NAJLEPŠA FRUŠKOGORSKA JEZERA: Biseri rasuti po okolini Novog Sada (FOTO)

NAJLEPŠA FRUŠKOGORSKA JEZERA: Biseri rasuti po okolini Novog Sada (FOTO)

Bilo da ste zainteresovani za plivanje, pecanje ili posmatranje ptica, okolina Novog Sada ne manjka čistim i mirnim vodenim površinama za savladavanje izuzetnih vrućina – a jezera na Fruškoj gori pravo su rešenje za one koji će ove godine da preskoče odlazak na more.

Jedno je sigurno, Novi Sad spada među najzahvalnije gradove za život po velikim vrućinama. U samom gradu i u okolini nalazi se i više nego dovoljno dunavskih plaža, bazena, spa centara, banja i jama. I pored svih ovih pogodnosti, neke od vodenih zabava za porodicu znaju da iziskuju “ulaganje“ koje će napraviti ozbiljnu štetu vašem novčaniku. Četvoročlana porodica moraće da plati ulaznicu, dok hrana i piće od spolja uglavnom nisu dopušteni, a temperature koje prelaze 35 stepeni privlače i ogromne gužve.

Srećom, postoji i druga opcija. Fruška gora bogata je osvežavajućim jezerima koja su okružena pitomim vojvođanskim šumama i rastinjem koje neretko pruža i zaklon od sunca, kao i savršenu priliku da instagramujete kako ste povezani sa prirodom i prezirete opšta mesta i dosadne letnje provode prepune mase.

Ovo je naš Top 5 mesta koja ovog leta vredi posetiti...

Jezero Bruje


U blizini predivnog sremskog sela Divoš, za koje smo ubeđeni da proizvodi najslađe i najukusnije lubenice koje smo probali, prema Erdeviku, naći ćete jezero Bruje. Nekada mala tajna okolnih meštana, danas je postala toliko atraktivna lokacija da su na njemu nikla i dva improvizovana kafića. No, to ne bi trebalo da vas uplaši, pošto su gužve na ovom uvučenom mestu retke.

Tokom radnih dana jedva da ima posetilaca, a jedino vreme kada ćete malo pažljivije morati da potražite mesto za peškir jesu dani vikenda u popodnevim časovima. S obzirom na to da je udaljenost od grada 45 minuta vožnje kolima, spakujte hrane i vode, dok vam suncobrani nisu potrebni, pošto je jezero okruženo drvećem koje pruža zaštitu i hlad.

 

Jezero Beli kamen

Beli kamen, odnosno Bešenovačko jezero (pošto se, jel' te, nalazi u blizini sela Bešenovo), kako ga lokalci zovu, pravi je dragulj sremske strane Dunava. Retko koje jezero je u isto vreme toplo, duboko i toliko čisto da je prozirno. Duboko je zato što je nastalo iscrpljivanjem kopa beočinske fabrike cementa, koji je potom i napušten, a počeo je da se puni vodom pre četrdeset godina.

Njegovi strmi obronci okruženi kamenom ne pružaju baš previše hlada, tako da vam savetujemo da ponesete ozbiljniju zaštitu protiv sunca. U slučaju da ove godine preskačete more ili možete da priuštite svega nekoliko dana odmora na Mediteranu, ovo jezero je dostojna zamena. Njegova tirkizna boja i veličina, ali i konstantno visoka temperatura vode, čine ga savršenim izborom za borbu sa žegom. Naš savet je, ako imate veoma malu decu, da ga ipak izbegnete i potražite jezero koje je okruženo kakvom-takvom prirodnom zaštitom od sunčevih zraka.

 

Jezero Međeš

Nedaleko od Iriga, tik do malog mesta Šatrinci, nalazi se impozantna količina tople akumulirane vode, savršene za kupanje. Jezero Međeš, poznatije kao Šatrinačko jezero, dugačko je 1.100 i široko oko 350 metara ali je sam prilaz jezeru poprilično ograničen i svodi se na jednu uređenu plažu, koja doduše, ima i kafić i teren za odbojku. Iako i ovde nema previše hlada, moguće je poneti suncobrane.

Ono na šta moramo da vas upozorimo jeste da je ulazak u jezero ponekad nezgodan, pošto mu se prilazi preko betonskih ploča koje su često i klizave, no, uz malo opreza, za tren ćete se naći u ovoj čistoj i toploj vodi. Okruženo je travom, a ne kamenjem, što olakšava boravak najmlađima. Uglavnom nije prevelika gužva, ali vikendom kada temperature pređu 30 stepeni celzijusa, zna da se skupi sveta. Idealno bi bilo poneti dušek na naduvavanje, pošto vam veličina jezera omogućava od otplutate daleko od graje i da se potpuno isključite i slušate samo zvuke netaknute prirode koja ga okružuje.

 

Jezero Sot

Mala Luizijana u sred Fruške gore, jezero Sot, pružiće vam atmosferu seta popularne serije "True detective". Kakofonija prirodnih zvukova ovde se sastoji od cvrkuta ptica, praćakanja riba i vetra koji blago struji kroz okolno drveće. Na svega desetak kilometara od Šida, ovaj deo Nacionalnog parka Fruška gora, postao je pravi mali raj za ribolovce i lokalne kupače.

Najlepše mesto za jednodnevni izlet ako ste se uželeli mira, brćkanja i romantičnih vrba koje pružaju preko potreban hlad. Mnogi ga smatraju za najlepše jezero vojvođanske planine iako je ono veštačkog porekla, nastalo akumulacijom vode osamdesetih godina. Sa više od 200 vrsta ptica i 1.400 vrsti biljaka, ovde ćete i te kako imati u šta da gledate dok potapate noge u čistoj vodi i natežete drugo pivce "ne biste li se rashladili".

 

Jezero Dobrodol

Idealno mesto za vas ako planirate da posle dana odmora donesete kući ukusnu večeru, koju ste sami ulovili. Glavna i najveća prednost je količina ukusne ribe, šarana, amura i smuđa, koju čak i amateri ribolovci mogu lako da uhvate. Kako se nalazi svega tri kilometra od jezera Međeš, ono čini lepu početnu tačku za istraživanje akumulacionih jezera kojima se Fruška gora toliko diči.

Ono što privlači posetioce koje ribolov i ne zanima previše, jeste čista, prozirna voda (neki tvrde i najprozirnija na Fruškoj gori) i manje gužve nego na ostalim jezerima. Locirano je tik do sela istog imena, u blizini Iriga i Rume i garantujemo da ćete, ako provedete čitav dan na njemu, bar na kratko ući u stanje potpune uravnoteženosti sa prirodom, okolnim pticama i stabljikama biljaka koje se njišu na vetru.

Za više informacija o fruškogorskim jezerima posetite sajt udruženja Fruškać.

Tekst: Biljana Kovačević Gošić
Fotografije: Fruskac.net. Igor Krivokapić, arhiva portala mojnovisad.com

Oceni vest:
61
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Ruza

    pre 2443 dana i 10 sati

    Lepo...Mnogo nas ne zna za te tajne

    Oceni komentar:
    1
    14
  • Rale

    pre 2440 dana i 10 sati

    Jezero Bruje je u Erdeviku,nema veze sa selom Divos.

    Oceni komentar:
    0
    13
  • Miran

    pre 1612 dana i 16 sati

    Ko gledam te lepe kraje,me zanima, zakaj ni to urejeno za turizem, predvsem ribiški in lovski. Zanimivo bi bilo tudi za ornitologe. V bližini jezera bi morali urediti nekaj brunaric, ki bi jih oddajali za turistične namenem . Sicer ne vem ,kdo je lastnik teh jezer ( privat ali država )? Razmišljajte v tej smeri, in se bo vložek hitro obrestoval .LP iz Slovenije.

    Oceni komentar:
    3
    7