u red i onda samosugestivno hvale i opravdavaju svoje utroseno vreme i novac. Sa druge strane, nevezano sad za burek, ali veeeelika vecina novosadjana se vise pali na naziv firme i reklamu nego na sam proizvod. Sutra da neko upakuje ciglu i stavi u fensi ambalazu i stavi neko strano ime svi ce opet u red da nabave sto pre. Pre ce dati 1000 din za pljesku od hrskavice u centru grada, nego 200 za onu od mesa. Ali ta od 200 din i od mesa nije fensi jer nije u centru, jer samo u centru mora da se jede, pije, seta, peva, sisa, lakira..Sta da radimo kad sami sebi glumimo turiste.. A kupovina stanova po nenormalnim cenama u raznoraznim "residence, view, panorama, sky, emerald, gold" zgradama je posebna prica. Ako obicna stambena zgrada ima ime, pa jos neko na engleskom to onda kosta .. ludiloooo. Pozz za sve citaoce iz Golden sky down fortress hill vila kings swapm zgrade, tj sa Podbare

  Oceni komentar:
  4
  13
 • sve u svoje vreme

  pre 1149 dana i 39 minuta

  nedavno otkrih da od gotovih kora i feta sira moj burek u okrugloj tepsiiji dal od krompira ili sira nema mane.Od tada ne pravim pitu sa sirom vec burek bez jaja
  a u burek od krompira stavim jedno jaje i krompir i luk narednam ocedim zacinim prebacim kore vise napolje no unutra redjam malo zalivam uljem i min vodom gaziranom, posle vracam kore i opet filujem i dobro zapecem da ima koricu. Nije mu nijedan kupovni ni prineti. I ima bar duplo vise za 60 dinara kore 20 din i manje za krompir ni kg 5-10 d luk i 10 d jedno jaje.za 70 din mlogo bureka.E daaaaaaa i to od tih jednih kora dva ovakva ispadnu a svaki je 2 x veci od kupovnog dakle 4 za iste pareeeeeeeee.
  Kad je jeftin krompir jedemo samo burek, pommfri iz Lerrrrne, pire, nasuvo tj grenadir m i musaku i stavimo u zamrzivac za pomfri da se trosi dok ne stigne novi ako nam preostane.
  Izgleda da se stanje stvari sa buregdzinicama decenijama ne menja.Uvek je ista rang lista.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • mi

  pre 1136 dana i 3 sata

  djordjevic nekad ima vise griza u bureku sa sirom nego sira

  Oceni komentar:
  2
  3
 • Slobodan

  pre 1128 dana i 17 sati

  Ma kakav Djordjevic. Donosio sam im sir sa riblje pijace 5, 6 godina. Ajd jednom da ga probam . Oces... Trc, trc, pa sir. Kao sto Vam je nokat malog prsta ,pa takvih 5,6 komada rasporedjeno po toj cetvrtini. Tad i nikad vise. Dzabe im tradicija. Makedonac je car u gradu. Provereno.

  Oceni komentar:
  6
  1
 • tijana

  pre 1084 dana i 21 sat

  Primetila sam da Đorđević mnogo soje stavlja umesto mesa. Bela sunđerasta soja sa dinstanim lukom i biberom. Testo je dobro doduše...Po mom mišljenju je Koliba najbolja! :)

  Oceni komentar:
  3
  4
 • KOle

  pre 1080 dana i 14 sati

  U RUmenačkoj tzv. burek čine samo kore i ništa više, sir u tragovima, džaba ga bilo

  Oceni komentar:
  2
  4
 • Bojan

  pre 511 dan i 4 sata

  Pekara Reško na Detelinari ima odlican burek. Takodje dobar je burek i u pekari preko puta Ž.Stanice Pekara Klas 021. Izuvaju oba kako su dobra. Dva jezika pričaju a treći zamuckuju.

  Oceni komentar:
  2
  1
 • Raša

  pre 432 dana i 15 sati

  Dekav,težak ,I dobar za vagu I ništa više.

  Oceni komentar:
  1
  0
 • Ridler

  pre 225 dana i 3 minuta

  Kod Djordjević a burek s mesom vrlo loš,izblendirano u tečnu masu nešto što zovu mesom,crna luka i vegete dosta dominira ukus vegete nekog začina sigurno nije vegeta nego nešto još gore,odma sam ga nazvao vegeta burek i u čitavom Novom Sadu svuda mešaju sir sa grizom loši su bureci u Novom Sadu,veoma loši.

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Sve teče sve se menja...

  pre 86 dana i 1 sat

  Tri godine kasnije, najgori burek možete kupiti u pekari "EVROPA", na uglu Cara Dušana i Cara Lazara.
  E, ta dva cara sada gledaju prodaju bureka "sa sirom" ali potpuno bez sira, ljudima za 190 din. , četvrt tepsije. U stvari, to oni sada zovu "pita sa sirom", koji jednako tako radi i "Le Bon", sa malo sira, ali nikada toliko malo kao u "Evropa".
  Radi se o količini sira koji možete zahvatiti u tri prsta.
  Imati obraza, pa ljudima naplaćivati umotano testo sa uljem... stvarno treba imati hrabrosti.

  Oceni komentar:
  0
  1