Najčešće korišćene reči u domaćoj štampi

Najčešće korišćene reči u domaćoj štampi

Redovni godišnji monitoring štampanih medija u Srbiji za prošlu godinu došao je do rezultata koji pokazuju koje reči su mediji najčešće koristili obraćajući se čitaocima.

Ono što je zajedničko rečima Srbija, Beograd, milion, Vučić, Rusija i život je da su u 2016. godini bile najčešće korišćene reči u štampanim medijimapokazuju danas objavljeni rezultati analize medijskog sadržaja kompanije Ninamedija.

Sektor analiza medijskog sadržaja Ninamedije je redovnim godišnjim monitoringom štampanih medija u Srbiji za 2016. došao do rezultata koji pokazuju koje reči su mediji najčešće koristili obraćajući se čitaocima.

Najčešća reč koju su u osnovnom obliku mediji koristili u naslovima tekstova je Srbija i ona je imala više od 14.000 pojavljivanja, što je 12 odsto manje nego u 2015, saopštila je Ninamedija. Beograd je pomenut 6.516 puta odnosno 12 odsto više nego u 2015. godini. Milion je treća reč prema učestalosti sa 3.143 spominjanja i manjim brojem pojavljivanja za 14 odsto.

U oblasti ekonomije sve teme beleže pad broja pominjanja u odnosu na 2015, a najfrekventnije su - milion, evro, dinar, penzija, direktor i milijarda.

U oblasti geopolitike, najveći broj učestalosti se beleži kod reči Srbija, Beograd, Evropa i Rusija, a slede reči izbeglice/migranti. Najveće povećanje zabeleženo je kod reči Amerika i NATO, a najveći pad kod reči Kosovo i Albanija.

U kategoriji ličnosti, najčešće pominjana ličnost je Aleksandar Vučić, ali manje nego u 2015, za 14 odsto. Sledi Donald Tramp sa najvećim povećanjem od 1.421 odsto. Na trećem mestu je Tomislav Nikolić, ali za 15 odsto manje nego prošle godine, a iza njega i Putin sa 14 odsto većim brojem pojavljivanja.

U oblasti politike, od većih stranaka najviše je pominjana SNS i to za 21 odsto više nego u 2015. DS je gotovo identično zastupljena, a SPS više za 76 odsto.

Najveće povećanje kod pojmova beležimo kod naziva stranaka - SNS, SPS, DS, DSS, i Dveri, te najveće povećanje uopšte kod pojma Donald Tramp. Od ostalih pojmova koji su zabeležili veću učestalost u odnosu na prošlu godinu, najzanimljiviji su Dodik i NATO, prvi zbog izbora u Republici Srpskoj i referenduma o državnom prazniku, a NATO između ostalog i zbog potencijalnog ulaska Crne Gore u ovaj savez.

Istraživanja su pokazala da su izbori u Srbiji i u SAD vidno uticali na pojmove koje su mediji plasirali preko naslova.

Kada je reč o sportu, Novak Ðoković je i dalje najzastupljeniji pojam, a onda slede reči Partizan, fudbal i Zvezda i svi ovi pojmovi beleže manju učestalost, dok je veća zabeležena kod pojmova Košarka i Vaterpolo. Olimpijske igre u Riju i uspesi Srbije u košarci i vaterpolu su bile povod da ih mediji više pominju nego u 2015. godini.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan