Najnovije analize: Oksfordska vakcina "radi savršeno" i gradi snažan imuni sistem

Najnovije analize: Oksfordska vakcina "radi savršeno" i gradi snažan imuni sistem

Vakcina protiv Kovida-19 kompanije "AstraZeneka" i Univerziteta Oksford ispravno prati programirana genetska uputstva za uspešno stvaranje snažnog imuniteta, pokazala je detaljna analiza nezavisnih britanskih naučnika.

Isto istraživanje je pokazalo da vakcina funkcioniše "savršeno" i da gradi snažan imuni sistem.

Vakcina čini sve što smo očekivali i to su dobre vesti u našoj borbi protiv bolesti – rekao je Dejvid Metjus stručnjak za virusologiju sa univerziteta u Bristolu, koji je vodio istraživanje vakcine.

"AstraZeneka", kompanija koja razvija vakcinu u saradnji sa istraživačima sa Oksforda, smatra se predvodnikom u trci za razvoj vakcine protiv Kovida-19, prenosi "Blic".

Klinička testiranja na velikom rasponu ispitanika sprovode se u nekoliko država širom sveta poput Brazila, SAD i Velike Britanije, a rezultati se očekuju pre kraja godine.

Vakcina poznato pod imenima ChAdOx1 ili AZD1222, napravljena je korišćenjem virusa obične prehlade nazvanog adenovirus koji je uzet iz šimpanzi, a zatim je obrisano oko 20 odsto njegovih "instrukcija". To znači da je vakcinu nemoguće replicirati ili prouzrokovati bolest kod ljudi.

Kako podseća "Blic", treća i poslednja faza ispitivanja oksfordske vakcine na kratko je prekinuta prošlog meseca nakon što je jedan od dobrovoljaca razvio neželjene efekte. Nezavisna komisija je utvrdila da je bezbedno nastaviti sa testiranjem, ali je ono i dalje obustavljeno u Americi, dok je i dalje u toku u Velikoj Britaniji, Indiji i na drugim lokacijama.

Ove nedelje je javljeno da je jedan od volontera u ispitivanju vakcine preminuo, ali je utvrđeno da je on bio u placebo grupi da je primio vakcinu protiv meningitisa, a ne eksperimentalno cepivo protiv Kovida-19.

Oceni vest:
4
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Ne verujem im

    pre 1273 dana i 7 sati

    U medijima je sve moguće. Napišeš da je umrli bio član kontrolne grupe, d anikad nije dobio vakcinu za probu, a da je zakačio koronu i umro. I to se napiše. Ako imaš novca, sve je moguće. Mislim da u ovom trenutku ne postoji nijedan medij u svetu koji ne bi za novac napisao lažnu vest, ili se ne bi ni upuštao u istinitost.
    Zatim napišeš da tvoja vakcina produžuje život za 30 godina. I to je moguće. Samo staviš naslov i to je to. Bitno je staviti ga u što više medija, a ostali će to automatski preneti kao dogmu i svetost.
    A onda, na takav način, u ljude možeš da ubrizgaš apsolutno sve.
    Imali smo naziv ranije, za takvu vrstu ponašanja, koje siromašni ne mogu i ne rade, a bogati vole i često rade. Danas niko ne uči o tome, kako bi se razmišljanje o tome potpuno izgubilo.
    Razmišljajte o popustima. O pivu, fudbalu, pecanju. O šminki. O rijalitiju. O nečijim gaćicama.

    Oceni komentar:
    0
    12
  • Analitičarka

    pre 1272 dana i 10 sati

    Od kada je to vakcina protiv meningitisa placebo?

    Oceni komentar:
    1
    5