Najčešće zablude o "običnoj" prehladi

Najčešće zablude o "običnoj" prehladi

Zabluda da su prehlada i grip jedna stvar postoji oduvek. Zbog čega ljudi veruju da je prehlada bezazleno oboljenje?

Prehlada je jedna od najčešćih bolesti na svetu. Obično traje oko nedelju dana i često prolazi sama od sebe. Može izazvati začepljen nos, bol u grlu, kašalj i kijanje.

U nastavku vam predstavljamo pet najčešćih stvari koje treba da znate o ovoj uobičajenoj bolesti.

Jedna od zabluda je da su obična prehlada i grip ista stvar

Zabluda da su prehlada i grip jedna stvar postoji oduvek. Obična prehlada je samo curenje iz nosa, začepljen nos, bol u glavi i u grlu. Grip je mnogo ozbiljniji, sa simptomima kao što su groznica, bolovi u telu i umor.

Činjenica je, međutim, da su sve prehlade uzrokovane virusom. U stvari, postoji preko 200 različitih vrsta rinovirusa koji mogu izazvati simptome vaše prosečne prehlade. Grip izazivaju virusi poput gripa A i B; oni se razlikuju od rinovirusa koji izazivaju prehladu.

Najbolji način da sprečite dobijanje bilo koje od ovih bolesti je da često perete ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, ali ni tada nije zagarantovano da ćete se zaštititi. Takođe bi trebalo da izbegavate bliski kontakt sa ljudima koji imaju infekciju ili su bolesni dok ne budu bez simptoma najmanje 24 sata.

Ma to je obična prehlada, blaga bolest…to će samo od sebe proći 

Možda mislite da obična prehlada nije ništa drugo do blaga bolest koju ćete vi ili vaše dete preležati za nekoliko dana. Obična prehlada može biti veoma teška kod nekih ljudi, posebno dece i starijih. Neka deca su razvila upalu pluća kao rezultat svojih simptoma, tako da je važno ili lečiti svoje dete ili potražiti savet od pedijatra ako se i nakon dve nedelje ne oseća dobro.

Uobičajene prehlade, kao i prehlade u trudnoći uglavnom traju 7-10 dan, iako virus može da traje i do dve nedelje u nekim slučajevima.

Prehlada se rešava antibioticima, to je sve isto!

Jedna od najčešćih zabluda o prehladi je da se za lečenje mogu koristiti antibiotici. Ovo je netačno jer su antibiotici efikasni samo protiv bakterijskih infekcija - ne i virusa.

Lečenje obične prehlade antibiotikom može dovesti do neželjenih efekata kao što su stomačne tegobe, dijareja i povraćanje. Međutim, neke porodice ipak odlučuju da daju lekove bez recepta što nikako ne bi trebalo da čine.

Još jedan problem sa antibioticima koji se koriste kao "lek" za običnu prehladu je taj što oni ništa ne leče - samo što ubijaju bakterije -  pored loših i one dobre za organizam! Ovo bi vas moglo učiniti podložnijim da se ponovo razbolite jer je vaš imuni sistem oslabljen svim onim mrtvim ćelijama koje po njemu kruže.

Zapušen nos, kijanje, kašalj…to sigurno nije virus

Samo laboratorijskim nalazima možemo tvrditi da li je upitanju virus ili bakterijsko oboljenje. To što dete nema povišenu temperaturu i kija, kašlje i zapušen nos nije „dokaz” da virusa nema. Budite obazrivi kako ne bi došlo do pogoršanja.

Ako nema visoku temperaturu, sigurno je obična prehlada... To nema veze sa virusima

Često se veruje da ako dete nema visoku temperaturu, to je sigurno obična prehlada. Uzrok ovog zabludnog verovanja verovatno je učestalost i rasprostranjenost prehlade. Grip može biti mnogo ozbiljniji od obične prehlade i zahteva hitnu medicinsku negu kako bi se sprečile komplikacije kao što su bronhitis ili upala pluća.

Za razliku od virusa gripa - koji se mogu lečiti antibioticima - ne postoje specifični tretmani za virusne infekcije poput onih koje izazivaju obične prehlade. Međutim, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom ili pedijatrom deteta ako osećate produžene simptome duže od dve nedelje ili ako imate druge zdravstvene probleme poput astme ili dijabetesa koji mogu da otežaju lečenje.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • jasno reći sta je šta

  pre 57 dana i 1 sat

  o ovde je sve konrtadiktorno. Nigde nije jasno objasnjeno sta je prehlada a sta grip . Svuda pise te jedno te isto te odvojeno . Svuda pise nelogično.Po mojoj logici prehlada je kad si na hladnom ikad ozebeš, meni je nevervatno da bas onda naidje virus pa te uhvati kako pise i u ovom tekstu. Prehlada nije virus. Moze posle da te lakse savlada ako si vec oslabljen.A kako su onda bakterije tu da te spopadnu kad drhtis od zime. Neka neki dr KONAČNO OBJASNI RAZLIKU . (ako zna )

  Oceni komentar:
  2
  7
 • raspetljavanje

  pre 57 dana i 58 minuta

  napisano je prvo da se virusi ne leče pa posle da se leče antibioticima

  Oceni komentar:
  0
  4