Najnepristupačnije ustanove u Novom Sadu za osobe sa invaliditetom

Najnepristupačnije ustanove u Novom Sadu za osobe sa invaliditetom

U teže zapošljive grupe spadaju osobe sa invaliditetom. Osim zapošljavanja, arhitektonske barijere su ono o čemu se veoma često govori kada je reč o tim osobama.

Ekipa Radio televizije Vojvodine je istraživala koliko se stanje u gradu promenilo i koje javne ustanove su najnepristupačnije za osobe koje se otežano kreću.

Kako prenosi RTV pogrešno postavljene rampe česta su slika u našem gradu. Pored toga većina objekata je delimično prilagođena njihovim potrebama.

- Ja se krećem po gradu, trudim se da budem aktivna i recimo mnogi kafići nisu prilagođeni. Pre neki dan sam slučajno eto, išla sam na neki sastanak u neki kafić i ispalo je da toalet nije prilagođen. Znači kafić jeste prilagođen, može da se uđe, ali onda kada stignemo do toga da treba otići u toalet ima jako puno stepenika, gde čak nema gelendera recimo za koji mogu da se uhvatim ili su jako zavojite stepenice -  rekla je Senka Nenadov i dodala:

- Recimo na Filozofskom fakultetu gde ja studiram prilagođeno je uglavnom, postoji rampa na ulazu u fakultet, postoje dva lifta, čak postoji i jedan teretni lift, koji može da nosi i veću težinu. Ono što je osnovno za funkcionisanje jednog fakulteta, a to je studentska služba gde se odvijaju administrativni poslovi nije prilagođena samo stepenicama se može doći i studenti koji koriste recimo kolica ne mogu da priđu studentskoj službi -  dodala je ona za RTV.

Nakon što je Skupština grada 2012. usvojila Strategiju o pristupačnosti javnih objekata osobama sa otežanim kretanjem, donet je i pravilnik koji uređuje tu oblast. On propisuje da svi novi objekti moraju biti adaptirani, ali problem su objekti starijeg datuma, koji ne podležu toj zakonskoj regulativi.

Više o ovoj priči možete pogledati ovde

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan