Najpopularniji jutjuberi u Srbiji zarađuju hiljade evra mesečno

Najpopularniji jutjuberi u Srbiji zarađuju hiljade evra mesečno

Najveći idoli mladih u Srbiji postali su njihovi vršnjaci koji na internetu imaju svoje kanale. Najpopularniji imaju veću gledanost od RTS. Zarađuju i do nekoliko hiljada evra mesečno.

Pevaju, kuvaju, šminkaju se, oblače, savetuju, igraju igrice, zasmejavaju, ali se i glupiraju, podriguju, psuju i često liče na rijaliti TV programe. Deca ih obožavaju, imaju milione pratilaca i milijarde pregleda. Oni su jutjuberi i danas su uveliko zamenili televiziju, zagospodarili slobodnim vremenom dečaka i devojčica koji ih frenetično prate, slušaju, kopiraju i u njima vide idole, koje slede poput svetskih muzičkih zvezda. Postali su deo ozbiljne medijske mašinerije, zarađuju na hiljade evra mesečno i imaju izuzetan uticaj na svoje maloletne gledaoce, prenose "Večernje novosti". 

Istraživanja pokazuju da su najposećenije mreže upravo "Fejsbuk" i "Jutjub", a najčešći korisnici su uzrasta od 14 do 24 godine. Koje će kanale izabrati, smatraju stručnjaci, deci bi trebalo da sugerišu roditelji, jer u moru ponuda može da se odabere i kvalitetan sadržaj.

O enormnoj popularnosti jutjubera svedoči događaj od proteklog vikenda, euforija dece i pet puta veći broj posetilaca od očekivanog na nastupu internet senzacije Baka Praseta, u novosadskom tržnom centru. Slomljen izlog, porušena bina, nekoliko tuča, asistencija Hitne pomoći i interventne policije epilog su odloženog nastupa jutjubera Bogdana Ilića (23).

Po rečima psihoterapeuta dr Zorana Milivojevića, gužve i stampeda na nastupima popularnih jutjubera su šokantne samo za odrasle, koji nisu upoznati sa interesovanjima pretpubertetske i pubertetske publike.

- To bi trebalo da bude signal i roditeljima i stručnjacima koji se bave mladima, da se bolje upoznaju sa vrednostima i aspiracijama mladih – kaže Milivojević.

Biti popularan, biti zvezda "Jutjuba", pa još dobijati veliki novac za to, samo zbog toga što je neko interesantan kao pojava, veoma je primamljivo mladima. U poznatim jutjuberima mladi vide uzore sa kojima se poistovećuju i na koje žele da liče. Reč je o "generacijskim zvezdama" i njihovoj slavi, a kada je neko slavan u okviru masovne kulture, tu se pojavljuje i biznis.

Kako Milivojević kaže, različite generacije koriste različite medije, pa tako mladi koji ne čitaju novine i ne gledaju televiziju u velikom broju prate "Jutjub".

- Popularnost ovog medija kod mladih možemo objasniti njegovom ponudom nepreglednog broja muzičkih numera koje se besplatno gledaju. Drugi razlog je to što veliki broj mladih ima "pametne telefone" koji su u stvari mali moćni kompjuteri sa bezbroj funkcija, uvek pri ruci, od jutra do večeri, koje mladi prosto "ugrađuju" u svoju ličnost. A kada nekome "Jutjub" postane omiljeni kanal, tada se prate i drugi sadržaji na njemu – kaže Milivojević. 

Tako, na primer, Baka Prase ima više od milion pratilaca, ali trenutno je, kako pokazuju brojke, ispred njega po gledanosti Stefan Vuksanović Muđa (21) iz sela Drmno kod Kostolca, sa gotovo milion i po sabskrajbera. Njegova vidljivost, uskoro će biti veća od programa RTS u najgledanijem terminu!

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan