NAJLON PETKOM: Praznik za ljubitelje tehnike, muzičare i "grabljivce" (FOTO)

NAJLON PETKOM: Praznik za ljubitelje tehnike, muzičare i "grabljivce" (FOTO)

Temerinski put 1, Najlon pijaca, petak, pet sati ujutro u bilo koje doba godine. Dvojica naših sredovečnih sugrađana uz pomoć baterijske lampe razgledaju tek pristiglu ponudu polovnih gramofonskih ploča iz inostranstva. Vade vinilne zapise iz omota, pomno ih zagledaju pod veštačkom svetlošću, a potom izaberu nekoliko naslova i na njih od prodavca dobiju i popust – kao prve mušterije tog dana. Srećni i zadovoljni svi.

Ovakva scena na najvećem novosadskom buvljaku, posebno petog dana u nedelji, ne treba previše da čudi, jer Najlon tada prevashodno opsedaju Novosađani koji bi da kupe kvalitetne – a poslovično i jeftine – muzičke instrumente i opremu, stereo-uređaje, raznovrsne nosače zvuka ili polovne računare, kao i radoznalci koji "samo" uživaju u razgledanju najrazličitijih produkata ljudske mašte, rešeni da ne potroše više od 100 dinara, tek simbolike radi.


Već skoro četvrt veka unazad među njima je neizostavno i naš sugrađanin Mihajlo Obrenov Mika, režiser, muzičar i di-džej, čije svako sedmično "hodočašće" na ovu gradsku pijacu rezultira i brojnim fotografijama predmeta koji su mu svojom posebnošću zapali za oko. A po čemu se zapravo ponuda petkom izdvaja u odnosu na druge dane kojima popularna "Najdža" radi, on objašnjava čitaocima portala Moj Novi Sad.

– Petkom dolazi većina robe iz Nemačke, Švedske i Austrije, te samim tim imate bolju priliku da nešto pikantno kupite odmah jer će se to do subote već rasprodati. Nažalost, tim danima bude i dosta ovih, kako ih ja zovem, "grabljivaca" koji ranom zorom sa baterijskim lampama njuškaju po kutijama i kupuju stvari koje će posle preprodavati dalje – kaže nam na početku Mika.


Dodaje da je petak "tematski" prevashodno okrenut tehnici i kućnim aparatima.

– Ima i drugih stvari, ali ako volite tehniku, staru ili novu – to je pravi dan da odete na Najlon. Subota je, recimo, više okrenuta ka garderobi, rukotvorinama, kućnim aparatima, antikvitetima, a tu je i nešto od one robe koja se nije prodala petkom. Nedelja je tematski potpuno drugačija – na pijaci se tada prodaju kućni ljubimci, stolarija, automobili, kosilice, bicikli itd. – objašnjava Mihajlo.


Najlon se, napominje, otvara u 5 izjutra, te vam je, ako ste ranoranilac, najbolje vreme za dolazak 5.30.

– Tada ćete pronaći sjajne stvari kojih već do 8 sati neće biti. Još jedna dobra stvar je što tada nema nikakve gužve i možete opušteno pregledati "eksponate" i šetati bez nekog većeg cimanja. Ukoliko pak niste ranoranilac i idete na Najlon radi utiska ili ste u potrazi za nekim opštim predmetima – 9.00 je sasvim solidno vreme da odete tamo, samo uzmite u obzir da su tada i najveće gužve i da se ponekad cene čak i podignu – navodi naš sagovornik.


Mihajlo redovno posećuje gradski buvljak od 1997. godine, te se, kako kaže, među pijačnom ponudom petkom nagledao "svega i svačega".

– Od krokodilske kože (ceo krokodil!), do, recimo, odela za ronjenje iz 1920, sa četiri okrugla prozorčića, a prodavac je to odelo adkevatno stavio da sedi u onu starinsku kadu i stavio mu u ruke vernu reprodukciju Mona Lize. U više navrata, tu je bio prisutan lik koji je prodavao, kako on kaže, "artefakte iz starog Rima" koji su izgledali autentično. Bilo je mamutovih zuba par puta, kljova od slona, jedan tip je prodavao robota R2D2 iz "Ratova zvezda" koji je bio, onako, u prirodnoj veličini, a zapravo je bio projektor i ispuštao zvuke kada ubacite DVD u njega – nabraja Obrenov.Poreklo raznovrsne robe, koja dolazi mahom iz Zapadne iz Evrope, otkriva nam, ponekad je sasvim jasno naglašeno.

– Jednom smo videli veliku bakrenu tablu s natpisom "Kunsthistorisches Museum Vienna" koju je neko vidno odvalio sa muzeja u Beču – priča uz osmeh Mihajlo.

 


Važnu ulogu u pohodu Novosađana na Najlon ima, naravno, i "suprotstavljena strana" – prodavci.

– Prodavci su uvek puni humora i odvala – jedan tip je u 6 izjutra prodavao LEVE patike (desnu dobijete od njega ako kupite levu). Jedan lik je prodavao kompletnu kolekciju "Dilana Doga", nekih 450 stripova, to kad se vidi tako poređano na gomili stvarno izgleda impresivno. U par navrata bilo je nerealnih stvari koje nisam video nikad, recimo, trotinet za dvoje (dva trotineta sa zajedničkom ručkom), nemam pojma ni kako se to vozi – priseća se Mihajlo.

 

OD MOLDAVKI DO "VAKCINA" PROTIV KOVIDA: "Jedan čova je pre jedno desetak godina prodavao Moldavke, verovatno iz zajebancije, govoreći: 'Svaka zna dobro da kuva i ima pasoš!', a njih par su sedele iza njega i smeškale se. Jednom sam video tipa koji je izgledao kao neki pećinski čovek, onako sav u krznu, sa sve rogovima nekim – e, on je prodavao razna krzna, neke bunde i, između ostalog, šapu od medveda. Bilo je i smešnih situacija kada tip koji prodaje neke slike i ramove, koji su vidno bili pod vodom, napominje 'da je to sve pravi autentični akvarel'. Od poslednjih 'ludorija' bile su vakcine protiv Kovida, mada pretpostavljam da su više bile fora jer se prodavačica derala: 'Ajmo ljudi, original iz Vuhan! Tri za 500!'" – kaže nam ovaj Novosađanin. 


Kada su njegovi afiniteti u pitanju, Mihajlo navodi da na pijaci najviše traga za horor artefaktima – od filmova i stripova, do literature, fotografija i dr. – ali ga privlači i stara tehnika iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

– Svakog petka pobedonosno i sa osmehom na licu idem kući sa Najlona, a kolekcija raznih ludih objekata fascinira svakoga ko dođe kod mene. Do sada nije bilo da se zadesio neki dan da baš ništa nisam našao tamo, a i kako smo mapirali Najlon odavno, mi tačno znamo gde se šta nalazi pa je i pretraga olakšana. Imamo, recimo, kvadrante poput: IT sektor, Aladinov kutak, Infektivno, kod Hame, Prva potkovica i tako dalje – otkriva nam.


SAVETI ZA NOVOPEČENE I I/ILI BUDUĆE "NAJLONDŽIJE": "Ukoliko idete na Najlon tražeći određenu stvar, nikada je nećete naći. Uvek treba razbistriti misli pre ulaska i tek onda ćete naći ono što tražite. Takođe, uvek se cenjkajte sa prodavcima, oni nekada prodaju stvari po suludo visokim cenama a kroz razgovor sa njima možete spustiti cenu, čak i za jednu nulu dole. Ako idete rano, uzmite u obzir da se kod prodavaca 'prva mušterija' gleda kao odraz kako će ići prodaja tokom dana, te oni nikada ne odbijaju prvu mušteriju i radi su da vam izađu u susret ako vide da ste jako zainteresovani za nešto. Najlon pijaca je trenutno jedini pravi muzej u gradu, kako savremene umetnosti tako i one iz istorije, pa nekad i praistorije. Postavke se menjaju, izlagači isto ali duh Najlona je nešto posebno." – kaže nam na kraju Mihajlo Obrenov.

MUZIČKE AKTIVNOSTI: Mihajlov matični sastav dreDDup, zajedno s grupama Latebloom i See It My Way, nastupiće u petak, 25. juna, u novosadskom klubu Dom b612, o čemu više informacija možete dobiti OVDE. U subotu, 3. jula, ali pod di-džej imenom Inkivizitor, Mika organizuje "Dark Party" u prostorijima Rusinskog kulturnog centra, a opširnije o ovom događaju pročitajte u našem Navigatoru.  


Tekst:
mojnovisad.com
Foto: Privatna kolekcija Mihajla Obrenova

Oceni vest:
22
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marina

  pre 38 dana i 21 sat

  Tekst je ok , ali je ovaj gari palio ploče Azre kao da ima 12 godina. To je scenski nastup. Omalovažava svaki drugi muzički pravac koji njemu nije blizak. Na društvenim mrežama se besomučno nadmeće s kim god....Jednostvano loš tip.

  Oceni komentar:
  8
  11
 • Boban

  pre 38 dana i 15 sati

  @Marina: Nije palio nikad Azru vec Bijelo Dugme. Nisi ukapirala.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • lazemo-mazemo

  pre 37 dana i 17 sati

  Mihajlo-MIKA ima bujnu mastu ili je bio na nekim psihoaktivnim supstancama,ima bizarnih situacija na Najlonu ali ovo je zestoko preterivanje da ne kazem stogod drugo... :D

  Oceni komentar:
  3
  2